G4Media.ro

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a mers în secret duminică în Arabia Saudită…

sursa foto: Facebook/ Benjamin Netanyahu

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a mers în secret duminică în Arabia Saudită / Ar putea fi prima vizită a unui prim-ministru israelian în regat – presa israeliană

Bombă diplomatică luni în Orientul Mijlociu, cu prima vizită cunoscută a unui şef de guvern israelian în Arabia Saudită, respectiv Benjamin Netanyahu, care s-a întâlnit în secret în acest weekend cu prinţul moştenitor, Mohammed ben Salman (MBS), potrivit unor surse concordante.

Dl Netanyahu a zburat duminică seara cu un jet privat împreună cu Yossi Cohen, şeful Mossad, serviciile de informaţii externe israeliene, pentru a merge la NEOM, oraş futurist situat în nord-vestul Arabiei Saudite, aproape de Israel, a dezvăluit presa israeliană, o informaţie confirmată pentru AFP de o sursă guvernamentală, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

Contactat de AFP, biroul dlui Netanyahu nu a făcut niciun comentariu pentru moment despre ceea ce ar putea fi prima vizită a unui prim-ministru israelian în Arabia Saudită, liderul monarhiilor arabe din Golf şi un greu în regiune.
Şi nicio informaţie nu a fost publicată de media oficiale saudite despre această vizită în regat. Curtea regală saudită şi ministerul saudit al presei nu au răspuns deocamdată solicitărilor AFP.

La faţa locului, Benjamin Netanyahu a stat de vorbă cu şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, care se afla în Arabia Saudită şi a scris pe contul său de Twitter ca a avut discuţii „constructive” la NEOM cu Mohammed ben Salman, conducătorul de facto al regatului saudit.

„Parteneriatul nostru de securitate şi economic este puternic şi vom continua să-l dezvoltăm pentru a bloca influenţa nocivă a Iranului în regiune”, a adăugat dl Pompeo, care a făcut în ultimele zile un turneu în Orientul Mijlociu, în cursul căruia a vizitat de altfel Israelul.

Israelul a anunţat în ultimele luni acorduri de normalizare a relaţiilor cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain, dar şi cu Sudanul, sub oblăduirea Statelor Unite ale preşedintelui Donald Trump, un aliat-cheie al dlui Netanyahu, care urmează să-şi părăsească funcţia, ca şi dl Pompeo, în ianuarie.

Oficiali americani şi israelieni au vorbit despre alte acorduri viitoare cu ţări arabe.

Arabia Saudită este de altfel citată des de analişti drept ţara care ar putea să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul, ca şi Omanul, monarhie din Golf unde dl Netanyahu a fost deja.

Şi prim-ministrul Netanyahu s-a întâlnit cu şeful consiliului de tranziţie sudanez, generalul Abdel Fattah al-Burhane. „Sunt întâlniri cunoscute. Dar există mult mai multe întâlniri nemediatizate cu lideri arabi şi musulmani pentru normalizarea relaţiilor cu statul Israel”, a declarat în august prim-ministrul israelian fără să precizeze ţările implicate în aceste discuţii.

„Progresele de astăzi vor fi norma de mâine, vor deschide calea pentru alte ţări care îşi vor normaliza relaţiile cu Israelul”, a adăugat dl Netanyahu.

Şi sub Biden?

Potrivit presei israeliene, prim-ministrul Netanyahu nu i-a informat pe ministrul său al apărării şi pe partenerul din guvernul de uniune, Benny Gantz, despre această vizită în Arabia Saudită. „Gantz face politică, în timp ce prim-ministrul face pace”, a scris pe Twitter luni un consilier al dlui Netanyahu.

O dată cu venirea, în ianuarie, a succesorului Joe Biden la Casa Albă, mulţi analişti se întreabă despre viitorul normalizării aflate în curs a relaţiilor dintre Israel şi ţări arabe, susţinută şi apărată de administraţia Trump pe baza unei uniri în faţa „ameninţării” iraniene.

Dacă Joe Biden începe – spre deosebire de Donald Trump – negocieri cu Iranul, ce se va întâmpla cu aceste acorduri de normalizare, se întreabă de fapt analiştii şi comentatorii abordați în ultimele săptămâni de AFP.

Mai mulţi se aşteaptă ca democraţii americani să fie mai duri decât dl Trump faţă de Arabia Saudită din cauza bilanţului acesteia în materie de drepturi fundamentale şi să încerce să reînnoade dialogul cu palestinienii.
Autoritatea Palestiniană a calificat drept „trădare” recentele acorduri de normalizare a relaţiilor între ţări arabe şi Israel.

Şi Riadul a spus clar că nu va urma exemplul Emiratelor şi al Bahrainului, care au rupt un „consens arab” ce condiţiona orice normalizare cu Israelul de o reglementare a conflictului israelo-palestinian.

Surse: La Libre Belgique/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Sursa Foto: Facebook/ Benjamin Netanyahu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Biden trebuie urgent să înceapă negocieri cu Iranul, altfel inginerul biblico-social Netanyahu o să arunce bomba nucleară pe Teheran. Netanyahu umblă să convingă țările arabe să fie carne de tun în războiul cu Iranul, nu e vorba de „normalizare” sau de pace. Liderii care contează trebuie să ia poziție rapid. Măcar dacă Putin ar termina cu fițele lui filo-zioniste.

    • @Postăchel
      din salata pe care o livrați mi se pare că înțeleg că sunteți un fel de purtător de cuvînt super voluntar al Likudului, pentru care mitologia biblică e manualul de istorie, și insulta, consistența argumentului. Poate introduceți în mixerul care vă folosește de metodă și faptul că mullahii ăia țăcăniți au dat prin anii 1990 o fatwa care interzice producerea și folosirea armelor nucleare. Și că Iranul este rău pentru că este singura, singura forță care susține cauza palestiniană în fața genocidului lent practicat de Israel. Și că Hezbollah este organizație teroristă pentru că se încăpățînează să răspundă cu forță în fața unui adversar mai puternic, și mai ales necruțător, care este IDF. Dacă Israel nu și-ar extinde constant coloniile, dacă nu ar distruge constant proprietățile palestinienilor, dacă nu ar împușca în cap adolescenți palestinieni neînarmați, și dacă nu ar bloca încăpățînat crearea unui stat palestinian, atunci, da, Hezbollah sunt teroriști, iar Iranul, malefic. Nu e cazul.
      Nu vă mai obosiți să produceți încă un amestec complet neinteresant de ignoranță, tembelism și bățoșenie puțoiască.