Prezenţa unui submarin rus în Zona economică exclusivă a Filipinelor este „foarte îngrijorătoare”, susține preşedintele Marcos
Prezenţa unui submarin de atac rus în Zona economică exclusivă a Filipinelor, în Marea Chinei de Sud, este „foarte îngrijorătoare”, a declarat luni preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr, informează Reuters, transmite Agerpres.
„Acest lucru este foarte îngrijorător. Orice intruziune în Marea Filipinelor de Vest, în Zona noastră economică exclusivă, este foarte îngrijorătoare”, a declarat Marcos în faţa presei, cu referire la zona maritimă a Filipinelor din Marea Chinei de Sud.
Un submarin rus din clasa Kilo a fost reperat la o distanţă de 80 de mile nautice de provincia vestică Occidental Mindoro pe 28 noiembrie, a anunţat luni într-un comunicat purtătorul de cuvânt al marinei filipineze Roy Vincent Trinidad, confirmând o informaţie a cotidianului Philippine Daily Inquirer.
Fregata filipineză Jose Rizal a stabilit un contact radio cu submarinul rus, care şi-a confirmat identitatea drept UFA 490 şi intenţiile.
„Nava rusă a declarat că aşteaptă condiţii meteo mai bune pentru a se putea deplasa spre Vladivostok, Rusia”, a raportat Trinidad, fără a explica de ce submarinul rus se afla în zonă.
Forţele navale filipineze au escortat submarinul rus pentru a asigura respectarea reglementărilor maritime, a adăugat el.
Ambasada Rusiei de la Manila nu a putut fi contactată deocamdată pentru un comentariu pe subiect.
Submarinele ruse din clasa Kilo sunt considerate unele dintre cele mai silenţioase submarine şi au fost constant perfecţionate din anii 1980.
China şi Rusia au declarat un parteneriat „nelimitat” în timpul vizitei întreprinse de preşedintele rus Vladimir Putin la Beijing în 2022, cu numai câteva zile înainte ca Moscova să îşi lanseze invazia împotriva Ucrainei. Cele două ţări au desfăşurat exerciţii navale cu foc real în Marea Chinei de Sud, în iulie.
Tensiunile dintre Manila, aliat prin tratat al SUA, şi Beijing au escaladat în timpul anului trecut, ambele revendicând zone în Marea Chinei de Sud. În 2016, un tribunal de arbitraj a decis că revendicările istorice ale Chinei asupra apelor disputate nu sunt întemeiate, decizie pe care Beijingul o respinge.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.