G4Media.ro

Prețurile europene la gaze naturale și energie electrică au scăzut după ce…

sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Prețurile europene la gaze naturale și energie electrică au scăzut după ce Vladimir Putin a ordonat Gazprom să majoreze livrările

Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale şi energie electrică au scăzut, joi, după ce preşedintele Vladimir Putin a semnalat că Rusia va trimite cantităţi suplimentare către continentul european, începând de luna viitoare, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Liderul de la Kremlin a ordonat miercuri grupului Gazprom să se concentreze pe umplerea depozitelor sale din Europa, începând cu data de 8 noiembrie, la o zi după ce va termina procesul de umplere a depozitelor din Rusia. Această măsură „va crea o situaţie mai favorabilă pe piaţa energetică din Europa”, a apreciat Vladimir Putin la o întâlnire cu directorul general de la Gazprom, Alexey Miller.

Ca reacţie la aceste declaraţii, joi, la ora 10:44 a.m., la bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 9%, până la 79,10 euro, pentru un Megawatt oră. Separat, pe piaţa din Germania preţurile la energie electrică cu livrare în luna următoare precum şi în primul trimestru al anului următor erau, ambele, în scădere cu 10%, atingând cel mai redus nivel de la finele lunii septembrie. De asemenea, au scăzut şi preţurile certificatelor emisiilor de carbon, ceea ce îmbunătăţeşte marjele pentru companiile care produc energie electrică din combustibili fosili.

Declaraţia de miercuri este ultima intervenţie pe piaţă a lui Putin în încercarea de a calma preţurile, chiar dacă unii oficiali europeni îl suspectează pe liderul de la Kremlin că a limitat livrările ruseşti de gaze pentru ca Europa să aprobe gazoductul Nord Stream 2. Însă, potrivit unor oficiali citaţi de Bloomberg, Rusia este îngrijorată de posibilitatea ca preţul record al gazelor naturale să afecteze cererea de gaze pe principala sa piaţă de export şi ar dori ca preţurile să scadă cu aproximativ 60% faţă de nivelul actual.

Tom Marzec-Manser, analist la firma ICIS, a apreciat că momentul în care Putin a făcut comentariile sale privind umplerea depozitelor Gazprom din Germania şi Austria ar putea să aibă legătură cu anunţul de marţi al Ministerului Economiei din Germania, conform căruia certificarea conductei Nord Stream 2 nu reprezintă niciun risc la adresa securităţii aprovizionării. Acest anunţ „a fost primit în mod pozitiv la Moscova, deoarece aduce noua conductă cu un pas mai aproape de intrarea în funcţiune”, a spus Marzec-Manser. Cu toate acestea, analistul a subliniat că încă nu ştim ce cantitate suplimentară de gaze va ajunge în Europa după data de 8 noiembrie, ca răspuns la ordinele lui Putin, şi de aceea rămâne un anumit risc până când se va modifica profilul livrărilor.

Sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Asadar, este in functie de telefoanele date intre ministrul industriei din Germania si Valdimir Vladmirovici. Europa a ajuns la mana celor doua state si nimeni nu este capabil sa opreasca asta. Oricum, axa energetica Germania-Austria-Olanda va avea cel ami mult de castigat din noua politica energetica. „The New CH4 Deal”

    • O laie, vorbesti prostii.
      Rusia acopera doar 30% din necesarul Europei. Sa-l consideri singurul vinovat de magariile de pe piata energiei, denota o prostie crasa.
      Joaca si Putin in liga, dar poate ca nu in cea mare.

    • A intervenit putin? Pai nu tot el intervenise și cand le-au mărit??? Asta e moștenirea pe care a lăsat-o baba merkel Europei. Un nou tratat ribentrop-molotov.

  2. UE este piata de desfacere total lipsita de protectie. Conducatorii UE sunt cei care negociaza acordurile comerciale in defavoarea majoritatii cetatenilor din UE si in avantajul celor de la varf, in cazul Gazprom in avantajul Germaniei.
    Cu alte cuvinte, restul Europei plateste pentru gazul ieftin livrat Germaniei.
    Conducerea UE este compromisa.

    • Cam cine te impiedica sa extragi, transporti si vinde, gazele din Marea Neagra?
      Cam cine te impiedica sa construiesti centrale nucleare?
      Cam cine te impiedica sa te aprovizionezi din alta parte?
      UE?

    • corporatistism=fascism
      ue=uniunea eurosovietelor
      QED

    • Din Marea Neagră gazele românești pleacă gratis către Germania. Germania este stăpina noastră. Noi dăm cadou gaze nemţilor și importăm gaze de la ruși căci așa comandă dictatoarea Merkel. Sintem colonie, land german cu primar neamţ lacom vasalul fidel nemţilor.

  3. Exact ceea ce am scri ieri. A incercat sa vada daca tine, daca poate face presiune, prin gaz/petrol. Preturile au crescut imediat si decidentii au realizat ca nu se mai poate sta in situatia actuala: 40% gaz si 29% petrol, dependenta fata de Rusia.

