G4Media.ro

Preţurile mondiale la alimente au scăzut şi în noiembrie, pentru a opta…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Preţurile mondiale la alimente au scăzut şi în noiembrie, pentru a opta lună consecutiv

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în noiembrie, pentru a opta lună consecutiv, deşi s-a înregistrat o creştere a preţurilor uleiurilor vegetale şi a zahărului, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), citată de Agerpres.

Preţurile mai scăzute la cereale, carne şi produse lactate au compensat preţurile mai ridicate la uleiurile vegetale şi zahăr, a precizat FAO.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În noiembrie, acest indice a scăzut la 135,7 puncte, faţă de valoarea de 135,9 puncte atinsă în octombrie. Chiar dacă a scăzut timp de opt luni la rând, acest indice este cu 0,3% mai mare decât era în noiembrie 2021.

Tot vineri, FAO şi-a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în 2022 până la 2,756 miliarde de tone, de la 2,764 miliarde de tone cât estima anterior. Noua estimare este cu 2% sub producţia realizată în 2021 şi ar reprezenta cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, a precizat FAO.

Înrăutăţirea prognozelor privind producţia mondială de cereale reflectă în principal perspectivele mai scăzute referitoare la producţia de porumb a Ucrainei, din cauza efectelor războiului, care a provocat majorarea semnificativă a operaţiunilor post-recoltare, a indicat FAO.

De asemenea, stocurile de cereale pe plan global ar urma să se situeze la 839 milioane de tone până la finalul sezonului 2022/2023, un declin de 1,1 milioane de tone faţă de prognoza precedentă a FAO, fiind cel mai redus nivel din ultimii trei ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. In Romania au mai crescut, dar si calitatea lor a crescut…

  2. Deci sa mai atace oleacă Rusia ca să mai scadă și mai mult preturile la alimente.

    • Iar în România, mulțumită guvernului patriot PNLPSD și lui iohanis, preturile cresc în continuare.

  3. Iar în România, mulțumită guvernului patriot PNLPSD și lui iohanis, preturile cresc în continuare.

  4. Lacomă și hrăpăreață nație, nimic nu se ieftinește, toate prețurile merg numai în sus.

  5. Scad subtil cantitățile ca să mențină prețul. Ăștia-s românii. Fără caracter.

  6. Trebuie să fie vorba de o greșeală, conducătorul mult-iubit a zis că în Occident prețurile au crescut infiorător, culminând cu 8 lei/kwh la electricitate, chit că unele surse mint cu nerușinare susținând că prețul energiei electrice în majoritatea metropolelor europene a ajuns la doar 2 lei/kwh…

  7. Inseamna ca eu traiesc pe lta planeta (l-am ras pe E. Musk ! Am si plecat de pe Terra !) Pe aici – de unde cumpar eu preturile N-AU SCAZUT – Ci vorba veche : La ba din contra ! Tot cresc !!