G4Media.ro

Prețurile gazelor naturale în Europa au explodat din cauza livrărilor rusești limitate…

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Prețurile gazelor naturale în Europa au explodat din cauza livrărilor rusești limitate / Creștere bruscă de peste 30% în 24 de ore / Fluxul de gaze din conducta Yamal funcționează în sens invers pentru a 15-a zi la rând

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au înregistrat marţi o creştere de peste 30%, în condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică într-un moment în care continentul se îndreaptă spre o perioadă cu temperaturi scăzute, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit traderilor, conducta Yamal, una din principalele conducte pentru livrarea de gaze naturale din Siberia în Europa, continua să funcţioneze marţi în sistem reverse, pentru a 15-a zi la rând, ceea ce înseamnă că în loc să trimită gaze naturale ruseşti spre Europa, livra gaze din Germania spre Polonia. În paralel, livrările de gaze ruseşti din Ucraina spre Slovacia erau şi ele la un nivel redus.

În acest condiţii, la bursa TTF de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrarea în luna următoare au urcat marţi cu 27,50 euro, ajungând în jurul orei 11.41 GMT până la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce cotaţiile la contractul pentru ziua următoare au crescut cu 30,50 euro până la 97 de euro pentru un Megawatt-oră.

Prognozele meteo referitoare la o scădere a temperaturilor în Europa au pus şi ele presiuni pentru creşterea preţurilor la gaze însă nivelul redus al livrărilor din Rusia a fost principalul factor care a stat la baza creşterii cotaţiilor, susţine un trader citat de Reuters.

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Preţurile de referinţă au crescut de cinci ori începând din luna ianuarie a anului trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.

Unii parlamentari europeni au acuzat Rusia, care este responsabilă pentru 40% din gazele naturale consumate de blocul comunitar, că utilizează această criză ca un instrument pentru a obţine autorizaţia de funcţionare a gazoductului Nord Stream 2. Rusia dezminte acuzaţiile, dar subliniază că Nord Stream 2 va creşte exporturile de gaze ceea ce va duce la scăderea preţurilor în Europa.

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. 🙂 ma bucur… poate asa dispar si filfizonii verzi care fac legi intr-un domeniu in care nu au absolut nici-o pregatire

  2. Cum face Putin specula pe spatele gaoa*arrrilor climatici, nu face nimeni.

    • Și e doar începutul.
      Stai sa închidă nemții nuclearele, atunci sa vezi preturi la gaze și energie.
      Nu zice nimeni, trebuie o tranziție spre energie mai verde, dsr nu brusc. Investiți în energie verde și reduceți treptat. Altfel, vinde rusul cu 2000 de euro m3 de gaz.
      Oare cât din profitul Gazprom e redirecționat către Germania? Ca ei ii susțin pe toate fronturile, și nord stream 2, și prețul uriaș la gaze ..

  3. Germania vinde la suprapret spre Polonia, gazul rusesc, iar noi ne miram ca au crescut mult preturile, asa ne fac ei sa platim problemele lor financiare, bagand pe noi si mai adanc in criza

    • Exact. Fix ca și exporturile intracomunitare de medicamente, gen Ro în Germania, pe spinarea bolnavilor români dar spre profitul etern al unor lanțuri farmaceutice autohtone.
      Mai mult, cei ce au cumpărat anticipat volume mari de gaz nu au treabă cu specula asta ordinară. Asta se întâmplă și la electricitate. Putin livrează toate volumele contractate anticipat dar speculatorii sînt disperați că nu tranzacționează masiv la prețuri spot.
      E clar media în mîinile cui este.

  4. Ce cantități de gaze au fost contractate între importatori europeni și Gazprom, nelivrate și din ce cauze ?

  5. Intre timp noi ne rugam la zeul covid, ignorand inflatia uriasa care ne va saraci. O combinatie ideala intre niste europeni birocrati si i dioti si niste rusi smecheri. Tot ce se produce cu energie se va scumpi. Multumim ue si rusia iata ca se poate sa fiti prieteni.

  6. De ce nu spuneți adevărul? Vinovat este Danilet pentru ca s-a filmat făcând Karate.

  7. Unde-i bursa unde se stabileste pretul la gaza?
    Viena.
    Unde-s cei mai multi agenti KGB?
    Viena.
    Cine e GAZPROM?
    KGB.
    Deja prea multe informatii.
    SRI stie, sau ar trebui, SIE stie, sau ar trebui.
    SRI, SIE si sefii lor mananca banii degeaba.
    De copacul ala cu origini sase sasi in sase saci nu mai zic nimic.

    • Aia cu copacul este buna:))))
      Daca tot ai pomenit de sri, sie si kgb te sfatuiesc sa citesti documentele facute publice de snowden. Sa vezi acolo cum statele s-au pus cap la cap sa mentina o democratie de fatada si cum suntem calcati in piioare de proprile guverne.

  8. @Serbos
    Povestea cu Snowden e complicata si dubioasa.
    Mesajele pe care le-a divulgat el erau ceva de genul criptare 128/256 bit.
    Ori sistemul american de informatii/criptare e foarte prost/penetrat de KGB, ORI E CEEA CE SPUI TU.
    Dar nu e ceea ce spui tu, ca SUA/Japonia au ordonat invadarea pietei cu milioane de barili de petrol, pentru a stabiliza piata energiei, manipulata de terti.

  9. Romania importa 20 % din necesarul de gaz. Cei 80 % pe care i produce unde sunt?😂