    Nu a fost bine sfatuit, sau si a facut o cu mana lui, amicul Putin. Deocamdata nu avem ce face, suportam criza, platim, suferim cu totii. Insa UE nu uita si nu iarta. Pe nimeni care o ameninta sau santajeaza. Nu tipa, nu bate cu pumnul in masa, nu. Ceea ce stie sa faca (si face f bine) UE, este sa prevada pe termen indelungat.
    Independanta energetica nu este un vis. Este deja in lucru, acest santier imens.
    Vehiculele electrice, reutilizarea deseurilor, etc. In plus de metoda spaniola (reutilizare) si cea franceza (nuclear civil) mai exista altele. Se vor pune incet incet in aplicare. UE nu face nimic pripit. Din 1957 incoace, ce cand a fost creata Comunitatea Otelului si a Carbunelui.

    • sa speram ca ai dreptate

    • Vehiculele electrice nu au nimic n comun cu independenta.
      Bateriile instalate pe autoturismele electrice folosesc materiale rare sau materiale bazate pe procese industriale puternic poluante. Cum UE importa toate aceste materiale, in multe cazuri baterii de-a gata, vehiculele electrice nu sunt cu nimic mai bune decat gazul de import, mai ales acolo unde electricitatea este produsa din gaz.

    • Bai vvv, asa vorbesc si talibanii cliamtici „sa facem, sa dregem”. Nimic din toate balariile vanturate de tine nu sunt mai putin poluante fata de gaz sau petrol. Nu mai zic ca o sa ajungi sa te imprumuti la banca sa platesti utilitati, de dragul unor fantezii.

    • Bravo @vvv!
      Se vede din reacția băieților cu gaze că raționamentul tău e unul corect!
      Băieți,
      Pentru gaze e bun cărbunele și piperul negru..Câteodată ajută și un păharel de tărie, dar n-aș insista, că se știe că atacă ficatu’…

  4. Uite-l pe tătucu.

  5. Vai ce noroc pe noi…tatucul a ordonat celor de la Gazprom sa livreze mai mult gaz. Ai rabdare Putinica ……5-6 ani si esti istorie ! Uniunea va accelera tranzitia catre energii alternative astfel incat vei ramane cu gazul in instalatie !

    • In sfarsit un comentariu real. Mersi. Incepeam sa cred ca in afara de scuipaci de coji de seminte, anti orice, nu mai exista si contributori realisti.

    • @vvv

      Te rog sa detaliezi „scuipatori de coji de seminte” categorie pe care pare ca o cunosti foarte bine.

      Noi (eu, George, Flav) aducem argumente tehnice si economice. Se pare ca incapacitatea ta de a le intelege ne transforma in „scuipatori de coji de seminte”.

      In schimb, tu nu ai argumente tehnico-economice, ci doar frustrari aferente neintelegerii fenomenelor si proceselor tehnico-economice.

      Lipsa argumentelor si limbajul trivial iti demonstreaza impotenta intelectuala.

  6. Voi nu v-ati plictisit, ma, de 10-15 ani de cand tot propavaduiti „caderea imediata – la anu’, apoi la anu’ alalat – si iminenta” a lui Putin?

    Ati facut vreunu’ calcul economic privind rentabilitatea eolienelor si solarelor? De exemplu, o investitie de 2 mld.euro in eoliene se recupereaza in cca 50 ani!

    Voi, privati, pesoane fizice/juridice/fond de investitii etc., daca ati avea 2 mld.euro, ati investi intr-o capacitate de productie volatila pe care, eventual, o recupereaza urmasii vostri?

    Ce dracu’ aveti, ma, in capatanile alea? Voi chiar nu va pricepeti la nimic in afara de lozinci? Ce profesii aveti voi?

    Economisti nu sunteti (ca altfel ati fi facut calcule de rentabilitate sa identificati pragul de rentabilitate al investitiei si perioada de recuperare).

    Juristi nu sunteti (ca altfel ati fi sesizat derapajele din dictatele UE).

    Filozofi nu sunteti (ca ati fi vazut inversiunea de concepte, de exemplu „binele comun” = concept „civilizat” cand, in fapt, el este comunist; „toleranta” = concept „civilizat” cand, de fapt, el e socialist, fiindca indeamna la supunere sociala si la acceptarea egalitatii intre voi si diferite minoritati).

    Ce profesii aveti, ma, voi, astia care traiti doar cu lozincile-n gura?

    • Din ce vad eu o eolina costa cam 1 milion dolari pe mw instalat, media din ce stiu e de 2.
      Asta inseamna ca produce pe an la 25% perfomanta ( ca nu bate vantul tot timpul ) 4,380,000 kWh la pretul de 10 centi pe kwh ( can cat e in US ca de acolo am luat pretul ) rezulta ca produce cam 438,000 dolari pe an. Intretinerea e cam 40000 dolari pe an. se amortizeaza in 5-6 ani.

