G4Media.ro

Prima pandemie din era contemporană, cauzată de un virus gripal provenit din…

Prima pandemie din era contemporană, cauzată de un virus gripal provenit din Hong Kong la finalul anilor 1960, a provocat un milion de decese, dar nu a făcut valuri în presă

Un virus respirator apărut în Hong Kong la sfârșitul anilor 1960, care a trecut graniţele dintre state, a cauzat o pandemie şi, într-o singură lună, a provocat un milion de decese la nivel mondial, semănând din aceste puncte de vedere cu noul coronavirus, informează AFP, preluată de Agerpres.

Prima pandemie din era contemporană, această epidemie de gripă A (H3N2), constatată la jumătatea anului 1968 în enclava Hong Kong, a făcut înconjurul planetei într-un an şi jumătate, ucigând în total 1 milion de persoane, din care 50.000 în Statele Unite şi 31.000 în Franţa.

„Oamenii erau aduşi pe targă într-o stare catastrofală. Mureau de hemoragie pulmonară, cu buzele cianotice, complet gri. Erau de toate vârstele, de 20, de 30, de 40 de ani şi mai mult”, îşi amintea medicul specialist în boli infecţioase Pierre Dellamonica într-un articol publicat în 2005 în cotidianul Liberation.

Cadavrele erau depozitate „în camerele din spatele spitalelor şi la morgi” în perioada vârfului epidemiei din Franţa, înregistrat în decembrie 1969, a dezvăluit pentru AFP istoricul specializat în domeniul sanitar Patrice Bourdelais.

Nu au existat niciun titlu publicat cu majuscule în ziarele din epocă, nicio măsură guvernamentală, nici măcar o alertă medicală.

„Indiferenţa şi cuvintele frumoase au avut câştig de cauză în faţa unei posibile mobilizări”, a adăugat Patrice Bourdelais, profesor titular al catedrei de „Populaţie, epidemie şi sănătate” la Şcoala de Înalte Studii în Ştiinţe Sociale (EHESS) din Franţa.

În vârful epidemiei din Franţa, înregistrat în data de 18 decembrie 1969, ziarele zilei menţionau o epidemie de gripă „staţionară” (Le Figaro) sau care „pare să regreseze” (Le Monde).

Cum se explică o astfel de atitudine placidă? În epocă, mediul medical, liderii politici, mass-media şi populaţia în general erau aproape orbiţi de progres şi de noile sale arme, vaccinurile şi antibioticele care fac miracole, capabile să distrugă, de exemplu, flagelul tuberculozei, a explicat Patrice Bourdelais.

Mai mult, sensibilitatea oamenilor în faţa morţii nu era aceeaşi ca în zilele noastre. „Cele 31.000 de victime ale gripei Hong Kong nu au creat scandaluri, au trecut chiar mai multe decenii neobservate”, a comentat acelaşi istoric. Omenirea întreagă a trebuit să aştepte până în 2003, când au fost publicate cercetările epidemiologului Antoine Flahault, pentru a realiza o numărătoare a deceselor cauzate de acea epidemie în Franţa.

O maladie a Antropocenului

Era perioada „Celor 30 de Ani Glorioşi”, a boom-ului economic de după Al Doilea Război Mondial. „Pe acea curbă a progresului multidimensional”, un accident precum o gripă ucigaşă nu era la fel de intolerabil ca în zilele noastre.

Tensiunile internaţionale, marcate de războaie încă prezente, precum cel din Vietnam, criza umanitară din Biafra (stat secesionist din Africa), au permis o relativizare a suferinţelor asociate unei epidemii care a fost mai gravă decât altele.

În prezent, lucrurile stau cu totul altfel: epidemia de COVID-19 a eliminat orice alt subiect de pe agenda publică şi a provocat o paralizie uriaşă la nivel global.

Poate pentru că sănătatea a devenit o preocupare individuală primordială şi oamenii erau inconştient convinşi de faptul că societatea modernă dispune de toate armele pentru a combate epidemiile, a explicat Patrice Bourdelais.

