G4Media.ro

Prima dezbatere ținută în albaneză în Parlamentul Macedonei după ce limba a…

Sursa Foto: Facebook

Prima dezbatere ținută în albaneză în Parlamentul Macedonei după ce limba a devenit oficială săptămâna trecută

Preşedintele Parlamentului macedonean, Talat Xhaferi, a deschis şi prezidat joi o sesiune parlamentară în albaneză, prima după ce acestei limbi i s-a acordat o importanţă crescută în această ţară multietnică, informează AFP, citată de Agerpres.

Albanezii din Macedonia reprezintă între 20 şi 25 la sută dintre cei 2,1 milioane de locuitori ai acestei foste republici iugoslave.

Coaliţia aflată la putere condusă de social-democraţi cu susţinerea partidelor albaneze a trecut prin parlament o lege ce acordă o importanţă crescută albanezei, după limba macedoneană. Aceasta era condiţia pusă de partidele albaneze pentru sprijinul lor care i-a permis premierului Zoran Zaev să preia puterea de la dreapta naţionalistă în primăvara lui 2017.

Legea a intrat în vigoare săptămâna trecută. Ea le permite albanezilor să-şi folosească limba în relaţiile lor cu administraţia: în sănătate, justiţie, poliţie, etc. În Parlamentul Macedoniei ea poate fi utilizată de către parlamentari.

Cuvintele în albaneză ale lui Talat Xhaferi, el însuşi albanez din Macedonia, au fost traduse simultan în macedoneană.

Această lege s-a lovit de opoziţia dreptei, în special din partea preşedintelui Gjorge Ivanov, potrivit căruia ea „pune în pericol unitatea, suveranitatea şi integritatea” acestei ţări majoritar slave. El a refuzat să semneze textul, însă legea a fost votată de două ori, ceea ce, potrivit majorităţii, permite conform Constituţiei intrarea ei în vigoare fără a fi necesară semnătura prezidenţială.

Cu toate acestea, potrivit principalului partid de opoziţie VMRO-DPMNE (dreapta naţionalistă), preşedintele Parlamentului „a încălcat Constituţia şi regulile de funcţionare” ale Parlamentului. „Regulile stipulează că sesiunea trebuie să fie prezidată în limba macedoneană”, a insistat Nikola Micevski, deputat VMRO-DPMNE, care a amintit de asemenea că legea nu a fost semnată de preşedintele Ivanov.

Preşedintele Parlamentului de la Skopje a replicat că aceste afirmaţii „nu au niciun fundament legal”. „Legea este în vigoare”, a insistat el. „Am avut răbdare din ianuarie 2018, i-am dat preşedintelui Ivanov şansa de a semna această lege. El nu se poate opune Parlamentului şi nici voinţei majorităţii de a acţiona în acord cu legea”, a declarat Xhaferi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează