G4Media.ro

Prim ministrul britanic Rishi Sunak a cerut poliției să ia măsuri împotriva…

Foto: Captură video

Prim ministrul britanic Rishi Sunak a cerut poliției să ia măsuri împotriva “huliganilor de extrema dreaptă” și “simpatizanților Hamas” după marea demonstrație pro-palestiniană de la Londra, de sâmbătă

A cincea demonstrație săptămânală consecutivă a adunat în centrul Londrei circa 300.000 de demonstranți, potrivit estimărilor Poliției Metropolitane (Met) și s-a soldat cu 126 de arestări și nouă polițiști răniți. Spre comparație, la demonstrația precedentă au fost efectuate doar 29 de arestări.

Marea majoritate a celor arestați au fost contra-manifestanți de extrema dreaptă și suporteri de fotbal huligani, care s-au ciocnit cu polițiștii în apropierea Cenotafului, monumentul dedicat celor căzuți în războaie din apropierea reședinței prim-ministeriale din Downing Street, unde duminică are loc ceremonia oficială de depunere de coroane de flori condusă de Regele Charles al III-lea.

Contra-manifestanții au pretins că apără monumentul de demonstranții pro-palestinieni, deși Cenotaful făcea parte dintr-o zonă de excluziune declarată de Met care permitea poliției să aresteze pe oricine ar fi încercat să demonstreze acolo.

Demonstrația pro-palestiniană nu s-a apropiat de Cenotaf și până la orele 17 când s-a încheiat Met nu făcuse nicio arestare printre participanți, dar poliția a declarat că investighează cel puțin cinci reclamații cu privire la infracțiuni de incitare la ură.

Imaginile postate pe rețelele sociale arată cum unii demonstranți strigau „De la râu până la mare Palestina va fi liberă”, un slogan considerat profund ofensator de mulți evrei ca un apel la distrugerea statului Israel de la râul Iordan la Marea Mediterană, alături de alte sloganuri mai explicit antisemite. Un număr mic de persoane au fost văzute purtând eșarfe și bentițe care păreau să le imite pe cele purtate de Hamas. Printre pancartele ridicate în aer în timpul marșului se număra unul care spunea: „Bine ați venit în Gaza, îngemănată cu Auschwitz” și un altul cu imaginea unei svastici înfășurate în Steaua lui David.

Foto: Petru Clej

Unii demonstranți pro-palestinieni l-au hărțuit pe ministrul locuințelor David Gove care își făcea plimbarea duminicală.

Premierul Sunak a condamnat violențele, spunând că „scenele la care am asistat [sâmbătă] din partea EDL (Liga Apărării Engleze, n.r.) și a grupurilor asociate și a simpatizanților Hamas care au participat la marșul național pentru Palestina” sunt „complet inacceptabile”.

„Acțiunile josnice ale unei minorități de oameni îi subminează pe cei care au ales să își exprime opiniile în mod pașnic. Weekendul comemorării este un moment în care ne putem reuni ca națiune și ne amintim de cei care au luptat și au murit pentru libertățile noastre. Ceea ce am văzut [sâmbătă] nu apără onoarea forțelor noastre armate, ci le lipsește complet de respect”, a declarat premierul Sunak.

Foto: Captură video

Contra-demonstrația extremistă de sâmbătă a prilejuit reapariția în public a fondatorului EDL, Tommy Robinson. Deși a avut grijă să nu meargă cu contra-manifestanții până la Cenotaf unde s-au ciocnit cu poliția, Robinson a fost salutat cu entuziasm de extremiștii de dreapta.

În vârstă de 40 de ani, Robinson, pe numele său real Stephen Yaxley-Lennon, a fost declarat falit acum doi ani și i s-a interzis accesul pe Twitter pentru cinci ani. În cursul celor 15 ani cât a fost implicat în activismul de extrema dreaptă, Robinson a fost condamnat la închisoare de șase ori pentru acte de violență și huliganism de suporter de fotbal.

În 2009 a fondat EDL și în următorii patru ani a călătorit prin Marea Britanie, organizând demonstrații în locurile cu probleme, contestând ceea ce el considera a fi islamizarea Marii Britanii și alimentând tensiunile cu musulmanii. El a demisionat în 2013, susținând că mișcarea a fost infiltrată de extremiști.

După înfrângerea lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane din 2020, Robinson l-a îndemnat să continue lupta și a fost la rândul său lăudat de liderul Proud Boys, organizația suprematistă albă implicată în complotul eșuat din 6 ianuarie 2021 pentru a-l menține pe Trump la putere. Robinson are adepți în rândul grupurilor anti-islam din Germania și Danemarca. Izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas i-a oferit lui Robinson o oportunitate, iar semnele arată că acesta a învățat din greșelile sale anterioare, scrie Sunday Times.

„Acesta este un apel către fiecare dintre voi. Mergeți la Londra și stați la Londra. Dar fiți calmi și respectuoși. Nu este vorba despre un partid politic. Nu ar trebui să fie vorba despre mine” a spus Robinson citat de Sunday Times.

Mai multe figuri publice, între care primarul Laburist al Londrei Sadiq Khan, au acuzat-o pe ministra de interne, Suella Braverman, de incitarea extremiștilor de dreapta, printr-un articol publicat cu câteva zile în Times în care acuza Met de favoritism față de demonstranții pro-Hamas, tratați cu indulgență față de cei naționaliști și extremiști de dreapta.

Premierul Sunak s-a delimitat de aceste comentarii, dar intervenția sa de după demonstrația de sâmbătă arată că este preocupat de sprijinul din aripa de dreapta a Partidului Conservator de guvernământ pentru Braverman, care reflectă într-o bună măsură sprijinul mai ridicat pentru Israel în războiul cu Hamas în rândurile alegătorilor mai vârstă, tradițional mai favorabili Conservatorilor, așa cum arăta un recent sondaj de opinie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Au și ei „golanii” lor. Stai că acum cheamă minerii.