G4Media.ro

Prim ministra Giorgia Meloni rememorează victimele masacrului de război care a divizat…

Foto: Captură video

Prim ministra Giorgia Meloni rememorează victimele masacrului de război care a divizat Italia. Istoria care a implicat aruncarea a mii de italieni în gropi comune de către partizanii iugoslavi, continuă să stârnească dezbateri în țară până în prezent

Plăcile memoriale au fost profanate, iar protestatarii au fost ținuți la distanță de scutieri din Italia, în timp ce masacrul a mii de italieni din cel de-al Doilea Război Mondial continuă să divizeze stânga și dreapta politică, la 80 de ani de la producerea sa, relatează The Times.

Prim ministra Meloni s-a numărat printre politicienii care s-au adunat luni la palatul prezidențial din Italia pentru a-i onora pe italienii uciși în 1943 și 1945 de partizanii iugoslavi în peninsula Istria din Croația și în jurul acesteia. După ani de dominație fascistă italiană sângeroasă asupra zonei, care găzduia o populație italiană considerabilă, partizanii locali s-au răzbunat aruncând italienii în gropi, cunoscute sub numele de foibe, la sfârșitul războiului.

Se presupune că victimele erau adesea legate între ele, primele trei fiind împușcate, și împinse în gropile adânci, târându-le în jos pe celelalte legate de ele. Istoricii raportează până la 5.000 de victime, dar alte estimări sunt mai mult decât duble.

Atunci când zona a fost retrocedată Iugoslaviei în 1947, aproximativ 300.000 de italieni au fugit în Italia pentru a scăpa de represiunea și asimilarea forțată. Minimalizat și trecut cu vederea ani de zile în Italia postbelică, în parte pentru că multe dintre victime susținuseră regimul fascist, masacrul a fost o fixație pentru dreapta italiană, care în 2004 a instituit o zi de comemorare în fiecare 10 februarie.

„Este o poveste care a depășit conspirația tăcerii și care nu poate fi ascunsă sau anulată de nicio încercare de a o nega sau justifica”, a declarat Meloni.

Nu toți italienii sunt de acord, plăcile comemorative ale victimelor din Torino, Trieste, Cagliari, Roma și Abruzzo fiind toate profanate în ultimele zile.

La Bologna, un grup din aripa de tineret a partidului Frații Italiei al lui Meloni, care a mărșăluit cu un banner care numea Istria „pământ italian”, a fost ținut la distanță de poliție de activiștii care susțin că dreapta dură din Italia se folosește de masacru pentru a evita să vorbească despre crimele fasciste din Italia sub Mussolini.

În Biella, în nordul Italiei, susținătorii lui Meloni au arborat bannere în fața școlilor pe care scria: „Profesore: pe ce pagină sunt foibe?” Un consilier local, Teresa Barresi, a răspuns: „Oricine a deschis o carte de istorie știe că foibe au fost o consecință directă a 20 de ani de violență și ură”.

Ziua comemorării devine „din ce în ce mai fierbinte și mai divizată”, a declarat Avvenire, ziarul conferinței episcopale italiene.

La evenimentul la care a participat Meloni, președintele Italiei, Sergio Mattarella, a fost de acord cu șefa guvernului că decesele și fuga supraviețuitorilor au fost „subestimate și uneori chiar desconsiderate”.

Meloni și-a șters lacrimile în timpul discursului unei femei care și-a amintit că ultima dată și-a văzut tatăl târât de poliția iugoslavă în 1945. „A fost înghițit de istorie și poate de foibe, ca mulți, prea mulți italieni”, a spus femeia.

Adresând un omagiu celor care au fugit din Istria, Meloni a spus că aceștia „au decis să abandoneze totul pentru a nu-și părăsi identitatea. Ei au fost italieni de două ori, o dată prin naștere, o dată prin alegere”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.