G4Media.ro

Prima evaluare vizuală rapidă a rezistenței clădirilor construite înainte de 1978 din…

Blocuri din zona Romană-Universitate-Unirii ce au fost evaluate în program pilot de evaluare vizuală rapidă a imobilelor construite până în anul 1978. Afișe cu informația că blocul va fi evaluat/ Sursa foto: AMCCRS

Prima evaluare vizuală rapidă a rezistenței clădirilor construite înainte de 1978 din București. Program pilot: opt noi imobile cu potențial risc seismic, descoperite în zona Romană-Universitate-Unirii

Clădirile construite înainte de 1978 în România, prioritar cele din localitățile cu risc seismic, vor fi evaluate vizual rapid, conform legii 212/2022, timp de un an și patru luni, începând din august 2024 până la sfârșitul anului 2025. În București a fost realizat deja un program pilot, derulat de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) a Primăriei Capitalei, în care au fost evaluate după noul procedeu 41 de clădiri din zona Romană-Universitate-Unirii, dintre cele care nu au clasă seismică. A rezultat că 8 clădiri sunt cu potențial de risc la cutremur.

Metodologia de „evaluare vizuală rapidă” a fost aprobată recent și este o fază preliminară de selecție a clădirilor ce ar avea nevoie de expertiză a rezistenței. La final, autoritățile și locuitorii vor avea o imagine de ansamblu, asupra siguranței la cutremur a clădirilor care au o vechime mai mare de 46 de ani și a căror structură s-ar fi putut deteriora în timp.

Totodată, oamenii vor ști în ce blocuri locuiesc. Informațiile pot fi folosite apoi de autorități pentru a realiza o prioritizare a investițiilor pentru consolidare. De altfel, în funcție de rezultate, și locatarii pot recurge la programe cofinanțate de stat. Evaluarea vizuală rapidă este preliminară expertizării tehnice care indică clasa seismică I, II sau III.

În programul național de evaluare vizuală rapidă nu intră toate imobilele construite înainte de 1978, ci doar cele care îndeplinesc trei criterii de eligibilitate: respectiv să aibă peste 3 etaje dacă au destinație de locuit, să fie de P+1 dacă au altă destinație, cum ar fi școli, spitale, biserici, instituții sau imobile multietajate cu spații comerciale.  În program sunt incluse, însă, toate clădirile care au o degradare vizibilă, indiferent de anul de construcție. Acestea vor fi verificate, în teren, de inspectori – ingineri în construcții.

Inspectorii vor analiza doar vizual clădirea după parametri simpli și pe baza unor indicii și informații în detaliu, dacă acestea există. Ei vor introduce datele într-o aplicație, se arată în metodologia publicată de Ministerul Dezvoltării. Imobilele vor fi evaluate în funcție de doi indicatori, cu categorii între 0 și 100: Indicatorul de Asigurare Seismică și Indicatorul de Prioritizare a Investițiilor, care arată ordinea urgenței investiției. Un punctaj de 0-10 indică categoria cu cel mai mare de risc seismic.

Evaluarea rapidă a clădirilor mai vechi de 1978, cele mai numeroase imobile din România, va arăta care este tabloul complet al vulnerabilității la cutremur și în funcție de aceaste informații, se va realiza o prioritizare a urgențelor de expertizare și consolidare. Practic, după evaluarea vizuală rapidă care este o etapă preliminară, se va crea o bază de date de unde se vor extrage imobilele care au nevoie de expertiza tehnică care să indice clasa seismică.

Este prima dată când se analizează simplu un volum atât de mare de clădiri. În București, doar în zonele construite protejate, zona centrală a orașului ce se află în zona de competență a Primăriei Municipiului București, din 15.000 de clădiri mai vechi de 46 de ani, aproximativ 8.000 de imobile vor fi selectate în baza criteriilor, și, apoi evaluate vizual rapid. Clădirile din zonele construite protejate reprezintă doar 11% din fondul construit al Capitalei. O estimare a numărului imobilelor din sectoare, subdiviziunile Bucureștiului, nu este disponibilă deocamdată întrucât nu s-a stabilit o împărțire a atribuțiilor între PMB și primăriile de sector, după ce prima variantă de hotărâre de consiliu a căzut la vot.

Evaluarea vizuală rapidă a blocurilor mai vechi de 1978 este coordonată de administrațiile locale, prioritar în localitățile cu risc seismic mai mare, cum este și Bucureștiul. Începând de la 1 august din acest an, datele pot fi incluse într-o platformă ce va fi deschisă la Ministerul Dezvoltării. Programul se va desfășura până la sfârșitul anului 2025.

Programul pilot la clădirile din Piața Romană-Universitate-Piața Unirii, prima zonă evaluată vizual rapid din București

Primăria Capitalei a făcut un prim test în București și a derulat un program pilot de evaluare vizuală rapidă la 41 de imobile din zona Romană-Universitate-Unirii. De precizat că instituția face evaluarea, până la acest moment, doar în zona ei de competență, nu și la sectoare, urmând ca împărțirea să fie decisă în septembrie, conform primarului general Nicușor Dan.

Planul zonei pilot unde au fost evaluate vizual rapid primele clădiri din București

În zona Romană-Universitate-Unirii, din cele 215 de imobile identificate inițial, după ce s-au aplicat criteriile de eligibilitate, au mai rămas 44 de imobile construite înainte de 1978, iar 41 au fost evaluate vizual rapid de inspectori. Din acestea, 8 au rezultat că au un indicator de asigurare seismică între 0-10, ceea ce înseamnă că ar trebui să intre la expertizare pentru a afla dacă au clasă seismică. Restul de 33 de clădiri s-au încadrat la celelate grupe, conform documentului de mai jos.

Programul pilot a fost prezentat într-o conferință de presă de primarul Nicușor Dan și directorul executiv al AMCCRS Răzvan Munteanu.

Programul pilot realizat de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic

Bucureștiul are aproape 3.000 de clădiri care sunt cu risc seismic I, II sau se află în categoria urgență, iar dintre acestea au fost consolidate 112.

În prezent, Primăria Capitalei are 155 de clădiri aflate în proces de consolidare, însă ritmul este unul redus, cu un singur imobil consolidat în mandatului primarului Nicușor Dan.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...