Prezic notele succesul în viață? Mircea Miclea: Toți intelectualii erau dați la o parte pe vremea lui Ceaușescu, iar șefi erau cei de nota 7. Ei au făcut o societate pe măsura minții lor
“Este ultra-simplificat și arată o obtuzitate a minții să spui: notele școlare prezic sau nu succesul. Inclusiv în business. Toate businessurile au nevoie de geeks, de indivizi cu note foarte mari, care asta știu, să învețe foarte bine, să ia note foarte mari, să fie foarte buni. Nicio firmă de IT nu funcționează fără geeks, nicio bancă nu funcționează fără geeks, niciun spital nu funcționează fără niște studenți sau elevi care sunt cei buni, cei tocilari”, a declarat pentru Edupedu.ro psihologul Mircea Miclea.
Contactat de Edupedu.ro în legătura cu dezbaterea pornită de la un text publicat pe platforma Contributors cu titlul “Cel mai mare succes în viață îl au tinerii cu note de 7 sau 8“, Mircea Miclea, fost ministru al Educației și fondator al școlii cognitive în psihologia românească, a avertizat că “succesul în viață e definit foarte subiectiv. Fiecare are o definiție proprie a succesului în viață. Dacă în definiția mea succesul în viață înseamnă să am o familie, atunci dacă eu nu am familie nu am succes“.
“Succesul în viață are o definiție strict subiectivă. Ține de valorile pe care le ai, de contextul social în care ești. În timpul lui Ceaușescu, succesul în viață era să ajungi în nomenclatura comunistă, unde nu trebuia să fii de 10, dar trebuia să fii un foarte bun politruc. Vrem și acum așa ceva? Nu era plină lumea de politruci? Chiar anume intelectualii erau ocoliți. Cei care erau buni la școală nu aveau funcții de conducere, erau puși cei de 7 în funcții de conducere, strungari, frezori. Uite ce societate au construit ăia de 7! Toți intelectualii erau dați la o parte. Așa era definiția: conducerea societății este a clasei muncitoare în alianță cu țărănimea. Șefii de fabrici erau muncitori, strungari, frezori, adică cei de nota 7. Și ei au făcut o societate pe măsura minții lor“, a declarat Mircea Miclea, pentru Edupedu.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii