G4Media.ro

Prima zi pe aplicația chinezească RedNote unde migrează tiktokerii americani. Propagandă comunistă…

Foto: capturi RedNote/ Colaj G4Media.ro

Prima zi pe aplicația chinezească RedNote unde migrează tiktokerii americani. Propagandă comunistă masivă, elogii aduse mișcărilor expansioniste, internauți care mulțumesc „prietenilor chinezi”

RedNote, aplicația chineză similară cu TikTok, atrage un val de creatori americani după anunțul Curții Supreme din SUA privind posibilitatea interzicerii platformei TikTok. Aplicația întâmpină noii utilizatori cu conținut propagandistic, de la postări politice despre comunism la primele și rarele videoclipuri politice românești, după cum a analizat G4Media.ro.

Curtea Supremă a Statelor Unite a stabilit data de 19 ianuarie 2025 ca termen limită pentru compania chineză ByteDance, care deține TikTok, să vândă aplicația unui proprietar american. Decizia vine pe fondul preocupărilor legate de securitatea națională, fiind invocate riscuri legate de colectarea masivă de date și posibila influență a Partidului Comunist Chinez asupra algoritmilor platformei.

Acest anunț a provocat panică între creatorii de conținut americani, care au migrat rapid spre platforme alternative, printre care RedNote, o aplicație tot chineză, dar mai puțin cunoscută.

Propagandă masivă pe RedNote

Imaginile furnizate de utilizatori în primele zile pe RedNote arată o combinație stranie între conținut cultural, propagandă politică și mesaje de bun venit din partea internauților chinezi. Printre postări se regăsesc videoclipuri cu parade militare chineze și mesaje naționaliste, precum „Înfruntând valurile, învingem”.

Pe larg, există conținut politic cu imagini din epoca sovietică și mesaje de susținere a comunismului global. Unul dintre videoclipurile recomandate reporterului G4Media care a analizat feedul de pe RedNote este cu armata chineză mărșăluind la o paradă.

Unul din mesajele de pe blocul de text care rula pe videoclip a fost „Armata chineză vine spre tine” (org. „The Chinese Army Is Coming Towards You”), însă s-a schimbat după câteva secunde în chineză, după care nu a mai revenit în engleză și a rulat exclusiv în chineză, cel mai probabil fiind o eroare de soft a aplicației.

Altele sunt postări de tip infografic despre cele mai lungi programe de lucru din lume, cu China absentă de pe lista țărilor cu cifre alarmante, acompaniate de comentarii ironice la adresa capitalismului occidental.

Foto: captură RedNote

Internauții chinezi par entuziasmați de sosirea „prietenilor americani” pe platformă, iar mesajele de primire sunt însemnate cu hashtag-uri precum #WelcomeAmericanFriends și #TikTokRefugees.

Pe platformă mai sunt multe videoclipuri cu femei surprinse în natura chinezească sau tibetană, călare pe cal sau îmblânzind vulturi. Pe RedNote apar și chipuri occidentale, cum ar fi o pagină cu mii de urmăritori pentru Cristiano Ronaldo.

Foto: captură RedNote
Foto: captură RedNote

Ce conținut politic românesc găsim până acum. Apariția lui Călin Georgescu și a alegerilor anulate

O altă direcție a conținutului observat pe RedNote este prezența figurilor politice controversate din Europa de Est. Deja există două videoclipuri cu Călin Georgescu, cunoscut pentru discursurile sale anti-globaliste. Videoclipurile au fost văzute de puțini internauți și sunt publicate de „refugiați TikTok” români.

Videourile de până acum nu par a fi publicate de seria de conturi suspectată că l-a propulsat fraudulos pe TikTok, dar celelalte postări de pe conturile care l-au postat pe Georgescu sunt de pe conturi care mai postează conținut ultra-naționalist.

Foto: captură RedNote

La căutări, Marcel Ciolacu nu apare cu niciun videoclip, însă numele lui apare într-un videoclip văzut de câțiva internauți despre intrarea în spațiul Schengen.

„Klaus Iohannis” rezultă, odată căutat în bara de search, un videoclip despre Mark Rutte care candida la șefia NATO, Iohannis fiind menționat ca competitorul lui; un videoclip cu un screenshot de la o postare de pe rețeaua X despre protestul de pe 12 ianuarie organizat de AUR, postare a unui cont care denunță „votul furat al românilor” și mai rezultă o postare cu Ilie Năstase.

Toate acestea au până în 10 aprecieri fiecare. Pe rețeaua chinezească RedNote sunt 300 de milioane de utilizatori, scrie Forbes pe 15 ianuarie.

Sunt câteva videoclipuri și despre alegerile anulate din România, unul dintre ele fiind postat de „gelu chen” care pare a locui în România. nu este clar ce a prezentat în videoclip și din ce perspectivă a relatat despre CCR, atașând o fotografie cu judecătorii Curții Constituționale (CCR).

 

Foto: captură RedNote

Ce urmează pentru creatorii de conținut

Migrarea utilizatorilor americani pe RedNote ridică întrebări despre cum vor gestiona aceștia conținutul într-un mediu cu o cenzură strictă și algoritmi controlați de stat. De asemenea, persistă incertitudinea cu privire la posibila interzicere a TikTok și la modul în care o astfel de decizie ar putea modela viitorul platformelor sociale la nivel global. Utilizatorii de TikTok de peste ocean au fost sfătuiți de presa de specialitate tech cum să-și descarce videoclipurile postate și nepostate pentru a nu le pierde.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. S-au mutat fermele de roboți ?!

  2. ar trebui sa scrie, bine ati venit in comunism!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.