Prietenii Rusiei, conferință la București: Adrian Năstase, Adrian Severin, Florin Păsătoiu și un profesor american care vrea ca SUA să își retragă trupele din Europa
O conferință intitulată ”The Future of Great Power Politics in the 21st Century” îi reunește luni la București pe trei dinte oamenii cei mai apropiați de Rusia, plus un profesor american care vrea retragerea trupelor SUA din Europa.
Adrian Năstase, Adrian Severin (ambii condamnați la închisoare pentru corupție) și lectorul Florin Păsătoiu de la Universitatea din Craiova dezbat luni ordinea globală într-un eveniment organizat de controversatul Centre for Foreign Policy and Security Studies. Centrul, deschis de lectorul Florin Păsătoiu, ar fi urmat să încheie un memorandum cu un centru al Ministerului rus al Afacerilor Externe. Acest memorandum a stat în centrul unui scandal public în urmă cu două săptămâni. Totul a plecat de la purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, care a anunțat că Universitatea din Craiova urma să semneze un memorandum cu Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe şi Universitatea din Craiova, memorandum ce ar fi prevăzut crearea unei comisii de experţi ruso-române pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural. La o zi distanță, Universitatea din Craiova s-a arătat ”stupefiată” de anunț și a dezmințit semnarea unui asemenea document. Ulterior, Moscova a dezvăluit, prin vocea șefei Institutului cultural rus de la București, Natalia Mujenikova, că semnatarul din partea Rusiei este un centru al Academie Diplomatice din MAE rus (Centrul pentru Diplomație Publică, dialogul culturilor și religiilor mondiale al Institutului de Probleme Internaționale Actuale), iar semnatarul din partea României este Centrul pentru Politica Externă și Studii de Securitate.
Florin Păsătoiu este moderatorul dezbaterii de luni de la Hotelul Intercontinental. G4Media.ro a arătat că Păsătoiu, fondatorul acestui centru obscur din Craiova, este lector universitar cu studii la Moscova. Potrivit CV-ului său, în perioada septembrie – noiembrie 2014 (în plină criză a anexării ilegale a Crimeei și invadării Ucrainei de către Rusia), Păsătoiu a studiat la Moscova, la Ministerul rus de Externe, despre ”Politica externă a Federației Ruse, Politica de Securitate a Federației Ruse și balanța de putere”. După întoarcerea de la studiile din Moscova, Păsătoiu s-a remarcat printr-o serie de evenimente și inițiative care au ajutat Rusia să-și propage în România liniile de discurs.
Adrian Năstase s-a remarcat prin dese poziții publice critice la adresa SUA și favorabile Rusiei după ce a ieșit din închisoare. Marginalizat de establishmentul politic, chiar și de partidul pe care l-a condus, fostul premier a ajuns să fie lăudat de ambasadorul Rusiei la București. Valeri Kuzmin spunea într-un interviu din 15 octombrie că ”Fundația Europeană Nicolae Titulescu (condusă de Adrian Năstase – n.red.) desfășoară activități intense în domeniul problemelor istorice, diplomatice și internaționale, are o poziție destul de constructivă, este deschisă dialogului, or, Rusia, după cum se știe, se angajează să contracareze tensiunea injectată în mod artificial în arena internațională prin spiritul dialogului.
Și Adrian Severin a devenit un suporter fervent al Rusiei după condamnarea la închisoare pentru corupție. Pozițiile lui sunt reflectate tot mai des de Sputnik, site-ul oficial de propagandă al Rusiei (exemplu)
Punctul de interes al conferinței este prezența lui John Mearsheimer, controversat profesor american de științe politice la Universitatea Chicago. Mearsheimer, care a primit în 25 octombrie titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.
”Cred că SUA ar trebui să-și retragă toate forțele armate din Europa. Cred că NATO este învechit”, spunea John Mearsheimer în iulie, într-o intervenție la un post american de televiziune.
Participarea la conferință este condiționată de plata unei taxe, care merge de la 45 de lei pentru studenți până la 450 de lei.
Articol realizat în cadrul unui proiect comun G4Media.ro – IPP. #StopDezinformare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii