Prim ministrul Franței, Francois Bayrou, și-a prezentat programul de guvernare în Parlament, unde nu are majoritate. Partidul Socialist, de care depinde supraviețuirea guvernului, nu este convins
Premierul Bayrou, numit în funcție în decembrie de președintele Emmanuel Macron, s-a arătat dispus la concesii față de opoziție, dar a subliniat faptul că poziția financiară precară în care se găsește statul francez limitează marja de manevră a guvernului și a Parlamentului. Iată cele câteva dosare menționate de premierul Bayrou sintetizate de TF1:
Pensiile : Acesta este unul dintre subiectele cele mai dezbătute ale momentului. În ceea ce privește reforma pensiilor, premierul și-a anunțat dorința de a „reveni la lucru” pe această temă „cu partenerii sociali, pentru o perioadă scurtă și în condiții transparente”. François Bayrou nu a exclus „niciun tabu, nici măcar vârsta de pensionare”, cu condiția „ca aceasta să respecte cerința stabilită: să nu agraveze echilibrul financiar”. Discuțiile sunt prevăzute să dureze trei luni, iar dacă nu se ajunge la un acord, „reforma actuală va continua să se aplice”, a adăugat el.
Datoria publică: Premierul Bayrou a tras un semnal de alarmă cu privire la „datoria excesivă” a Franței, afirmând că „de la război încoace, Franța nu a fost niciodată atât de îndatorată ca în prezent”. Datoria depășește 3.300 de miliarde de euro (110% din PIB) Prim-ministrul a precizat că „nicio politică nu poate fi pusă în aplicare decât dacă ia în considerare această situație și își fixează obiectivul de a o reduce”.
Bugetul pe 2025: Șeful guvernului a reiterat că adoptarea unui buget este „esențială pentru poporul francez”. „Nu vom modifica obiectivul de deficit public de 3% din PIB în 2029. Se va propune stabilirea obiectivului de deficit public pentru 2025 la 5,4% din PIB. Vor fi propuse economii importante.
Imigrația: Pe această temă, François Bayrou și-a anunțat intenția de a duce o „politică de control, de reglementare și de întoarcere în țara lor a celor a căror prezență, prin numărul lor, pune în pericol coeziunea națiunii”. De asemenea, prim-ministrul a considerat că imigrația este „o chestiune de proporții”.
Medicamente: Pe tema sănătății, François Bayrou a asigurat că „măsura de eliminare a rambursării pentru anumite medicamente și consultații nu va fi repetată”. Predecesorul său, Michel Barnier, eliminase deja această măsură, în special ca răspuns la o solicitare din partea RN. El a confirmat, de asemenea, că scaunele cu rotile vor fi rambursate integral începând din 2025.
Reprezentare proporțională: Prim-ministrul a propus să se facă progrese „în ceea ce privește reforma sistemului de vot legislativ” pentru a facilita pluralismul politic, care „presupune ca fiecare să găsească un loc în cadrul reprezentării naționale, proporțional cu voturile pe care le-a obținut”. În acest scop, el a anunțat dezbateri cu privire la „modalitățile” acestei reforme și, în același timp, a pus în discuție regulile privind ne-cumularea mandatelor elective. La ora actuală, Adunarea Națională este aleasă prin scrutin majoritar uninominal cu două tururi, ceea ce distorsionează votul electoratului, defavorizând partidele mai mici.
Partidul Socialist deține balanța puterii
„Am fost de acord, cu întreaga mea familie politică, să negociez, să ajung la un rezultat în care să putem ajunge la un compromis, care presupune concesii reciproce, care presupune ca fiecare să facă un pas”, a declarat la TF1 liderul Partidului Socialist (PS), Olivier Faure.
Pe tema sensibilă a pensiilor, Olivier Faure a recunoscut că „prim-ministrul a deschis ușa”. „Este pentru prima dată în doi ani când cineva din guvern recunoaște că această reformă este nedreaptă, că trebuie să fie schimbată. Și astfel, pentru prima dată, avem un prim-ministru care spune că putem dezbate problema vârstei legale, adică 64 de ani (…) Și este foarte bine că putem reînnoi dialogul social care a fost atât de absent timp de șapte ani, și să spunem încă o dată că avem încredere în partenerii sociali. Voi lua asta ca pe un punct. Este o realizare, dar nu este suficient”, a susținut el.
În consecință, PS va cenzura joi guvernul lui François Bayrou dacă nu va obține „un răspuns clar” la cererea sa ca problema pensiilor să fie în orice caz prezentată Parlamentului. „Ceea ce îi cer prim-ministrului este să fie clar și să spună că, indiferent dacă există sau nu un acord” între partenerii sociali, ”problema pensiilor va fi înaintată Parlamentului pe baza propunerilor care vor fi făcute de toate părțile. În această condiție, va exista într-adevăr o schimbare reală și marcantă față de epoca anterioară”, a insistat liderul PS.
PS cu cei 66 de deputați ai săi are un rol decisiv în înclinarea balanței în Adunarea Națională. Pe data de 6 decembrie 2024 când opoziția a cenzurat guvernul condus de Michel Barnier, 331 de deputați din 577 au votat în favoarea moțiunii. Fără cei 66 de deputați socialiști opoziția nu mai întrunește majoritatea absolută de 289 de parlamentari necesari răsturnării guvernului. PS face parte din Noul Front Popular (NFP, alianța stângii), alături de Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală/extremă), Verzi (EELV) și Partidul Comunist (PCF), care se opun oricăror concesii față de guvernul Bayrou.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.