Pentru geograful Michel Lussault, importanţa covârşitoare acordată în prezent pandemiei de COVID-19 reflectă pur şi simplu „amploarea bulversărilor asociate mondializării”, un fenomen marcat de mobilităţi internaţionale extreme ce vizează mărfurile, oamenii şi informaţia.

Specialistul în boli infecţioase Philippe Sansonetti a evidenţiat la rândul său propagarea internaţională a noului coronavirus în emisfera nordică folosind o hartă a zborurilor internaţionale din China spre Europa şi spre America de Nord: răspândirea virusului coincide perfect cu densitatea acestor curse aeriene.

„Aceste boli emergente infecţioase sunt maladii ale Antropocenului (eră geologică în care incidenţa activităţilor umane asupra Terrei devine preponderentă, n.r.), fiind exclusiv asociate cu cucerirea planetei de către om”, a explicat acelaşi specialist, profesor de Microbiologie şi maladii infecţioase la College de France.

Pandemia de COVID-19 ne spune o poveste în trei episoade: un „salt între specii”, cu trecerea unui coronavirus de la liliac la om, apoi „o revărsare”, cu o contagiere de la un om către alţi oameni, şi, în cele din urmă, „o a treia etapă, care reprezintă propagarea explozivă, cauzată de om pe planeta noastră prin intermediul transporturilor intercontinentale”, a adăugat el.

În 1968 şi 1969, virusul gripei A (H3N2) a avut nevoie de mai multe luni pentru a ajunge din Asia în Statele Unite şi în Europa. De această dată, în 2020, noul coronavirus a reuşit acest lucru în doar câteva săptămâni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Ce stia atunci omenirea ? Numai si pentru a curata atmosfera timp de citeva luni si a meritat , cu parerea de rau pentru cei suferinzi .

  2. La munca stimati concetateni! La cat trebuie sa strangem pentru speciali, nu ne ajung orele zilei.

  3. Vai, vai, vai… ce sut in fund pentru „speciali” si pentru cei care pretind ca n-o sa mai fie nimic ca inainte. :))))

    • Milionul ala de victime ar fi fost usor pe la 2-300000 (cat o gripa obisnuita) cu minime recomandari publicede a purta o masca, de a spala mainile si de a limita interactiunea cu alti oameni. Masuri lejere, departe de carantina de azi.
      Isi inchipuie cineva ca Italia, Spania, SUA ar fi avut doar zeci de mii de victime de covid fara carantina? Cand infectiozitatea si mortalitatea la covid sunt peste cele ale gripei?

    • @Zizi Ariba
      E posibil sa fie cum zici, dar n-o sa stim niciodata, asa-i?
      Realitatea este ca prea multa lume se bate cu caramida in piept si trambiteaza un viitor complet diferit pe baza de covid19. Cred ca pana in decembrie n-o sa mai poarte nimeni masti si distantarea sociala o sa fie exact cat era si inainte. In 2025 o sa fie multi cetateni care n-au auzit de covid19 (asa cum sunt astazi cetateni care nu inteleg exact ce diferenta este intre Republica Socialista Romania si Republica Romania).
      3 miliarde de oameni o sa-si reia viata fireasca dupa ce au salvat (daca e adevarat ce spui dumneata) cam 600.000 de oameni in doua sau trei luni de stat in casa.
      Puteti face o socoteala simpla: (3 mild x 2 luni /12 luni) /600.000 = 833 ani pentru fiecare cetatean salvat. E foarte frumos si foarte bine, dar 833 ani sunt foarte multi si ar fi bine sa reusim cu ceva mai putini data viitoare.
      O sa ne revenim rapid si covid19 n-o sa lase nicio urma in felul in care vom trai.

