Prietenia strânsă dintre China și Africa, spulberată de fenomenul Coronavirus. Liderii politici africani nu-i pot ierta Chinei tratamentul aplicat conaționalilor lor care trăiesc în regiunea chineză Guangzhou
O reală criză diplomatică la nivel global, dat fiind că nu doar marile puteri se întorc, în prezent, împotriva Chinei, ci și liderii țărilor africane – relatează publicația politico.eu
Până să apară criza globală provocată de pandemia de Coronavirus, China era cât se poate de prezentă în țările africane, investind masiv în infrastructură, dezvoltând afaceri în energie, exploatând la maxim potențialul resurselor naturale oferite de continentul african.
„China a cheltuit miliarde în Africa de la apariția sa ca putere globală. Investind în resurse naturale, abonându-se la proiecte majore de infrastructură, i-a cucerit pe liderii politici africani. (…) Numai că epopeea Coronavirus dă naștere unei reacții de dinamitare a relației de prietenie pe care Beijingul a cultivat-o cu atâta atenție în Africa, de-a lungul deceniilor”, scrie publicația.
În rândul liderilor țărilor africane a apărut o reacție de furie în lanț, în urma tratamentului aplicat de autoritățile chineze unor conaționali africani care trăiesc în regiunea de sud a Chinei, denumită Guangzhou. În plus, la supătatea liderilor africani a contribuit și poziția Beijingului, de respingere a posibilității suspendării plății datoriilor pentru combaterea epidemiei.
„Influența Chinei în Africa a fost pusă la grea încercare în urmă cu o săptămână, când un grup de ambasadori africani i-au scris ministrului chinez al afacerilor externe, Wang Yi, revoltați de maniera în care cetățeni din Togo, Nigeria și Benin, care trăiesc în regiunea chineză Guangzhou, au fost evacuați din casele lor pentru a fi supuși, obligatoriu, testelor de depistare a COVD-19. Unii dintre bărbați au fost scoși din familiile lor și au fost duși singuri în carantină, în hoteluri – au scris ambasadorii africani în scrisoare”, potrivit politico.eu
Întregul incident a provocat nemulțumiri atât în Africa, cât și în diasporă, după ce materiale video explicite au fost difuzate pe rețele de socializare. În filmulete s-a putut vedea cum persoane de origine africană erau evacuate din casele lor.
Liderii politici din țările afircane nu au ezistat să-și exprime revolta. De exemplu, Femi Gbajabiamila, președintele Camerei Reprezentanților din Nigeria, a postat un videoclip, convocându-l pe ambasadorul chinez Zhou Pingjian în biroul său și exprimându-și public nemulțumirea față de evacuarea unui cetățean nigerian din casa sa.
Nimeni nu se așteaptă ca puterea Chinei în Africa să scadă într-un timp atât de scurt, mai ales din calitate sa de cel mai mare creditor și partener comercial al Africii. Analiștii și diplomații africani declară că există posibilitatea ca această situație să provoace o ruptură pe termen lung, mai ales că reprezentanții Chinei au mai comis o eroare, exprimându-și reticența în privința decizie G-20 de a suspenda plata datoriilor Africii până la sfârșitul anului.
„Există o mare tensiune în cadrul relației dintre China și Africa. Cred că ambele chestiuni sunt, de fapt, începutul problemelor pe termen lung”, a declarat Cobus van Staden, cercetător șef la Institutul pentru afaceri internaționale din Africa de Sud.
Unii cercetători au documentat modul în care politicienii din Africa și-au sporit baza electorală prin mobilizarea sentimentului anti-chinez, în timp ce mulți oameni de rând percep succesul Chinei în regiune ca pe o amenințare la adresa bunăstării lor.
Un înalt oficial al UA, citat de publicație politico.eu sub protecția anonimatului, a declarat că oficialii chinezi sunt în mod special alarmați de dimensiunea publică a incidentului care a explodat pe rețele de socializare. „Pe dealtă parte, multe națiuni africane s-au declarat satisfăcute de declarațiile făcute, duminică, de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, în care a subliniat preocupările rezonabile ale părții africane și apelurile legitime”.
Citește mai mult Aici.
Sursa Foto: Agerpres
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii