Prima dezbatere televizată a candidaților înscriși în cursa alegerilor prezidențiale din Iran s-a lăsat cu acuzații aspre privind criza economică din țară
Cei şapte candidaţi ai alegerilor prezidenţiale din Iran, care vor avea loc în iunie, au fost prezenți sâmbătă la prima dezbatere televizată. Reformatori sau ultraconservatori, candidații s-au învinuit reciproc pentru criza economică din ţară, relatează AFP.
Iranienii sunt chemaţi la urne pe 18 iunie pentru a alege un succesor al preşedintelui Hassan Rouhani, a cărui politică de deschidere a eşuat, SUA denunţând în 2018 acordul nuclear internaţional încheiat la Viena în 2015.
Atmosfera din Iran este una de nemulţumire generală faţă de criza economică şi socială gravă, cauzată de restabilirea sancţiunilor americane în urma ieşirii SUA din acord.
După invalidarea candidaturilor mai multor personalităţi, în cursa pentru preşedinţie au rămas şapte candidaţi, dintre care cinci ultraconservatori şi doi reformatori fără anvergură naţională.
În dezbaterea de sâmbătă, candidaţii ultraconservatori l-au îndemnat pe reformatorul Abdolnaser Hemmati, guvernatorul Băncii Centrale, să îşi asume responsabilitatea pentru criză, învinuindu-l pentru că apără bilanţul economic al guvernului.
„Cum vreţi să conduceţi ţara? Domnule Hemmati, guvernarea dvs. a fost catastrofală, sunteţi aici ca reprezentant al domnului Rohani”, a lansat Mohsen Rezai, fost comandant-şef al Gărzilor Revoluţionare, armata ideologică iraniană.
Hemmati, la rândul său, a pus sub semnul întrebării programul economic al ultraconservatorilor, bazat în special pe ajutoare financiare directe şi masive acordate populaţiei, denunţând o „promisiune de nerealizat”.
I-a acuzat, de asemenea, că subminează relaţiile internaţionale ale Iranului, împiedicând ţara să profite de acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi comunitatea internaţională.
Şeful Autorităţii judiciare, Ebrahim Raissi este un favorit al alegerilor prezidenţiale, beneficiind de invalidarea candidaturii mai multor personalităţi, care i-ar fi putut face concurenţă.
Citând „numeroase sondaje”, Raissi a spus în timpul dezbaterii că „una dintre preocupările populaţiei” a fost „lipsa de onestitate a anumitor funcţionari” ai guvernului.
El şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la inflaţie,”una dintre problemele grave cu care se confruntă oamenii astăzi”.
Alegerile legislative din februarie 2020 au fost marcate de un absenteism record (57%), pe fundalul invalidării masive a candidaţilor moderaţi şi reformişti, iar mass-media se tem, de asemenea, că şi alegerile din acest an vor avea o participare redusă.
Candidaţii urmează să participe la alte două dezbateri televizate, programate marţi şi sâmbătă viitoare, relatează Agerpres.
Sursa Foto: Facebook/ Hassan Rouhani
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank