Prima analiză independentă despre revolta armată a lui Evgheni Prigojin: Institutul pentru Studiul Războiului susține că ”e puțin probabil ca rebeliunea să reușească”
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank american independent, arată într-o analiză publicată sâmbătă dimineață că ”finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, pare să fi lansat o rebeliune armată la 23 iunie pentru a forța o schimbare de conducere în cadrul Ministerului rus al Apărării, care este puțin probabil să reușească”.
Analiza integrală a ISW:
Prigojin a publicat pe 23 iunie o înregistrare video de pe un canal Telegram afiliat la Wagner, care ar fi arătat urmările unui atac cu rachete asupra unei tabere Wagner și a acuzat Ministerul rus al Apărării de a fi efectuat acest atac. ISW nu poate verifica în mod independent veridicitatea înregistrării video, iar aceasta ar fi putut fi fabricată în scopuri informative.
Prigojin a folosit videoclipul pentru a justifica apoi cea mai explicită escaladare retorică a sa împotriva Ministerului rus al Apărării de până acum și un apel la acțiune împotriva Ministerului rus al Apărării. Prigojin a susținut că Consiliul comandanților Wagner a luat decizia de a opri „răul adus de conducerea militară” care neglijează și distruge viețile a zeci de mii de soldați ruși. Prigojin a îndemnat poporul rus să nu opună rezistență, să rămână calm, să rămână în casele lor și a avertizat că Wagner se va „ocupa” de cei care au distrus soldații ruși înainte de a se întoarce pe frontul din Ucraina după ce va restabili dreptatea pentru toți.
De asemenea, Prigojin l-a acuzat în mod special pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, că plănuiește personal o operațiune de distrugere a Wagner și a afirmat că 25.000 de membri ai Wagner sunt pregătiți să acționeze. Prigojin a postat ulterior un mesaj audio în care își nuanțează declarațiile anterioare și susține că nu există o „lovitură de stat”, ci doar un „marș pentru dreptate”.
Primele relatări care au urmat declarațiilor lui Prigojin sugerează că forțele de securitate internă rusești se activează ca răspuns la declarațiile lui Prigojin și la posibilele mișcări ale Wagner, în principal în Moscova și Rostov, iar Kremlinul pare să se opună acțiunilor lui Prigojin. TASS, agenția de presă a Kremlinului, a relatat că măsurile de securitate au fost întărite la Moscova și că unitățile speciale de poliție (OMON) și unitățile speciale de răspuns rapid (SOBR) ale Rosgvardia (Garda Națională Rusă) au fost alertate cu privire la situație.
Surse rusești au postat imagini care ar arăta echipamente militare care se deplasează pe străzile Moscovei. De asemenea, TASS a relatat că personalul militar rus și forțele de ordine au instalat posturi militare și puncte de control în apropierea sediului central al Districtului Militar Sudic (SMD) din Rostov pe Don, iar Serviciul Rusia al BBC a raportat că angajații Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și unitățile SOBR au instalat baraje rutiere de-a lungul autostrăzii Moscova-Voronej-Rostov.
Un blogger militar rus a afirmat, de asemenea, că detașamentul de forțe speciale „Grom” al Ministerului rus de Interne (MVD) a fost activat suplimentar. Atât FSB, cât și Comitetul rus antiterorism au deschis dosare împotriva lui Prigojin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a fost informat și este la curent cu situația. Activarea de urgență a forțelor de securitate interne și răspunsul direct al Kremlinului sugerează că, foarte probabil, Kremlinul nu a fost la curent.
Prigojin intenționează probabil să conducă cu adevărat o rebeliune armată împotriva Ministerului rus al Apărării, mai degrabă decât să se aștepte ca sprijinul Kremlinului să oblige schimbarea conducerii Ministerului Apărării sau doar să facă o escaladare retorică. Este posibil ca Prigojin să fi calculat foarte greșit și să fi făcut apel la o rebeliune armată crezând în mod eronat că va avea sprijinul lui Putin, având în vedere relația fragilă pe care Putin a avut-o în trecut cu Shoigu. Această eventualitate este însă extrem de puțin probabilă, având în vedere că Putin s-a aliniat recent mai ferm cu Ministerul Apărării, iar răspunsurile Kremlinului la luările de poziție ale lui Prigojin de până acum au indicat surpriză și o lipsă de acord cu Prigojin.
