
Preţurile petrolului au crescut miercuri cu 4% după ce Donald Trump a anunţat o pauză a tarifelor pentru majoritatea ţărilor şi a majorat tarifele pentru China
Preţurile petrolului au crescut cu peste 4% miercuri, revenindu-şi după ce atinseseră minimele ultimilor patru ani la începutul sesiunii, ca reacţie la anunţul preşedintelui american Donald Trump privind o pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor pentru majoritatea ţărilor, în timp ce tariful impus Chinei a fost majorat la 125%, cu aplicare imediată. Tariful anterior, de 104%, a intrat în vigoare în cursul zilei de miercuri, transmite Reuters, transmite News.ro.
Contractele futures pentru petrolul Brent au închis în creştere cu 2,66 dolari, sau cu 4,23%, ajungând la 65,48 dolari pe baril.
Contractele West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 2,77 dolari, sau cu 4,65%, până la 62,35 dolari pe baril.
Ambele tipuri de contracte pierduseră aproximativ 7% mai devreme în aceeaşi zi, înainte de inversarea tendinţei.
”Am ajuns la un punct de cotitură în conflictul comercial, Trump oferind o fereastră de 90 de zile ţărilor dispuse să negocieze pentru eliminarea tarifelor,” a declarat Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group.
”Practic, Trump izolează economic China de restul lumii,” a adăugat el.
China a reacţionat prin impunerea unor tarife suplimentare de 84% asupra tuturor produselor americane, începând cu 10 aprilie.
”Cred că piaţa anticipează încheierea unui acord comercial cu China. Se pare că SUA fac progrese cu unele ţări pe care China conta ca aliaţi economici,” a spus Bob Yawger, director de tranzacţii futures pe energie la Mizuho.
Totuşi, escaladarea războiului comercial continuă să apese asupra preţurilor petrolului, avertizează analiştii.
”Conflictul comercial alimentează temerile privind o recesiune globală. Deşi cererea de petrol nu a scăzut încă, preocupările privind o cerere mai slabă în lunile următoare necesită un preţ mai mic, pentru a declanşa ajustări de ofertă şi a evita un excedent pe piaţă,” a explicat analistul UBS Giovanni Staunovo.
Miercuri au intrat în vigoare şi măsuri de retorsiune din partea Canadei, un partener comercial major al SUA. Uniunea Europeană a aprobat, tot miercuri, o rundă iniţială de contra-tarife, de 25%, aplicate unei game variate de produse americane.
Pe de altă parte, decizia OPEC+ de săptămâna trecută de a creşte producţia în luna mai cu 411.000 de barili pe zi limitează potenţialul de apreciere al pieţei, potrivit analiştilor, care estimează că această măsură ar putea duce la un surplus de ofertă.
În SUA, stocurile de petrol au crescut cu 2,6 milioane de barili, ajungând la 442,3 milioane de barili săptămâna trecută, potrivit datelor publicate de Administraţia pentru Informaţii Energetice (EIA), depăşind aşteptările analiştilor, care estimau o creştere de 1,4 milioane de barili.
”Exporturile sunt deja la un nivel scăzut şi rămâne de văzut dacă vom pierde accesul la piaţa chineză, ceea ce ar afecta în continuare exporturile noastre,” a declarat John Kilduff, partener la Again Capital, New York.
Tot miercuri, operatorul conductei Keystone, care leagă Canada de SUA, a emis o notificare de forţă majoră după o scurgere de petrol în Dakota de Nord. Conducta a fost oprită marţi, în urma unei deversări de ţiţei în apropiere de Fort Ransom, Dakota de Nord.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.