Prim ministrul britanic Boris Johnson a câștigat o bătălie, dar riscă să piardă războiul/ Cum vede presa britanică eșecul moțiunii de neîncredere împotriva liderului Partidului Conservator, inițiată chiar de colegii săi
Luni seara, 211 deputați ai Partidului Conservator au respins moțiunea de neîncredere, dar 148 (41% din partidul parlamentar) au votat împotriva liderului lor.
Pentru presa britanică în ansamblul ei acest vot nu înseamnă nicidecum sfârșitul acestei revolte politice împotriva premierului Johnson.
“Boris Johnson ar trebui să caute o ieșire onorabilă” – scrie într-un articol de opinie publicat de cotidianul de centru dreapta, The Times, Lordul William Hague, fost lider al Partidului Conservator (1997 – 2001) și care a exercitat mai multe posturi de ministru în guvernele conduse de John Major (1990 – 1997) și David Cameron (2010 – 2016).
Lordul Hague spune că această revoltă a parlamentarilor Conservatori nu a avut caracterul organizat, ca cele împotriva foștilor prim miniștri Margaret Thatcher, John Major sau Theresa May, ci provin dintr-o disperare cauzată nu de o anumită politică a prim ministrului ci de indignarea în opinia publică provocată de atitudinea sa de sfidare a regulilor pe care el însuși le-a impus restului populației în timpul carantinelor Covid.
- “Natura acestei revolte particulare o face devastatoare atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. O victorie destul de strânsă a lui Boris Johnson nu reprezintă înfrângerea unei facțiuni rivale sau zdrobirea unui candidat alternativ, ci mai degrabă respingerea unui sentiment de disperare. Este mai puțin probabil să se dovedească un punct de cotitură, ci mai degrabă un reper pe un drum obositor către alte crize de încredere. Acesta este cel mai rău rezultat posibil din punctul de vedere al Partidului Conservator. În mod logic, aceștia ar trebui fie să se împace cu Johnson și să îl susțină, fie să îl doboare în mod decisiv și să treacă la un nou lider. Se pare că nu au făcut niciuna dintre cele două”, scrie fostul lider al Partidului Conservator.
“Boris Johnson a câștigat votul de încredere, dar în toate celelalte privințe el este marele perdant”, scrie Martin Kettle în cotidianul de stânga, The Guardian. După ce scrie că Johnson n-a scăpat de consecințe politice, reamintind că el este investigat de comisia parlamentară pentru imunități sub acuzația că a mințit în fața Camerei Comunelor și că pe 23 iunie urmează două alegeri parțiale în circumscripții vacante câștigate de Partidul Conservator la alegerile generale din 2019, editorialistul lui Guardian conchide:
- “Patru dintre ultimii cinci premieri conservatori s-au confruntat acum cu votul partidului pentru a decide dacă ar trebui să rămână în funcție. Niciunul nu a reușit să transforme voturile de încredere în avantaj. Johnson se află acum în aceeași barcă cu Margaret Thatcher în 1990, John Major în 1995 și Theresa May în urmă cu patru ani. El nu mai este un atuu electoral. Heineken-ul a devenit rânced. Reconfirmându-l ca lider, parlamentarii conservatori și-au îngreunat mult sarcina de a fi realeși și au făcut mult mai probabilă o schimbare de guvern la următoarele alegeri.”
Reputatul săptămânal The Economist scrie că Boris Johnson este acum pe ultima poziție între miniștri ca încredere chiar între votanții Partidului Conservator, potrivit sondajelor de opinie și îi prevede un viitor sumbru:
- “Se prefigurează un război civil, al cărui premiu nu este doar Downing Street (reședința prim ministrului – n.r.), ci și viitorul partidului. Scrutinul pentru desemnarea liderului a polarizat partidul între cei care consideră că Johnsonismul este o aberație, cu cheltuielile sale nesănătoase, disprețul față de aliații Marii Britanii și populismul grosolan, și cei care cred că acesta este încă valul viitorului. Iar la mijloc se află o masă de parlamentari, instinctiv loiali liderului lor, cu aversiune față de conflicte și care tânjesc după unitatea partidului. Aceasta s-a dus pe apa sâmbetei”, scrie The Economist.
Cotidianul de dreapta Daily Mail, un susținător al actualului prim ministru, avertizează asupra pericolelor răsturnării actualei guvernări și aducerea la putere a opoziției conduse de liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer.
- “Conservatorii au la dispoziție puțin peste doi ani pentru a se dovedi demni de un nou mandat la guvernare. Pot face acest lucru numai dacă încetează exercițiile de autocontemplare și se apucă de treabă pentru a îmbunătăți viața alegătorilor lor. Dacă vor continua, acest pluton de execuție circular nu poate avea decât un singur rezultat: o baie de sânge Conservatoare care să îl propulseze pe Sir Keir și coaliția sa de epave la guvernare”, avertizează editorialul din Daily Mail.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii