G4Media.ro

Prețurile europene la gaze naturale au scăzut semnificativ pe fondul iernii blânde…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Prețurile europene la gaze naturale au scăzut semnificativ pe fondul iernii blânde și a majorării livrărilor

Preţurile gazelor naturale în Europa au început anul extinzând scăderea semnificativă înregistrată în ultima lună, pe fondul atenuării temerilor privind livrările în timpul iernii şi a vremii blânde, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

La hub-ul TTF din Amsterdam, cotaţiile la gazele naturale cu livrare pentru luna următoare au înregistrat luni un declin de 6,2%, la 66 de euro pentru un Megawatt-oră, aceasta fiind a noua zi consecutivă de scădere. Este cea mai îndelungată perioadă de declin din ultimii şapte ani.

Un număr crescut de nave care transportă gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa, ceea ce creşte aşteptările că noile livrări vor ajuta la reechilibrarea pieţei, iar vremea blândă diminuează cererea pentru combustibil.

După volatilitatea ridicată din ultimele luni, preţurile gazelor naturale în Europa au scăzut cu 30% în decembrie. Pe plan global, exporturile de gaze naturale lichefiate au atins un nivel record luna trecută, arată datele Bloomberg. Principalii exportatori globali – Qatar, SUA şi Australia – şi-au majorat producţia în decembrie, faţă de perioada similară din 2020.

De asemenea, traderii urmăresc cu atenţie dacă Rusia este dispusă să rezerve capacităţi pe gazoducte pentru a livra mai multe gaze naturale Europei în luna ianuarie.

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom către clienţii din afara fostei Uniuni Sovietice au crescut anul trecut cu 5,8 miliarde metri cubi (bcm), la 185,1 bcm. Exporturile de 185,1 bcm sunt sub nivelul din 2020 şi mai scăzute decât în 2018 şi în 2019, când s-au situat la aproximativ 200 miliarde metri cubi.

Exporturile de gaze ruseşti spre Europa sunt atent analizate, după ce preţurile au atins luna trecută un nivel record, unii politicieni şi experţi acuzând Gazprom că livrează o cantitate mai mică de gaze pentru a pune presiune pe autorităţi să certifice gazoductul Nord Stream 2.

Gazprom a dat asigurări că îşi îndeplineşte toate obligaţiile contractuale privind livrările spre Europa şi a informat că a majorat exporturile către Germania cu 10,5%, spre Turcia cu 63% şi în Italia cu 20,3%.

Gazprom nu furnizează cifre anuale privind exporturile către China, dar în primele nouă luni a raportat că a livrat statului asiatic 7,1 bcm.

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ia uite si la asta, face chestii pentru cetateni. Nu mai bine se da terenul lui Iulian Dascalu, gratuit, ca sa faca el ceva frumos, iar primaria sa nu vada un ban, ca la Romexpo?

  2. Cum asa, nu trebuie nici măcar să ne ploconim la Stăpânul Putin cum ne sfătuiau aurarii si pesedistii???

    • Tu sigur stai în genunchi, ca ți place😀. Ca i amerloc, ca i occidentali, ca i rus, tu iei poziția 😀

  3. Putin cu ce mai şantajează Europa?

  4. Nu vă bucurați copii trotinetiști cu gleznele goale și costume strâmte, cum se poarta la corporație, de acum încolo gazul nu va mai fi ieftin iar ursul siberian va juca Europa cum vrea el. Democrația bruxelleză va fluctua în funcție de prețul gazului iar energia ‘verde’ va trebui sa mai aștepte. Soarele face curent numai vara iar vântul nu ascultă de Bruxelles. Cum locomotiva industrială a Europei a renunțat la centralele nucleare iar valetul ei, Franța, are câteva centrale similare în revizie, este clar că gazul va fi reconsiderat că sursa ‘verde’ ,’inflorind’ astfel ambițiile politice, economice și geostrategie ale Rusiei.

    • Ursul siberian se destramă și e disperat, dând sfaturi Europei sa de-a drumul la gazoductul lor „pentru binele cetățenilor europeni”, de dragul cărora nu mai pot ei.
      Ursul siberian e o mârțoagă bleagă care se târăște înapoi de unde a venit, la groapa de gunoi a istoriei.
      Corporatiștii duca-se și ei, înainte să mă iei drept unul.

    • Pentru informația ta, gazul nu e competitiv acum și nu mai e de 20 de ani, când nu zicea nimeni că NU ar fi verde.
      Vezi toate capacitățile de cărbune închise în lume în ultimii 20 de ani? Bun. Vezi cate capacități noi pe gaz au apărut? (aproximare generala, tinde spre zero) Ce concluzie tragem? Că nu e nevoie de gaz pentru a înlocui cărbunele?
      Bravo ursuleț siberian. Acum hai pa.