G4Media.ro

Prețurile la energie: „Bazooka” de 200 de miliarde de euro anunțată de…

sursa foto: Michael Kappeler / POOL / AFP

Prețurile la energie: „Bazooka” de 200 de miliarde de euro anunțată de Germania îngrijorează Europa

Anunțul făcut vineri de Germania privind un plan de 200 de miliarde de euro pentru a-și proteja economia împotriva creșterii prețurilor la energie a provocat îngrijorare în rândul unora dintre partenerii săi europeni, care se tem de o concurență neloială în condițiile în care nu pot mobiliza astfel de sume, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Prima reacție a venit de la Roma. „În fața amenințărilor comune ale timpului nostru, nu ne putem împărți în funcție de marja de manevră a bugetelor noastre naționale”, a declarat premierul italian Mario Draghi, într-o critică voalată la adresa anunțurilor Berlinului.

„Criza energetică necesită un răspuns european care (…) să evite denaturări periculoase și nejustificate ale pieței interne”, a continuat Draghi, cerând europenilor să „dea dovadă de unitate”.

În ciuda anilor de austeritate fiscală, Italia este împovărată de o datorie publică reprezentând 150% din produsul intern brut (PIB), față de 65% în Germania. Ea nu dispune de aceleași mijloace pentru a-și ajuta întreprinderile.

„Comisia va fi vigilentă în ceea ce privește impactul acestei inițiative (a Berlinului) asupra condițiilor de concurență loială” în UE, a declarat comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, intervievat de AFP

El a dat asigurări că va analiza planul german „în detaliu în zilele următoare”.

„De mai multe luni, încurajez statele membre să găsească toate mijloacele de care dispun pentru a-și sprijini industriile și întreprinderile. Dar țin foarte mult ca acest exercițiu să se desfășoare cu mare transparență, în consultare și cu o coerență europeană totală”, a spus el.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a respins însă criticile. „Alte țări au pus în aplicare, de asemenea, pachete de măsuri pentru a ușura povara” asupra gospodăriilor și întreprinderilor lor, a declarat el vineri la postul de radio german Deutschlandfunk, citând Spania și Franța.

„Cursa nebună”

Presiunea asupra liderilor europeni este foarte mare, deoarece inflația anuală a atins un nivel record de 10% în septembrie, pe fondul consecințelor războiului din Ucraina.

Creșterea prețurilor la energie și la alimente pune în dificultate gospodăriile. Patronatul european a avertizat joi că prețurile ridicate la gaze și electricitate amenință supraviețuirea a mii de întreprinderi din Europa.

Politicienii se tem de mișcările sociale de tip „vestele galbene” și de mii de pierderi de locuri de muncă în industrie și au tendința de a acționa în mod fragmentat, în lipsa unui cadru satisfăcător la nivelul UE.

Ministrul luxemburghez al energiei, Claude Turmes, a cerut vineri Comisiei să „pună capăt acestei curse nebunești a diferitelor guverne care se întrec între ele într-un moment atât de dificil”.

„Mai multe țări mari au luat măsuri naționale, în timp ce în cadrul reuniunilor se spune că trebuie să lucrăm împreună și să găsim soluții la nivelul UE”, a spus un diplomat european, vorbind sub protecția anonimatului.

Pentru Thierry Breton, „întrebarea este cum să oferim statelor membre care nu dispun de această marjă de manevră posibilitatea de a-și sprijini întreprinderile și industriile, așa cum s-a întâmplat în timpul crizei Covid”.

În iulie 2020, UE-27 a reușit să ajungă la un acord asupra unui plan istoric de redresare de 750 de miliarde de euro, finanțat printr-o datorie comună.

Problema unui al doilea plan se va pune în următoarele săptămâni, potrivit think tank-ului Bruegel.

Pachetul de 200 de miliarde de euro „trimite cu siguranță un semnal greșit: Germania își folosește puterea fiscală într-un mod care ar putea dăuna altor țări europene”, a scris într-o postare pe blog, referindu-se la „bazooka” Berlinului. „Divergențele economice în cadrul UE s-ar putea mări, iar unitatea europeană împotriva Rusiei ar putea fi compromisă”, se îngrijorează institutul cu sediul la Bruxelles.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. pe Echipe ..

  2. Adică Italia care are un număr imens de bugetari ( ca România) nu poate sprijini firmele care fac eoliene ca Germania, dar în loc sa reducă numărul de tăietori de frunze, critica Germania
    Ii România nu au astio nici o greață sa sprijine firmele

  3. Germania a luat o data teapa si s-a bagat la creditul enorm pentru PNRR-ul tarilor falimentare (Italia, Romania, Ungaria, Polonia etc). si tot astia sunt cu gura mare ca vor sa fie independenti. Nu se mai repeta greseala. Acum o sa vedeti independenta

  4. Răspunsul Germaniei la spargerea conductelor.

  5. Cu „Verzii” la putere în coaliție, Germania ia o decizie istorica. Era și timpul. Sa vedem acum reacția pe piețele financiare.

  6. money is irrelevant. va fi moto-ul perioadei urmatoare.