Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov: ”Cred că la Caracal nu a intervenit nimeni de frică, ca să nu încalce legea și să nu fie anchetați după aceea. Acum 4-5 ani ar fi intrat în casă fără să stea pe gânduri”
Claudiu Sandu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, a declarat pentru G4Media că, cel mai probabil, oamenii legii nu au intrat în casa unde era sechestrată adolescenta din Caracal, de teamă să nu încalce Codul Penal și, din cauza asta, să fie anchetați ulterior:
”Eu cred că dacă se întâmpla o asemenea faptă acum 4-5 ani, polițiștii ar fi intrat fără să stea pe gânduri la trei dimineața, să încerce să salveze copila. Acum nu mai intră nimeni, nicăieri, dacă nu scrie în CP și CPP, pentru că nu mai are nimeni curaj. Acesta este adevărul. Nu mai are nimeni curaj. Pentru că orice măsură mai fermă pe care o iei generează o nebunie. Eu cred că dacă nu ar fi existat acele schimbări legislative care au slăbit intervenția procurorilor și au crescut libertățile infractorilor poate că în cazul Caracal s-ar fi acționat altfel, nu știu. Nu am o certitudine, este opinia mea”, a declarat Claudiu Sandu pentru G4Media.ro.
”Pe de o parte, mi-e foarte greu să îmi dau cu părerea despre un caz în lucru care nu este al meu, pentru că nu știm toate detaliile din anchetă, știm doar câteva informații care au venit pe surse în media. Dar esențial este că, atunci când lucram cu SRI, în cazul în care aveam un mandat, sau ceream localizarea unui număr de telefon sau unui alt dispozitiv, SRI avea capacitatea tehnică să indice cu precizie de câțiva metri unde se afla acel dispozitiv. Cei de la SRI au o capacitate tehnică mult superioară”, a mai declarat procurorul Claudiu Sandu.
Încă din ianuarie 2019, procurorul avertiza că decizia CCR, care susține că protocoalele de colaborare dintre Parchet și SRI sunt neconstituționale, va produce efecte dezastruoase în special în dosarele grave, care implică omoruri, violuri și tâlhării. La începutul anului, în argumentarea sa, procurorul Sandu dădea un exemplu similar cu episodul sinistru din Caracal:
”Ați auzit probabil de crima din Făgăraș din 2010, cu victima violată și incendiată. Criminalul a intrat în casă peste o studentă la Stomatologie ca să fure. A descoperit-o, a violat-o și a înjunghiat-o, apoi a incendiat camera cu victima în agonie. În urma incendiului, probele au fost distruse în mare parte. Doar că individul mai încercase să spargă în acea noapte și o casă vecină. I-am găsit o amprentă pe o fereastră și l-am identificat. Am mers apoi la cei de la SRI și l-am localizat imediat”, explica în ianuarie 2019 prim-procurorul de la PT Brașov.
El spunea la acel moment si cum decurg anchetele criminalistice: ”Acum, mai lucrăm doar cu Directia Operatiuni Speciale din Politie (DOS). Ei sunt foarte buni, dar sunt subdimensionați, nu au oameni suficienți, nu au investiții, tehnică la fel de bună precum un serviciu mare cum e SRI. Plus că acum la DOS apelează și DNA, și DIICOT, și noi, celelalte parchete”, a explicat procurorul Claudiu Sandu.
foto: Claudiu Sandu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov/ sursa foto: captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
40 comentarii