Acțiunile și declarațiile lui Prigojin pot fi o escaladare retorică în disputa sa actuală cu Ministerul Apărării și în campania sa de a-și păstra influența șubredă în spațiul informațional rusesc. Această eventualitate este, de asemenea, foarte puțin probabilă, deoarece indicatorii inițiali ai mișcărilor reale ale lui Wagner sunt observabili, iar Kremlinul nu reacționează la declarațiile lui Prigojin ca fiind doar retorice.
Prin urmare, este foarte probabil ca Prigojin să aibă intenția deplină ca Wagner să acționeze împotriva conducerii Ministerului Apărării și să îi înlăture cu forța de la putere, cel mai probabil împotriva comandamentului Districtului Militar Sudic din Rostov pe Don, dar posibil și împotriva Moscovei. ISW nu poate confirma cu exactitate unde se află în prezent cea mai mare parte a forțelor lui Wagner, dar în prezent pare mai probabil ca Prigojin să intenționeze ca Wagner să acționeze asupra activelor Ministerului Apărării din Rostov. În urma retragerii Wagner din Bakhmut la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, un contingent mare de forțe Wagner a rămas probabil în regiunile Donețk și Luhansk, sau la centrul de antrenament al Wagner de lângă Molkino, Krasnodar Krai. Având în vedere proximitatea relativă a oblasturilor Donețk și Luhansk și a Krasnodar Krai față de regiunea Rostov, cel mai probabil este că Prigojin consideră că MoD din Rostov este cea mai viabilă țintă a unei rebeliuni armate a lui Wagner. Prigojin a afirmat la ora locală 02.00 că forțele Wagner au trecut granița internațională a Rusiei în regiunea Rostov și a susținut că nu întâmpină rezistență.
Un atac armat al lui Wagner împotriva conducerii militare ruse din Rostov pe Don ar avea un impact semnificativ asupra efortului de război al Rusiei în Ucraina. Rostov pe Don găzduiește atât cartierul general al SMD, a cărui Armata 58 de Arme Combinate este în prezent angajată în mod decisiv în operațiuni defensive împotriva contraofensivei ucrainene în sudul Ucrainei, cât și centrul de comandă pentru Grupul Comun de Forțe al Rusiei în Ucraina în ansamblu. Rostov pe Don este, prin urmare, un punct de comandă și control critic pentru armata rusă, iar orice amenințare la adresa prezenței SMD ar putea avea ramificații asupra unor aspecte critice ale efortului de război.
Aparenta pornire a unei rebeliuni armate de către Prigojin este punctul culminant al campaniei sale de a păstra controlul asupra forțelor sale militare, iar el probabil vede rebeliunea ca pe un efort existențial de supraviețuire. Controlul în mare măsură independent al lui Prigojin asupra forțelor lui Wagner a fost piatra de temelie a campaniei sale de a deveni figura centrală a mișcării ultranaționaliste rusești. Prigojin a depășit de mult timp normele existente în spațiul informațional rusesc care limitează criticile la adresa conducerii rusești, deoarece probabil a crezut că nevoia Kremlinului ca Wagner să lupte în Ucraina îl protejează.
Prigojin a folosit în primul rând responsabilitatea lui Wagner pentru câștigurile tactice în Bakhmut și în jurul acestuia pentru a pleda pentru mai multă influență și responsabilitate pentru el și pentru Wagner, iar eficacitatea acestui mod de autopromovare a scăzut probabil de când Wagner s-a retras în zonele din spate după capturarea Bakhmut la 21 mai. Ministerul Apărării a ordonat recent personalului Wagner să semneze contracte cu Ministerul Apărării, într-un efort de a-l subordona complet pe Wagner Ministerului Apărării, și probabil a făcut acest lucru pentru a profita de oportunitatea relevanței slăbite a lui Wagner pentru operațiunile rusești din Ucraina.
