Preţurile europene la gaze naturale cresc, pe fondul temerilor privind evoluţiile din regiunea rusă Kursk
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut joi la cel mai ridicat nivel începând din decembrie, din cauza temerilor privind posibilele perturbări pentru combustibilul rusesc care tranzitează Ucraina, transmite Bloomberg, transmite Agerpres.
La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au urcat joi la prânz cu 1,4%, la 38,99 euro pentru un Megawatt-oră (MWh). De la începutul lunii aprilie, preţurile au urcat cu aproximativ 40%.
Este a treia zi de creştere a cotaţiilor, care se apropie de 39 euro pentru un MWh.
Luptele continuau joi în regiunea rusă Kursk, în a treia zi a unei incursiuni majore a trupelor ucrainene, susţinute de unităţi mecanizate. Potrivit mai multor analişti, trupele ucrainene îşi concentrează înaintarea în jurul Sudja, un oraş de circa 5.500 de locuitori, situat la aproximativ 10 km de frontieră şi în apropierea căruia se afla o staţie de transbordare a gazelor ruseşti spre Europa prin Ucraina. Deşi amploarea înaintării ucrainenilor nu este clară, gigantul energetic rus Gazprom a dat asigurări joi că va continua să livreze gaze prin staţia sa Sudja, scrie Bloomberg.
Europa şi-a redus dependenţa de gazul rusesc livrat prin conducte după începerea războiului, majorând importurile de gaze naturale lichefiate (GNL). Totuşi, unele ţări încă depind de fluxul prin conducte, astfel încât economiile lor sunt vulnerabile la întreruperea bruscă a aprovizionării.
„Încă există aprovizionare cu gaze prin conducte care s-ar putea opri imediat. Deşi poate fi depăşită iarna aceasta fără un nivel periculos de scăzut al gazelor înmagazinate în facilităţile de stocare, ar fi foarte dificilă umplerea lor la un nivel adecvat în 2025”, a apreciat James Waddell, de la Energy Aspects Ltd.
Acordul de tranzit dintre cele două ţări expiră la finalul anului, astfel încât gazul rusesc nu va mai fi livrat prin conducte. Dar ca un indiciu al importanţei gazelor ruseşti pentru continent, oficialii europeni desfăşoară negocieri pentru a încerca menţinerea fluxului de gaze prin conducte după expirarea acordului.
Totuşi, o oprire bruscă şi mai devreme decât se preconiza a fluxurilor ar fi un şoc pentru ţări ca Slovacia şi Austria, care în prezent sunt dependente de gazele livrate prin conducte şi s-ar putea confrunta cu preţuri mai mari pentru companii şi consumatori dacă se opresc livrările.
Norvegia, principalul furnizor de gaze al Europei, ar urma să efectueze lucrări îndelungate de mentenanţă la finalul acestei luni, ceea ce ar putea spori volatilitatea de pe piaţa gazelor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank