G4Media.ro

Prima casă construită cu o imprimantă 3D în India oferă „soluţia” pentru…

Sursa foto: Captură video

Prima casă construită cu o imprimantă 3D în India oferă „soluţia” pentru criza locuinţelor la preţuri accesibile

Prima casă din India ridicată cu ajutorul unei imprimante 3D poate oferi, potrivit experţilor din domeniul locativ, soluţia la criza de locuinţe la preţuri accesibile cu care se confruntă ţara, tehnologia utilizată fiind mai rapidă, mai ieftină şi mai eficientă în comparaţie cu metodele tradiţionale de construcţie, relatează miercuri Thomson Reuters Foundation, citată de Agerpres.

Casa fără etaj, cu o suprafață de aproximativ 56 de metri pătraţi, a fost construită de Tvasta Manufacturing Solutions din oraşul Chennai din sudul Indiei, în colaborare cu Terwilliger Center for Innovation in Shelter din cadrul organizaţiei Habitat for Humanity.

O astfel de casă poate fi construită în doar cinci zile şi poate fi personalizată, tehnologia fiind astfel adecvată atât pentru programul guvernamental pentru locuinţe la preţuri accesibile, cât şi pentru relocarea în caz de dezastre, după cum a declarat Adithya Jain, cofondator al Tvasta şi director executiv.

”Construcţia tradiţională este lentă şi consumatoare de timp, iar oamenii ajung din ce în ce mai des să fie excluşi pe măsură ce accesibilitatea este limitată, sau să se mulţumească cu locuinţe de calitate inferioară”, a declarat Jain pentru Thomson Reuters Foundation.

”O casă accesibilă nu trebuie să fie de calitate inferioară. Cu imprimarea 3D putem asigura locuinţe de bună calitate, care sunt accesibile şi rezistente la dezastre precum cutremure şi cicloane, la care oamenii din case de calitate inferioară sunt mai vulnerabili”, a precizat el.

Imprimarea 3D pe scară largă câştigă teren în întreaga lume, unele proiecte producând o casă în doar 24 de ore de producție, la doar câteva mii de dolari.

Spre deosebire de alte utilizări ale imprimării 3D – cum ar fi dispozitivele medicale – procesul, cunoscut şi sub denumirea de fabricare aditivă, foloseşte de obicei un anumit tip de beton cu uscare rapidă, turnat cu precizie de un dispozitiv controlat cu ajutorul computerului.

Aproximativ o duzină de companii construiesc locuinţe prin tipărire 3D la nivel mondial, estimându-se că piaţa globală a construcţiilor imprimate 3D va creşte la peste 1,5 miliarde de dolari până în 2024, potrivit unui studiu al companiei de studii de piaţă Research and Markets.

Tehnologia Tvasta, dezvoltată în India, nu doar că reduce timpul necesar construcţiei ci şi deşeurile rezultate şi este cu aproximativ 30% mai ieftină decât metodele tradiţionale de construcţie, a spus Jain.

De asemenea, casele sunt concepute pentru a rezista condiţiilor meteorologice tropicale din India. ”Aşadar, nu există doar o amprentă de carbon mai mică în timpul procesului de construcţie, ci şi pe durata de viaţă a casei”, a precizat el.

Tvasta face parte dintr-un incubator de startup-uri al Ministerului pentru Locuinţe şi Afacerilor Urbane din India, care încurajează utilizarea tehnologiilor inovatoare pentru a soluţiona penuria de locuinţe accesibile.

Guvernul premierului indian Narendra Modi s-a angajat să creeze 20 de milioane de unităţi de locuinţe urbane noi şi 30 de milioane de locuinţe rurale până în anul 2022 în cadrul schemei ”Housing for All” (”Locuinţe pentru Toţi”). Însă implementarea a trenat, după cum susţin activiştii.

Respectarea termenelor şi oferirea asigurării că persoanele care au nevoie de case le pot obţine la un preţ accesibil reprezintă o ”provocare imensă”, după cum a declarat într-o intervenţie video ministrul indian al Finanţelor, Nirmala Sitharaman, la inaugurarea de marţi a casei Tvasta.

”Locuinţele convenţionale necesită timp, materiale, logistică, transportul materialelor şi aşa mai departe. Dar dacă această tehnologie poate produce locuinţe în diferite locaţii în cinci zile pentru fiecare casă, atingerea obiectivului nu va fi o mare provocare”, a spus ea.

”Fără îndoială, India are nevoie de astfel de soluţii”, a adăugat oficialul.

Există aproape un milion de persoane fără adăpost în mediul urban în India, conform datelor recensământului, cu toate că organizaţiile caritabile estimează că numărul real ar fi de trei ori mai mare.

Aproximativ 65 de milioane de persoane trăiesc în suburbiile din India, care au devenit focare de cazuri de coronavirus.