    • Comunistii noi, asta sunt astia!

    • Bai Cristiane, produce ca sunt subventionate la greu din banii tuturor. Erau in faliment demult.

  7. @Cristian

    Citeste situatiile financiare ale parcului eolian de la Fantanele care are 240 turbine, care reuseau sa asigure consumul pentru o singura regiune de dezvoltare. Nu stiu ce studii ai citit. Rapoartele financiare (sunt publice) ale CEZ pentru parcul de la Fantanele arata, in clar, pe calcul economic ca perioada de recuperare este de cca 50 ani.

    Din tariful de 10 centi/kwh pe care il incaseaza, trebuie sa asigure inclusiv costul de exploatare. Recuperarea investitiei initiale se realizeaza in cca 50 de ani. E calcul economic.

    CEZ a vrut sa vanda acum cativa ani, dar nu a gasit cumparator.

    Eolienele si solarele sunt utopii.

    Dpdv al investitorului privat, principala problema o constituie valoarea initiala a investitiei si perioada de recuperare a acesteia.

    Dpdv al investitorului public (UAT, guvern, nu-stiu-ce structura UE etc.), presupunand ca are bani (daca ar trebui sa se imprumute ar fi catastrofal economico-financiar, fiindca dobanzile pentru perioada de revenire aproape ar dubla costul investitiei) problema este disponibilitatea terenului.

    Luam, din nou, exemplul Fantanele care are 240 turbine pe 600 ha si asigura consumul pentru gospodariile dintr-o sigura regiune de dezvoltare.

    Niciun(nicio) UAT/stat/structura UE nu are atat teren disponibil pentru parcuri eoliene/solare. Ar trebui sa treaca la nationalizarea sau confiscarea unor terenuri.

    Pai, ori suntem capitalisti ori ne intoarcem in comunism pentru „binele comun”? Tu ai fi de acord sa-ti cedezi (sau sa primesti despagubire modica) terenul pentru „binele comun”?

    • Dupa o cautare de 5 minute am gasit ca in 2019 au produs 1185 Gwh, cam putin pe la 20% eficienta din capactiatea instalata, total 118,500,000 dolari ca vanzare la 10 centi Kwh. Sa luam costuri cu eoliana de 40000 dolari intretinerea, asta e 9.600.000 dolari. Deci la cam 1 miliard cat a costat parcul in 10 ani se plateste. Asta lasand deoparte ca vorbim de tehnologie de 10 ani. Restul ce fura romanasii nostri si unde se duc banii de la ei stim cu totii cum merge treaba pe la firme…

    • @ culmea penibilului , nu e de ajuns ca-i pupi in sula pe ruși și te rățoiești la cei care nu sunt de acord cu tâmpeniile debitate de tine. Peste toate mai esti și greu de cap și nu știi sa citești și sa înțelegi fenomenul energie. Te dai mare economist dar in realitate esti praf. Doar gargara.

  8. @Flav

    Exact! De acord integral. Totul este sa aiba lumea curiozitatea sa citeasca factura de energie electrica sa vada ca plateste atat cval.energiei, cat si „certificatul verde” care se adauga la pretul energiei electrice.

  9. @George si @Flav

    Comentariile pentru „vvv” sunt juste si logic fundamentate atat tehnic (George), cat si economic (Flav).

  10. @Cioby1

    Esti rautacios. Au si ei ceva in cap. Au doar LOZINCI.

  11. Eoliene se pot monta si pe terenuri accidentare, păduri etc. nefolositoare agriculturii nu este nevoie de lua pământul nimanui dar investiția este mare și se amortizează în f. mult timp

  12. Putin,veșnicul putin,a jucat și a pierdut de data asta tot războiul.1,Rusia controlează o treime din piața europeană de gaze,clienții ei au început să caute și să importe din alte locuri gaze.2,prețul mai mare impus de ei la gazul lor, sa întors că un bumerang împotriva lor,importurile lor din Europa, s-au dublat ca preț datorită scumpirii gazului.așa se întâmplă când vinzi un kg.de grâu cu 30 de bani și cumperi o pâine de 200 gr.cu doi lei.tare afacere

  13. Scoatem ,,moaște” pentru ploaie,sănătate, îmbogățire,….,de ce nu și pentru gaze și electricitate?,…, Cel de sus sa umple rezervoarele.

  14. Trăiască Putin

  15. Nu exista padure farà uscaturi si de cand è lumea uniti se fac multe. Nu toti se nasc isteti si totusi sunt ai nostri, de asta suntem un popor cu bunatate de la DUMNEZEU. Au trecut deja 30 de ani si deci mai Avram de asteptat 20 si eram autonomi. N-o sa fiti niciodata capabili de nobletea luì Tesla, generatiile viitoare merita efortul nostru oricand.

  16. Rusia este o tara comunista?
    Putin dicteaza cum vinde gazul?
    Nu ministrul industriei?
    Vreti sa locuiti in Rusia?