G4Media.ro

Prima „bibliotecă de mirosuri de patrimoniu” din lume a fost lansată în…

Sursa foto: x.com/Muzeum Narodowe w Krakowie @MNKrk

Prima „bibliotecă de mirosuri de patrimoniu” din lume a fost lansată în Polonia cu parfumul extras din tabloul „Dama cu hermină”

Muzeul Național din Cracovia a lansat prima „bibliotecă a mirosurilor patrimoniului” din lume, prin intermediul căreia utilizează metode științifice pentru a capta și reproduce mirosurile asociate obiectelor istorice, scrie Notes from Poland.

Primul parfum produs în cadrul proiectului a fost extras din „Dama cu hermină”, operă a lui Leonardo da Vinci, cel mai faimos tablou deținut de muzeu. Acesta miroase a panouri de nuc, vopsea și lac, informează radiodifuzorul RMF FM.

Proiectul, numit Odotheka și realizat în colaborare cu Muzeul Național al Sloveniei din Ljubljana, va arhiva mirosurile a zece obiecte, inclusiv operele unor pictori polonezi celebri și tabachera unuia dintre poeții naționali ai Sloveniei.

„Parfumul este o compilație de informații despre pictură – tehnica sa, istoria și materialele de conservare”, a declarat Elżbieta Zygier, curatorul șef al Muzeului Național din Cracovia, pentru postul de televiziune TVN.

Procesul de extragere a primului parfum a durat nouă luni, timp în care parfumul colectat de pe suprafața picturii a fost testat într-un laborator. Folosind echipamente avansate de măsurare, precum și propriul simț olfactiv, oamenii de știință au reușit să separe compușii care alcătuiesc mirosul și să le dea un nume.

În acest fel, parfumul Damei cu hermină a fost identificat. Însă acesta nu a putut fi pulverizat în sala de expoziție din motive de siguranță. În schimb, acesta a fost încorporat într-un marker și plasat lângă pictură pentru ca vizitatorii să simtă mirosul.

„Utilizarea simțurilor multiple face expoziția foarte atractivă”, a declarat Zygier pentru radiodifuzorul RMF. „Mirosul influențează cu siguranță și emoțiile vizitatorilor”.

Scopul declarat al proiectului Odotheka – care este finanțat de Centrul Național de Știință din Polonia și de Agenția Slovenă de Cercetare – este de a arhiva „patrimoniul olfactiv”, adică patrimoniul legat de simțul mirosului, prin „evaluare istorică, analiză chimică și reproducerea mirosului”.

„Va fi o bibliotecă de cunoștințe despre mirosul unui anumit obiect de patrimoniu, luând în considerare contextul istoric”, a declarat Tomasz Sawoszczuk, care coordonează partea de cercetare a proiectului la Universitatea de Economie din Cracovia, agenției Poloneze de Presă (PAP) în 2022, când proiectul se afla în stadiul incipient.

„Va fi o colecție de rețete care cartografiază mirosul unui anumit obiect”, a adăugat el. „Vom afla ce compuși chimici trebuie amestecați pentru a obține un anumit miros”.

În total, proiectul va extrage și va arhiva mirosurile a 10 obiecte de patrimoniu, inclusiv operele artiștilor polonezi Stanisław Wyspiański, Olga Boznańska și Alina Szapocznikow, precum și tabachera lui France Prešeren, unul dintre poeții naționali ai Sloveniei și autor al imnului țării.

Dama cu hermină a fost realizată de Leonardo da Vinci în jurul anilor 1489-1491. A fost achiziționată în 1798 de prințul polonez Adam George Czartoryski, devenind astfel parte a celebrei colecții Czartoryski. În prezent, acesta este expus la Muzeul Czartoryski din Cracovia, care face parte din Muzeul Național

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează