G4Media.ro

Prima extincție locală a unei specii în Statele Unite, din cauza creșterii…

Florida Museum of Natural History

Prima extincție locală a unei specii în Statele Unite, din cauza creșterii nivelului mărilor (studiu)

O specie de cactus a dispărut în prezent în stare sălbatică din Statele Unite, o pierdere care reprezintă prima extincție locală legată de creșterea nivelului mărilor în această țară, potrivit unui studiu publicat marți și citat de agenția AFP.

Acest cactus (Pilosocereus millspaughii), care poate ajunge până la șase metri înălțime, cu flori albe și fructe roșii, există încă în Caraibe.

Intruziunea apei sărate și eroziunea solului cauzate de uragane și maree și-au pus amprenta asupra acestei populații, care a fost monitorizată anual începând din 2007.

Soarta lor „ar putea fi un indicator al modului în care alte plante de coastă joase vor reacționa la schimbările climatice”, a avertizat Jennifer Possley, coautor al studiului, într-un comunicat de presă.

Aceste cactuși obișnuiau să crească pe soluri calcaroase înconjurate de mangrove, aproape de țărm, însă habitatul lor a fost erodat.

Cercetările anterioare au arătat că solul de sub cactușii morți conținea mai multă sare decât cel de sub cactușii vii, stabilind o legătură între această salinitate crescută și mortalitatea lor.

În 2015, cercetătorii au observat, de asemenea, că mulți dintre aceste cactuși, care conțin rezerve de apă pentru a rezista perioadelor fără ploaie, au fost mâncate de animale.

Oamenii de știință au emis ipoteza că aceste animale au început să mănânce cactuși din cauza resurselor tot mai limitate de apă dulce, din cauza intruziunii repetate a apei de mare.

În 2017, uraganul foarte puternic Irma a măturat Florida, iar apoi mareele înalte din 2019 au provocat inundații timp de mai multe luni.

Până în 2021, din cei 150 de cactuși mai rămăseseră doar șase vii. Cercetătorii au decis să-i salveze prin replantarea lor într-o seră sau într-o zonă protejată în aer liber. De asemenea, au fost salvate mai mult de o mie de semințe.

Se iau în considerare încercări de a le replanta în sălbăticie, dar mediile potrivite devin din ce în ce mai rare.

„Suntem în prima linie a pierderii biodiversității”, a declarat George Gann, coautor al studiului. „Cercetările noastre din sudul Floridei din ultimii 25 de ani arată că mai mult de una din patru specii de plante indigene este în pericol serios de dispariție regională sau a fost deja extirpată”, adică dispărută la nivel local.

Odată cu încălzirea globală, ghețarii și calotele glaciare din Antarctica și Groenlanda se topesc, iar apa lor ajunge în oceane, provocând creșterea nivelului mărilor. Expansiunea oceanelor, datorată absorbției de căldură, contribuie, de asemenea, la acest fenomen.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...