Cererile recente ale Ministerului Apărării ca Wagner să se subordoneze complet Ministerului Apărării ar însemna ca Prigojin să piardă controlul asupra structurii sale militare paralele și, prin urmare, atât principala sa sursă de influență, cât și mijloacele de a evita consecințele autopromovării sale publice. MoD i-ar fi dat lui Wagner un ultimatum între subordonarea față de MoD sau recunoașterea ca ilegale a operațiunilor continue ale lui Wagner pe linia frontului[24] Prigojin ar fi încercat să negocieze continuarea independenței pentru Wagner cu propriul contract care să sublinieze modul în care Wagner și MoD ar coordona operațiunile continue ale lui Wagner, deși MoD a respins categoric această posibilă încercare de negociere[25] Prigojin a ajuns probabil la un punct de decizie crucial perceput între a renunța la forțele sale armate independente și a se opune în mod activ MoD, și se pare că a ales a doua variantă. Consecințele grave care ar rezulta în urma unei rebeliuni armate eșuate sugerează că Prigojin a considerat că alternativele sale erau la fel de amenințătoare.
Intenția probabilă a lui Prigojin a fost de a obține loialitatea ofițerilor superiori și a personalului militar rusesc, dar este puțin probabil ca el să obțină suficient sprijin militar, având în vedere că generalul de armată Serghei Surovikin, afiliat lui Wagner, a denunțat apelul lui Prigojin la rebeliune armată. Prigojin a cerut în mod explicit ca întreaga armată rusă și întreaga Rusie să se alăture lui Wagner în efortul său de a înlătura conducerea militară rusă. Apelurile de lungă durată ale lui Prigojin pentru provizii și muniție pentru Wagner indică faptul că Wagner probabil nu are nivelul necesar de acces independent la materialul necesar pentru a detrona militar conducerea Ministerului Apărării și, prin urmare, elementele Ministerului Apărării cu propriile provizii vor trebui să sprijine rebeliunea armată a lui Wagner dacă aceasta are vreo șansă reală de succes de durată. Rezultatul dorit al rebeliunii armate a lui Prigojin se bazează, de asemenea, pe faptul că ofițerii de rang înalt și personalul militar rusesc recunosc legitimitatea presupusului nou comandament militar rusesc care ar urma oricărei încercări de rebeliune armată. Prigojin a căutat probabil să strângă sprijin militar pentru efortul de la începutul zilei, profitând de nemulțumirile de lungă durată privind pierderile ridicate ale Rusiei în Ucraina, acuzându-i pe Shoigu și Gerasimov că au trimis la moarte în mod inutil zeci de mii de membri ai personalului rus și cerând Rusiei să îi tragă la răspundere pe Shoigu și Gerasimov pentru presupusul „genocid” deliberat al cetățenilor ruși. Prigojin a calculat probabil greșit nivelul de sprijin pentru Wagner, deoarece unul dintre cei mai importanți presupuși aliați ai lui Wagner, Surovikin, a cerut personalului Wagner să nu urmeze ordinele lui Prigojin. Probabil că Wagner s-a bazat anterior pe relația sa cu aliați de profil înalt, precum Surovikin, pentru a păstra accesul la provizii și responsabilitatea sa pentru operațiunile din zona Bakhmut.
Respingerea lui Surovikin reprezintă o lovitură majoră pentru capacitatea lui Wagner de a aduna elemente ale Ministerului Apărării la cauza sa, iar alți ofițeri de rang înalt cu afilieri și simpatii wagneriene sunt mai puțin probabil să îl susțină pe Wagner, având în vedere declarația publică a unui ofițer de rang înalt de profil precum Surovikin.
Chiar dacă Grupul Wagner poate amenința în mod credibil Ministerul Apărării, este incredibil de puțin probabil ca Putin să consimtă la un efort de succes al lui Prigojin de a răsturna Ministerul Apărării. În cazul în care Wagner reușește să atace în mod tangibil Ministerul Apărării din Rostov, Moscova sau din altă parte și să forțeze o schimbare a conducerii militare (ceea ce este, deocamdată, foarte puțin probabil din cauza lipsei aparente de susținere pentru Wagner în rândul ofițerilor superiori și al personalului militar), este puțin probabil ca Putin să accepte acest rezultat. ISW nu a observat niciun indiciu că Putin va accepta o astfel de schimbare a conducerii Ministerului Apărării. Răsturnarea violentă a unor loialiști ai lui Putin, precum Shoigu și Gerasimov, ar provoca daune ireparabile stabilității percepute de Putin asupra puterii, iar Putin ar fi foarte puțin probabil să accepte orice rebeliune armată, chiar dacă ar susține figurile care o conduc.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii