G4Media.ro

Prima licitaţie pentru frecvenţe 5G din Olanda pleacă de la un prag…

sursa foto: Huawei

Prima licitaţie pentru frecvenţe 5G din Olanda pleacă de la un prag de 900 de milioane de euro

Prima licitaţie organizată de Guvernul olandez pentru atribuirea de frecvenţe de telefonie 5G a început luni de la un prag de 900 milioane de euro şi cu participarea operatorilor KPN, Vodafone şi T-Mobile, informează Reuters, citată de Agerpres.

Guvernul olandez vinde drepturile de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 1400 MHz şi 2100 MHz.

Competitorii vor depune oferte într-o serie de runde zilnice care vor fi stabilite de licitant. Procedura de licitaţie trebuie să se încheie până la 1 august însă o finalizare mai rapidă este foarte probabilă. Nicio companie nu poate să dobândească mai mult de 40% din spectrul radio disponibil în fiecare bandă de frecvenţe.

Introducerea serviciilor 5G în Olanda este în întârziere faţă de alte state europene, chiar dacă în luna aprilie grupul Vodafone a anunţat că a început să ofere şi servicii 5G în Olanda, care se adaugă reţelei sale actuale 4G.

În schimb, organizarea în Olanda a licitaţiei pentru banda de frecvenţe 3,5Ghz, asociată în mod frecvent cu tehnologia 5G, a fost întârziată în condiţiile în care guvernul olandez mută, la o nouă locaţie, un sistem terestru de satelit care ar interfera cu tehnologia 5G. Licitaţie pentru această banda de frecvenţe ar urma să aibă loc la începutul anului 2022.

În România, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, în data de 2 martie 2020, că, până la sfârşitul trimestrului III a acestui an, şi-a propus să definitiveze documentaţia de licitaţie pentru frecvenţele 5G, iar organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă este programată pentru ultimul trimestru din 2020.

Iniţial, la finele lunii octombrie 2019, arbitrul telecom menţiona că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G urma să fie organizată în prima jumătate a acestui an, dacă se vor respecta unele condiţii, transpunerea setului de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Intrebarea este cat o sa-si faca Grindeanu salariul dupa ce va licita licentele de 5G daca acum are 440 milioane lei vechi pe luna.
    Evident ca operatorii au de cheltuit sume enorme ca sa faca trecerea la 5G. Se face o campanie destul de agresiva pentru a sustine tranzitia la 5G desi nu este clar cum va fi recuperata aceasta investitie uriasa, in conditiile in care o perioada buna de timp 5G-ul va concura cu 4G-ul.