Prețurile gazelor din Europa au crescut ca urmare a raportului conform căruia Ucraina a capturat un punct-cheie de gaz
Punctul de tranzit „Sudzha” a fost capturat de ucraineni, potrivit Bloomberg – care citează site-ul militar rus Rybar – fapt care ar fi condus la o majorare a prețurilor gazelor din Europa. Punctul de captare „Sudzha” este cel care trimite gaz rusesc prin gazoduct către Europa via Ucraina
Blogul militar neoficial al Rusiei, Rybar, a declarat că trupele ucrainene au capturat punctul de preluare a gazului din orașul rusesc din apropierea frontierei ucrainene. Afirmația nu a putut fi verificată independent.
Compania rusă Gazprom PJSC, controlată de stat, a refuzat să comenteze, la fel și ministrul ucrainean al apărării și statul major al forțelor armate.
Comercianții au fost în alertă cu privire la întreruperile de la punctul de tranzit – o legătură cheie rămasă care transportă gazul rusesc prin conducte către Europa – pe măsură ce luptele se intensifică la granița cu Ucraina. Orice întrerupere a fluxurilor ar provoca probabil o creștere bruscă a prețurilor, afectând consumatorii și industriile, în timp ce Europa continuă să se redreseze după criza energetică provocată de război.
Operatorul ucrainean al sistemului de transport al gazelor a declarat într-o actualizare zilnică că fluxurile pentru joi se vor situa în limitele normale. Așa-numitele nominalizări sunt indicații ale livrărilor, iar livrările efective se pot modifica în continuare. Gazprom a declarat anterior, într-o actualizare zilnică, că miercuri se așteaptă ca fluxurile să fie la nivelurile obișnuite.
Sudzha este singurul punct de preluare a gazului rămas pentru gazoductul rusesc care se îndreaptă spre Europa prin Ucraina, după ce celălalt punct major de intrare, Sokhranovka, a fost scos din funcțiune în mai, 2022.
La momentul respectiv, forțele militare ruse ocupaseră zona, iar compania ucraineană Naftogaz a declarat că nu își poate asuma responsabilitatea pentru transporturile prin acest teritoriu. Aceasta s-a oferit să redirecționeze volumele de gaze prin Sudzha, deși Gazprom a afirmat că acest lucru nu ar fi posibil din punct de vedere tehnic.
Nu este clar dacă Gazprom va alege să continue să trimită fluxuri prin Sudzha în cazul în care aceasta a fost într-adevăr capturată de Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina de o „provocare la scară largă” prin trimiterea a sute de trupe în regiunea rusă Kursk, cel mai mare atac asupra teritoriului rus de când a ordonat invazia vecinului său în 2022.
Austria și Slovacia sunt principalii importatori de gaz rusesc prin conducte în Europa, rămași după ce Gazprom a redus livrările către Germania și alte țări.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank