G4Media.ro

Primăria Alexandria va muta romii săraci ai orașului în containere, lângă cimitir

Primăria Alexandria va muta romii săraci ai orașului în containere, lângă cimitir

Primăria orașului Alexandria (capitala județului Teleorman) îi va muta pe romii săraci dintr-un cartier al orașului undeva la periferie, lângă cimitir. Și nu în orice fel de condiții, ci în module-container, pe modelul patentat de Radu Mazăre la Constanța în anul 2014.

Povestea “Cartierului B” din Alexandria a ajuns chiar și în vizorul presei internaționale, după ce jurnaliștii postului de televiziune națională ARD din Germania au vizitat acest veritabil “obiectiv turistic” al județului Teleorman. Vorbim despre două blocuri sociale, transformate în focare de infecție: mirosuri perstilențiale, mizerie, lipsa minimei igiene. Camerele mici și aproape nemobilate conservă sărăcia individuală a locatarilor, care s-au obișnuit cu răul și nu se fac mai nimic pentru a-și curăți propriile locuințe. Locatarii, totuși, sunt întotdeauna dispuși să vorbească despre situația în care se zbat și, mai ales, despre ce li se pregătește acum.

  • Inițiative similare în Baia Mare, Alba Iulia și Constanța. În anul 2011, Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, lua o decizie controversată: ridicarea unui zid de trei metri, pentru a separa două blocuri locuite în mare parte de romi de restul comunității. Mai târziu l-a și pictat, în speranța că va deveni “operă de artă și va atrage turiști”. În 2017, primarul de la Alba Iulia, Mircea Hava, decidea împreună cu Consiliul Local evacuarea unui bloc în care locuiau preponderent romi, fără a le asigura celor în cauză condiții de locuire alternativă. Recent, acțiunea din Alba Iulia s-a soldat și cu o amendă din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în valoare de 10.000 de lei.

În vara acestui an, pe data de 21 iunie, premierul Viorica Dăncilă a alocat orașului Alexandria din Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului aproape 4 milioane de lei pentru realizarea obiectivului de investiţii „Amenajare spaţii sociale temporare pentru situaţii de urgenţă sub forma unor module-containere“. Care e situația de urgență care a determinat luarea acestei măsuri?

Ei bine, în cartierul B-urilor, locuit preponderent de romi săraci (dar nu numai), două blocuri au fost incluse în categoria clădirilor de mare risc seismic. Vestea i-a șocat pe locatari, care spun că respectivele clădiri sunt încă solide, însă vorbesc despre intenția unui om de afaceri local de a-și extinde afacerea în zona respectivă, fapt care ar determina autoritățile locale să demoleze cele două blocuri.

Dar dincolo de speculații, dorința de a-i muta pe romii din oraș lângă cimitir, la periferie, în module-container, a determinat o reală stare de panică pentru chiriașii celor două blocuri sociale. Perspectiva mutării, asociată cu aceea a izolării la periferie, i-a determinat pe mulți să se gândească la “ura de rasă”.

Lucrurile încep să se concretizeze, mai nou, după ce s-a publicat în SEAP licitația organizată de Primăria Alexandria pentru a achiziționa “35 de containere tip apartament cu două camere și 30 de containere tip garsonieră, inclusiv montajul.” Suma pe care Primăria Alexandria poate să o plătească pentru achiziție este, potrivit anunțului de participare, publicat pe data de 23 noiembrie,1.273.550 lei.

Gândul că momentul mutării se apropie îi sperie pe actualii chiriași, care nu-și doresc nici să se simtă izolați de comunitate, dar mai ales, să se mute din centrul orașului, unde aveau acces facil la școli, grădinițe, puncte de alimentație publică sau magazine, tocmai lângă cimitir.

Romii din cele două blocuri se declară cei mai nemulțumiți, pentru că ei văd în spatele acțiunii o formă de discriminare. Ion, aflat deja la o vârstă înaintată, spune că n-ar face față mutării și că nu i se pare normă izolarea la periferie: “Păi să ajung lângă cimitir. Mai am un pic și mor. Am rămas singur pe lume, mi-au murit copiii sub ochii mei și nevasta… Eu acum sunt singur și singur îmi trăiesc bătrânețea cu 140 de lei pe lună. Ce să fac eu lângă cimitir? Să mă aștepte să mor și apoi mă duc și acolo”.

Margareta are trei copii pe care chiar îi duce la școală în fiecare zi, pentru că își dorește ca pruncii ei să nu ajungă să trăiască precum o face ea, în bloc social. Însă, gândul că mutarea în containere va reprezenta, pentru ei, atât o umilință, cât și o depărtare de școală o determină să se revolte: “Eu am investit în apartamentul ăsta. L-am văruit, am tencuit pereții. Cu sau fără risc seismic, că nu ne-a zis nimeni să nu facem nimic în case, că o să ne treacă pe risc seismic și o să ne mute cu forța. Bărbatul meu lucrează și chiar a băgat mulți bani în apartament. Am trei copii de dus la școală. Dacă ne mută de aici, eu cum îi mai duc la școală zilnic? Cu ce bani? Ei zic de clădire… Cică e risc seismic, dar am aflat că unul de-al lor vrea să-și extindă afacerea aici. Și să ne mute pe noi la marginea orașului… Păi asta nu e ură de rasă? Va ieși scandal mare. O să vedeți!”

Nici Nicușor nu înțelege cum e posibil ca Primăria (pe care o respectă în mod deosebit) să se fi gândit la o asemenea măsură, care va duce, în ceea ce-l privește, la o reclamație către Consiliul anti-discriminare: “Nu m-am așteptat să se ajungă la asta… Vă spun sincer, eu îl respect și pe domnul primar, și pe toată lumea de la primărie. Am încredere în ei, că sunt oameni cumsecade, dar să nu vină cu d-astea! Că noi nu suntem animale să ne mute la margine, ca să stăm departe de lume. Păi eu, când mi-or zice să ies din casă ca să mă mute la container, eu, cu mâna mea, fac plângere la anti-discriminare și le zic că asta nu se poate. Păi avem și noi reprezentanți, care o să lupte pentru drepturile noastre. Nu ne jucăm aici!”

Reprezentantul romilor din Primăria Alexandria, Alexandra Virgiliu, nu vede, însă, situația cu mare îngrijorare. El știe despre aceste intenții încă din vara acestui an și i se pare normală decizia, pentru că “nu te joci cu riscul seismic”. Din punctul lui de vedere, cele 65 de containere sunt o alternativă destul de bună la condițiile în care romii pe care îi reprezintă locuiesc acum: “Dacă blocurile au risc seismic? Ce poți face? Că poate nu le convine, așa o fi, dar și cum stau acolo deja… O să se obișnuiască, iar mutarea nu va fi o așa mare problemă. Că în condițiile riscului seismic, nu te joci…”

Despre un posibil act de discriminare, reprezentantul romilor a refuzat să comenteze, dar nu părea deloc convins că e cazul să se facă gălăgie publică pe tema asta. Pe de altă parte, locatarii B-urilor nu vor tăcea. Și cu greu vor fi ținuți în frâu în ziua în care li se va pune în vedere că e timpul să se mute la container, lângă cimitir.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Pai daca le dai case noi, functionale, nu stiu sa le intretina, a se vedea cazul Barlad, unde cartierul ala arata ca dupa razboi, desi la inceput era curat si frumos.

    Daca ii bagi in containere iar e rau. Rau asa, rau asa.

  2. Manevra poate fi denumită:”Concentrare în bazin electoral” și ușurează achiziția en gros:” Vă vorbește bulibașa Pardaillan: Frățiorilor, o să vină Marele Săf mustăcios să vă ia la votare, dar să nu vă faceți griji pentru bani, că a zis că-i lasă pe toți la mine…!”

  3. Ar trebui mutați în Căminul liceului nostru! Copiii sunt aproape de școală, părinții aproape de centru și de primărie. Decât sa se duca la Rulmentu sa se facă electricieni sau mecanici, mai bine rămân la liceul Agricol și învață agricultura ca ăsta e de baza în județul nostru. Faceți ceva pentru copiii astia, doamna Gina!

  4. Carmen Dumitrescu este o jurnalista pe care o respect, mai ales ca e printre putinii din breasla asta care se opun vadit PSD-ului, dar, ca locatar al zonei amintite, i-as spune doamnei la ce limite ale disperarii am ajuns noi, cei care suntem nevoiti sa coabitam cu aceste persoane carora unii le plang de mila. Un cartier odinioara respectabil, a devenit un rai al derbedeilor, al betivilor, al puturosilor, din cauza acestor indivizi. Da, sunt subiectiv daca spun ca o sa sarbatoresc cu sampanie plecarea lor, indiferent ce interese se ascund in spate (sau nu), dar vorbesc in numele a sute de familii respectabile, nevoite sa indure comportamentul „bietilor locatari”, al acestor „napastuiti”, care vor fi nevoiti sa se mute pe cheltuiala statului in locuinte noi. Ne rugam pentru o plecare cat mai rapida. Si ne mai rugam ca acolo unde se duc sa gaseasca macar un magazin mixt, de unde sa-si procure cafeluta zilnica, la ora 7 dimineata, in halate si papuci, in timp ce oamenii platitori de impozite fug la munca.

  5. Ii baga la containere deoarece, fața de romani, rromii sunt pretențiosi si refuza locuințele la blocuri cu mansarde !

  6. Comerciantul local e Rosu? Nu se mai opreste? D na Carmen acum la 2 ani jumatate de la reinstaurarea lui Dragusin nu credeti ca ar fi cazul unei analize a programului cu care a castigat alegerile? Asta cu romii nu prea era pe acolo! In loc de parc industrial ii creaza parc imobiliar lui Rosu? E cumva legea compensatiei? Pentru sprijinul din alegeri?

  7. Pe vremuri se spunea ca aceia care iubesc clasa muncitoare, nu au decat sa locuiasca cu muncitorii in acelasi bloc.
    Intors pe dos, acum s-ar zice ca cine iubeste romii cu adevarat, nu are decat sa locuiasca cu ei sau printre ei.
    Apoi scriem articole si comentam, dupa ce cunoastem realitatea asa cum este.
    Sa nu uit: „zidul” de la Baia Mare a fost o adevarat binecuvantare pentru soferii care mergeau pe acolo. Localnicii stiu ce spun.