Prima ambarcaţiune sută la sută ecologică din Europa, folosită pentru colectarea deşeurilor din ape, a fost lansată, de Ziua Mondială a Mediului, pe lacul de acumulare Tărlung-Săcele din judeţul Braşov
De Ziua mondială a mediului, pe lacul de acumulare Tărlung-Săcele din judeţul Braşov, a fost lansată prima ambarcaţiune sută la sută ecologică din Europa, folosită pentru colectarea deşeurilor din ape.
La eveniment a fost prezent și ministrul Mediului, Tanczos Barna, şi directorul general al Apelor Române, Laszlo Barabas.
Ambarcaţiunea, unică prin faptul că bateriile acesteia se alimentează cu panouri fotovoltaice, a fost proiectată şi realizată de o echipă de ingineri din România, fiind folosită, în premieră, în cadrul programului „Acţionăm pentru ape”, dezvoltat de Asociaţia Act for Tomorrow, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Apele Române şi o companie din domeniul retail din România.
„Astăzi, vedem o ambarcaţiune sută la sută românească, o tehnologie care, practic, aduce inovaţia în sprijinul şi în slujba protecţiei mediului, dezvoltată de oameni de ştiinţă din România, de oameni tineri care au venit şi au pus în slujba protecţiei mediului cunoştinţele proprii, tehnologia modernă, şi se alătură eforturilor ministerului”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
El a făcut şi un apel către populaţie pentru colectarea deşeurilor, subliniind importanţa conştientizării necesităţii unui comportament responsabil şi nu a unor măsuri coercitive.
„Noi, zi de zi, trăim Ziua mediului, de luni până duminică, pentru că zilnic lucrăm pentru a proteja mediul înconjurător, pentru a elabora acte normative, pentru a impune respectarea acestora, lucrăm alături de instituţiile subordonate ministerului pentru o Românie mai curată, pentru ape mai curate, pentru aerul mai curat, care să nu ne afecteze prin poluare sănătatea, pentru schimbarea de mentalitate, pentru a impune, câteodată drastic, prin acţiuni, respectarea legii. Ziua de azi ar trebui repetată, practic, în fiecare zi de cetăţenii României. Ar trebui să trăim zi de zi cu gândul la protecţia mediului”, a afirmat Tanczos Barna, citat de Agerpres.
Andrei Coşuleanu, reprezentantul Act for Tomorrow, asociaţie care a avut iniţiativa realizării acestei ambarcaţiuni, a subliniat că aceasta este una „prietenă cu natura”, unică în Europa, care nu poluează deloc şi care are marele avantaj de a putea fi folosită şi pe lacurile unde motoarele termice sunt interzise.
„În trei ani de când facem acţiuni de ecologizare a apelor ne-am dat seama că avem nevoie de o tehnologie care să plutească şi să strângă deşeurile de pe ape. În 2019, am vrut să cumpărăm o ambarcaţiune diesel (…), dar a venit covidul peste noi şi ne-am dat seama că putem să alocăm timp să dezvoltăm o astfel de tehnologie, să o facem în România. (…) Din martie şi până acum, un ponton simplu a fost transformat într-o ambarcaţiune care strânge deşeurile. Tehnologia este una internaţională, de exemplu bateriile sunt cumpărate din Statele Unite, de la Tesla – echivalentul unei maşini Tesla 3, care este penultima lor tehnologie. Este prima ambarcaţiune sută la sută ecologică din Europa pentru că este alimentată din panouri fotovoltaice. Aceasta este noutatea absolută – şi suntem foarte mândri de aceasta şi de faptul că putem acţiona banda de transport deşeuri şi braţele respective doar din panouri solare. Ambarcaţiunea nu poluează şi este, pentru România – şi ridic o minge la fileu autorităţilor -, soluţia pe care putem să o acţionăm pe lacurile unde nu avem voie cu motoare termice, clasice”, a explicat Andrei Coşuleanu.
Potrivit directorului general al Apelor Române, Barabas Laszlo, sumele alocate pentru strângerea deşeurilor din ape, transportul, depozitarea şi reciclarea acestora sunt considerabile, mai ales că şi cantităţile de deşeuri sunt impresionante, deşi se efectuează controale în permanenţă şi se dau amenzi.
„Colegii noştri pe lângă faptul că strâng aceste deşeuri, în ultimele trei luni am avut peste 2.000 de controale efectuate pe tema salubrizării cursurilor de apă şi a malurilor. S-au aplicat sancţiuni de peste 300.000 de lei, dar, pe lângă măsurile coercitive, trebuie să acţionăm şi asupra conştientizării oamenilor că deşeurile trebuie aruncate în locurile special amenajate, în aşa fel încât să îngrijim mediul care ne-a fost dat”, a spus Barabas Laszlo.
Ambarcaţiunea ecologică românească a fost denumită „Ebisu”, după zeul japonez protector al apelor, şi va fi folosită, până la sfârşitul anului, pentru cel puţin alte opt intervenţii rapide de ecologizare a unor lacuri şi cursuri ale marilor râuri din România şi afluenţi ai acestora.
„Ebisu” are autonomie de până la şase ore şi poate colecta într-o ieşire pe apă până la 350 de kilograme de deşeuri, realizând şi o sortare a acestora.
Investiţia pentru realizarea ambarcaţiunii se ridică la 95.000 de euro, au precizat cei de la Act for Tomorrow.
Sursa Foto: captura video/facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.