Primar de pe insula grecească Evia: Ne-au ajutat grozav de mult băieţii care au venit din România şi Ucraina şi au intrat în interiorul zonei cuprinse de flăcări. Au muncit fără întrerupere până când au pus focul sub control
Situaţia pe frontul de sud din nordul insulei Evia rămâne calmă. Pe axa Farakla – Spathari – Kalyva – Troupi, acolo unde era marea problemă, pompierii au dus lupte toată noaptea şi cu ajutorul a 200 de colegi din Ucraina şi România, a zecilor de locuitori din regiune, dar şi cu ajutorul forţelor aeriene, au reuşit să ţină frontul sub control, scrie Kathimerini, citată de Rador.
„Ne-au ajutat grozav de mult băieţii care au venit din România şi Ucraina şi au intrat în interiorul zonei cuprinse de flăcări. Au muncit fără întrerupere până când au pus focul sub control”, a declarat viceprimarul din Mantoudi – Limni – Agia Anna, Argyros Liaskos.
„Vreau să le mulţumesc acestor băieţi pentru că şi-au dat sufletul şi pentru că au muncit neîncetat lângă flăcări până când s-a văzut un rezultat. Dacă nu ar fi fost ei, am fi alergat încă după flăcări. Ne simţim îndatoraţi. Ne învaţă multe”, a mai adăugat el.
Chiar dacă în Limni-Mantoudi-Agia Anna nu mai sunt noi fronturi de mare amploare, „în cele mai multe sate avem reaprinderi, iar unele dintre ele sunt periculoase”, a mai precizat Liaskos.
În ultimele ore a apărut un nou front între satele Galatson, Monokarya şi Avgaria, în direcţia Avgaria, unde acţionează forţe terestre şi aeriene.
Fumul gros care acoperă nu doar nordul insulei Evia, ci a ajuns chiar şi până la Velouhi în Evritania face dificilă aruncarea de apă pe cale aeriană în punctele sensibile, în timp ce de ieri după-amiază atmosfera este sufocantă şi în oraşul Lamia.
Sursa: Kathimerini/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu
Comunicatul ISU despre acțiunea pompierilor români pe insula Evia:
”În cea de-a treia zi, salvatorii acționează pentru stingerea incendiilor din zona Spathari, intervenția asigurându-se cu 6 mașini de stingere, 2 cisterne și 1 dronă. Totodată, similar zilelor trecute, șase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.
Încă de la sosirea colegilor noștri în zonă, una dintre activitățile derulate cu prioritate a constat în identificarea surselor de apă (hidranți, lac, râu/pârâu) pentru alimentarea mașinilor de stingere.
O situație deosebită a fost întâlnită ieri seară când, la retragerea echipajelor în bază, a fost observat un incendiu pe vârful unui deal abrupt. Au fost executate recunoașteri cu o dronă și cu un autoturism cu capabilități off-road, nefiind identificat niciun traseu care să permită apropierea de focare. Având în vedere configurația terenului, precum și vizibilitatea scăzută (noapte), pompierii s-au retras spre bază în jurul orei 24.00. În această dimineață, pentru a avea o imagine de ansamblu, colegii noștri efectuează o recunoaștere din aer a zonei respective, cu ajutorul dronei.
În tot acest timp, se menține o legătură permanentă cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.
Având în vedere temperaturile ridicate și condițiile de lucru, pentru a evita suprasolicitarea personalului, schimbarea turei este planificată să se realizeze la 6 ore.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii