G4Media.ro

Prima lansare a noii nave de transport rusești Soiuz-5 a fost amânată…

Sursa: Captură Youtube

Prima lansare a noii nave de transport rusești Soiuz-5 a fost amânată pentru anul 2026

Prima lansare a noului vehicul spațial de transport Soiuz-5 a fost amânată din 2025 pentru 2026, a declarat directorul general adjunct și proiectantul general al Centrului Spațial Progress din Rusia (RSC) Ravil Ahmetov. ‘Soiuz-5 este în stadiul de dezvoltare, după cum se preconizează prima lansare va avea loc în 2026’, a spus Ahmetov. Nava purtătoare de clasă medie Soiuz-5 a fost denumită Irtîș, iar dezvoltatorul ei principal este RSC Energhia. 

Nava este creată în cadrul proiectului de cercetare și dezvoltare Phoenix, folosindu-se un motor de tip RD-171MV. Aceasta va fi o rachetă formată dîn două etape. Va fi lansată de pe cosmodromul Baikonur, în cadrul unui proiect comun cu Kazahstanul, de pe o platformă de lansare folosită anterior pentru lansarea rachetelor Zenit. Soiuz-5 va putea transporta până la 17 tone pe orbită.

 Nava Soiuz-5 urma să fie lansată pentru prima dată din cadrul complexului de rachete spațiale ruso-kazah, aflat în construcție, de pe Baikonur Baiterek, până la sfârșitul anului 2023. 

Directorul Roskosmos, Iuri Borisov, și ministrul dezvoltării digitale, inovației și industriei aerospațiale din Kazahstan, Bagdat Musin, au convenit să amâne prima lansare pentru 2024. Pe 27 iunie, prim-ministrul kazah Oljas Bektenov declara că prima lansare din complexul de rachete spațiale Baiterek de pe cosmodromul Baikonur urma să aibă loc în anul 2025, potrivit Rador Radio România.

Sursa: INTERFAX / Rador Radio România 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează