G4Media.ro

Prim ministra Franței, Elisabeth Borne, face apel la sindicate să nu-i “penalizeze…

Foto: captură video

Prim ministra Franței, Elisabeth Borne, face apel la sindicate să nu-i “penalizeze pe francezi” și să renunțe la grevele anunțate împotriva reformei sistemului de pensii

„Pentru sindicate, este un apel la responsabilitate. Desigur, există dreptul la grevă, dreptul de a demonstra, dar cred că este important să nu-i penalizăm pe francezi.” a declarat prim ministra Borne joi dimineață.

Federația CGT (apropiată Partidului Comunist Francez) din industria petrolului a lansat un apel la grevă în acest sector al economiei. Într-un comunicat de presă emis joi dimineață, sindicatul a cerut mai multe acțiuni de grevă pe 19 și 26 ianuarie, precum și pe 6 februarie, cu „dacă este necesar, oprirea instalațiilor de rafinare”. Apelul va duce la „scăderea randamentului” și la „oprirea transporturilor”, a declarat Eric Sellini, coordonatorul național al sindicatului pentru TotalEnergies. Mișcarea grevistă ar trebui să înceapă cu o primă întrerupere a activității de 24 de ore pe 19 ianuarie, ziua mobilizării naționale interprofesionale. Pentru 26 ianuarie, CGT solicită 48 de ore de grevă, apoi 72 de ore pe 6 februarie.

Hotărâte să se opună reformei pensiilor, sunt și sindicatele marilor companii de transport, precum SNCF (transport feroviar) și RATP (transport public parizian), cheamă la „o grevă puternică” joi, 19 ianuarie. La SNCF, mesajul grupului intersindical compus din CGT, Unsa, SUD și CFDT este clar: „Opoziție totală față de majorarea vârstei legale de pensionare la 64 de ani, însoțită de o creștere a duratei de contribuție.

Prim ministra Borne a prezentat miercuri principalele prevederi ale reformei care majorează vârsta de pensionare de la 62 a 64 de ani până în 2030 și a contribuției la fondul de pensii la 41 de ani, precum și majorarea pensiei de stat minime la aproape 1.200 de euro pe lună.

Guvernul, care nu are majoritate absolută în Adunarea Națională, speră să obțină sprijinul Republicanilor (centru-dreapta) pentru adoptarea proiectului de lege de reformă a pensiilor, care va fi prezentat în consiliul de miniștri pe 23 ianuarie și apoi trimis în parlament la sfârșitul lui ianuarie. Prim ministra Borne speră ca noul sistem de pensii să poată intra în vigoare de la 1 iulie 2023.

Reforma pensiilor cu majorarea vârstei de pensionare a fost una dintre principalele promisiuni în campania electorală a președintelui Emmanuel Macron în aprilie 2022. Fondul public de pensii este în deficit cronic pe fondul îmbătrânirii populației și a scăderii raportului între cei care cotizează și pensionari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...