Crearea de locuinţe la preţuri accesibile pentru a combate inegalităţile este o modalitate prin care guvernele pot ajuta economiile să îşi revină după criza provocată de noul coronavirus, potrivit economiştilor.

Implementarea pe scară largă şi adoptarea tehnologiei de imprimare 3D „ar putea contribui în mod semnificativ la reducerea decalajului locativ din India”, a declarat Anoop Nambiar, directorul reprezentanţei din această ţară al Terwilliger Center for Innovation in Shelter.

Sursa foto: Captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. mi se pare absolut genial. oamenii mor langa tine pentru ca nu au oxigen, si tu construiesti case la imprimanta 3D. asta e viitorul. scalabil

    • @ian Ce legătură are una cu alta?

    • Intr-adevar, aia care mor din lipsa de oxigen sunt saracii, iar aia care printeaza 3D sunt exploatatorii sugative de la buget.

      Avem si la noi clase sociale. Numai 50% dintre romani se caca in curte. Cand o sa ajungem la nivelul stiintific al Indiei, vom avea si oameni care se caca in strada.

    • Scrie in articol ca locuinta are diametrul de 56 metri patrati. Asta e rezultatul scolii din romania de dupa 1990. Pe vremuri, lumea stia sa faca diferenta intre diametru si suprafata si stia ce se masoara in metri si ce se masoara in metri patrati.

  2. Nu ridicarea unei case este problema cea mare, ci finisajele interioare, instalatia electrica, sanitara, etc. Cum poate o impriminat 3d sa faca asta? Asta este o alta poveste indiana despre cat de grozavi suntem noi insa fara valoare. Se pare ca in India se redescopera roata zilnic .

    • Bai bosulica iti recomand un concediu in india inainte sa mai postezi aberatii. Despre ce finisaje si instalatie electric vb? Oamenii inca se sterg la fund cu frunze..la propriu.

      Initiativa este foarte buna daca va fo sustinuta de stat. Multi domn in curtii de tabla din pacate.

    • Doar nu crezi că în casele de paie aveau rețea electrică. Scrie clar în articol că astea imprimate sunt făcute pentru a rezista la muson. Scopul e să aibă un acoperiș deasupra capului, nu confort. Confortul e mai sus în piramida lui Maslow.

    • Maslow era un Poporean Sfant, plin de sine, care a desenat niste triunghiuri cu ce i-a trasnit lui prin cap. Nu exista nicio dovada stiintifica, nici macar sub forma de sondaj de opinie, in sprijinul piramidei lui Maslow. Un horoscop ar fi la fel de util pentru a intelege lumea.

  3. o solutie ar fi sa le printeze niste prezervative, sa nu se mai inmulteasca ca iepurii

  4. Nu vad armatura. O astfel de casa o fi buna in India, dar in Europa si mai ales in zone seismice precum Romania mi-e greu sa cred ca ar indeplini conditiile legale.

  5. E o solutie foarte buna pentru cei care nu au deloc case. Tehnologia este cea care ne salveaza si ne ajuta sa evoluam.

  6. Preturile ridicate ale caselor/apartamentelor se datoreaza mai putin costurilor de constructie si mai mult rechinilor imobiliari care isi umfla castigurile in mod ilegal. Romania se afla si ea intr-o bula imobiliara si platim apartamentle cat nu fac, plus dobanda la banca.

    Solutia este mai putin in partea tehnica (ieftenirea costului de productie) si mai mult in partea economica, la dezvoltatori. Cat timp mafia imobiliara nu va fi distrusa, nu sunt sanse de case ieftine, indiferent de mijloacele de productie. Din nefericire, mafia imobiliara are 100% sustinerea statului si este aproape imposibil sa faci ceva de unul singur.

  7. Casa cu diametrul de 56 mp ? Normal, ca diametrul se masoara in metri patrati! Bine ai venit intre noi generatie a viitorului!

    • Azi studiile se fac la imprimanta si daca nimereste una 3D ziaristu’ lu’ peste poate sa-si faca o diploma de 56 mc. Tot cu acest prilej tragi-homeric am aflat ca dimensiunile caselor nu sunt date de lumgime, latime si inaltime ci din diametru. Vai de c… nostru !

    • @Cristian – Mi-ai luat vorba din… degete! Ce-o fi vrut amaratul ala de jurnalist cand a tradus?
      „Casa fără etaj, cu un diametru de aproximativ 56 de metri pătraţi” – In ce clasa inveti geometria elementara? Of, of, of…

    • Dupa fraza cu diametrul n-am mai reusit sa mai citesc.
      Ca sa parafrazez o zicere din „iepoca de aur”: dupa unii autori, ziaristii are bacul luat?

    • Am citit originalul.
      Vajnica redactie traduce „measuring about 56 square metres” prin „diametru de aproximativ 56”.
      Incercati Google translate, da corect!