    • @vali „Cred ca pana in decembrie n-o sa mai poarte nimeni masti si distantarea sociala o sa fie exact cat era si inainte.” de fapt speri, si speri degeaba … mai era unu’ care visa ca o sa dispara „miraculos” pana in luna mai 😀

  4. Acum este diferenta ca trebuie sa punem omenirea sub control

  5. Asa si??? Care-i ideea? Eu una nu pricep ce se urmareste cu acest articol!!!! Poate ma lamureste cineva. Sa inteleg ca acum nu trebuie sa tragem pe cineva la raspundere numai pentru ca acum 60 de ani presa nu a relatat ce se intampla? Atunci a fost ceva, acum este altceva. Atunci economia nu a regresat, acum este dezastru. Despre ce vorbim?

    • Diferența o face tehnologia, oamenii sunt mai informați și in timp real. Viruși au existat si vor mai exista, dar se pare că acesta nu este natural, curând vor apărea dovezile.

    • @Ela
      Cred ca vorbim despre faptul ca oamenii au mult mai putina apetenta pentru riscuri decat acum 70 de ani. O grija morbida pentru „siguranta” care ne strica vietile pe baze majoritariste. Sa speram ca am invatat ceva din asta.

    • @alex1 – „dar se pare că acesta nu este natural, curând vor apărea dovezile” poti sa estimezi ce inseamna „curand”? o luna, 1 an, 10 ani, 100 de ani? eu fac pariu cu tine ca nu o sa apara cat timp traiesti tu 🙂

  6. In spatele pandemiei, ori concomitent cu pandemia, se urmăresc schimbari planetare naționale diavolesti Se vede de la o posta Instaurarea dictaturii , controlului total Atentat la libertatea si drepturile omului

  7. Nu știu cum era în anii 60′, eu sunt din anii 70′. Practic, pot spune că nu mă intereaza. Poate erau mai prosti. Poate noi suntem mai prosti.

  8. Excelent articol HN !
    Eram un tanc in vremea aia, ai mei nu mi-au zis nimic…Cred ca nu se stia nimic in Romania (la nivelul populatiei) de gripa din Hong Kong !

    PS. Sau, cine stie, fiind o gripa „capitalista” a fost infierata, dar prin grija partidului pe noi nu ne-a atins ! :)))

  9. Ce a calculat Vali imi da cu virgula insa daca ne pasa atat de mult de ‘manhours’ sa luam in considerare si cate milenii se pierd zilnic pe Youtube/Netflix & Co. Lumea chiar pierde timpul dampulea mai mult ca oricand… Era Informatiei a ajuns Era Dezinformatiei, a destrabalarii, distractiei pretutindeni si a haosului total. Poate-mi desenezi si mie ce-ai calculat exact acolo …

  10. Conspirație mare… Dar nu am înțeles prin ce ureche ne baga cipul în cap”’ ‘

  11. In anii aceia, ’68 -70 oct. , gripa făcea ravagii, eram copil , am răcit puternic si m-a pus pe picioare PENICILINA. Ceausescu a gestionat foarte bine situatia, n-a spus si n-a dat nici-o statistica cu privire la acel virus ,astăzi mor mai mulți oameni de panica decat de noul virus ! LA această EPIDEMIE sunt multe scenarii ptr. îmbogățire rapidă! După revoluție, APROPE TOTI POLITICIENI SI-AU BATUT JOC DE TARA NOASTRA ! UITATI-VA CE SOLURI SUNT IN ROMANIA , TRAVERSATE DE RAURI SI DUNARE, DUMNEZEU SI STRAMOSII NOSTRI NI LE-AU DAT,IAR NOI MERGEM SI MUNCIM PE PAMANTURILE ALTORA. CU AGRICULTURA,NOI ROMANII, ERAM CEA MAI PROSPERA TARA DIN LUME. FEREASCA DUMNEZEU DE -O CRIZA ALIMENTARA , ATUNCI O SA NE DAM SEAMA CA ACESTI GUVERNANTI NU AU FACUT NIMIC PTR. ROMANIA. MARE PACAT !

  12. Si in anii 57-58 a bantuit gripa asiatica de care am fost si eu bolnav. Tratament penicilina, polidin, stat la pat 3 saptamani. Se spune ca au murit 2 mil pe intreg globul