G4Media.ro

Primăria Botoșani a închiriat un excavator pentru a face față valului de…

Sursa foto: Monitorul de Botoșani

Primăria Botoșani a închiriat un excavator pentru a face față valului de decese / Criza locurilor în cimitir, similară cu cea din Italia, din primăvară

Numărul deceselor din ultimele zile a impus o activitate ca pe front nu numai în spitale, ci şi în cimitire, anunță Monitorul de Botoșani.

Pentru a face față ritmului impus de decese, conducerea Serviciului Public de Administrare Pieţe, Obor şi Cimitire (SPAPOC) a decis închirierea unui excavator care să sape gropi pentru că groparii nu au mai făcut faţă valului de înhumări.

„Pe 12 octombrie au fost 14 înhumări. Am închiriat un excavator. A fost o situaţie de forţă majoră deoarece trebuiau săpate şapte gropi. Celelalte familii aveau deja locuri concesionate”, a declarat Marinela Vieru, directorul SPAPOC. Oficialul a adăugat că nu poate să prevadă ce se va întâmpla în zilele următoare.

Dacă înainte de această criză sanitară, în municipiul reşedinţă de judeţ erau cinci – şase înhumări pe zi, în ultimele zile numărul acestora a trecut de zece. Datele centralizate arată că, la nivelul municipiului Botoşani, în fiecare lună, erau aproximativ 50 de decese, însă numărul acestora s-a dublat. SPAPOC are zece gropari, care sunt repartizaţi pe cele două cimitire, în funcţie de numărul înhumărilor.

Valul de înhumări accentuează criza locurilor de veci, astfel că edilii trebuie să găsească soluţii. La această dată este în derulare licitaţia vizând extinderea Cimitirului Eternitatea.

Din cauza valului mare de persoane decedate în urma infectării cu noul coronavirus, în Italia s-a declanșat în primăvara acestui an o criză a locurilor în cimitire.

La Roma, în luna mai, s-a declanșat chiar o revoltă a angajaților de la pompe funebre care s-au plâns că nu mai sunt locuri disponibile.

Întins pe 140 de hectare în nordul Romei, Prima Porta, cel mai mare cimitir din Italia, avea o listă de așteptare care începea cu decese produse la începutul anului.

Oamenii care aveau rude moarte încă din ianuarie spuneau că nici în luna mai nu au fost îngropate sau incinerate, iar casele mortuare de la alte cimitire din oraș erau în situații similare. Ama, compania municipală care administrează cimitirele, spunea atunci că întârzierile au fost agravate de decesele provocate de coronavirus și de reglementările impuse de Ministerul Sănătății din cauza pandemiei, scria în primăvară ziarul britanic The Guardian.

Sursa foto: Monitorul de Botoșani

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. România lucrului bine facut. O Românie normala… Victimele suntem noi, exact ca la Revoluție. Credeți ca nu stiau ce urmează?

    • Stiau si au spus, toata lumea stia dar aurolacii au urlat mai tare.
      Nu Romania e de vina saraca ci locuitorii ei in marea lor majoritate.
      Romania e OK. E mai bine decat ma asteptam.

  2. deci si-au asumat.

  3. Pe aceeaşi pagină de la Monitorul, e şi un sondaj în care Cîţu e considerat mai bun ca Cioloş. Cred că e o legătură între sondaj şi valul de decese.

    • Tot pe pagina Monitorului de Botosani am gasit si un articol despre bolnavi uitati prin saloane. Nu toti suferind de Covid. Dar vorba unui hominid de pe-aici: si-au asumat…

  4. Sa va fie rușine că publicați astfel de știri,RUSINE celui care a postat 000 ziarist,instaurati teama ,frica, groaza in oameni în bătrâni singuri,RUSINE !De ce nu postați despre condițiile din spital sau ce medicamente primesc bolnavii,sau ce mâncare !RUSINE

  5. pai aia de la AUR ce fac?

  6. Botosani, fief AUR. G Simion, oare nu ai pe constiinta niste morti?

  7. Nu vā place vaccinul?
    Covidul n-o sā vā iartā!!!!!
    Ideea este cine intrā la spital sanse 5% sā Mai iese.
    Nu sunt medicamente sau nu dau la pacienti.
    Degeaba Pune oxigen pe figurā.

  8. Asta e doar inceputul, suntem mai grav afectati decat Italia acum 1 an.
    Vom avea multi morti acasa si multi bolnavi long covid ptr care nu o sa avem spitale in 2-3 ani ptr. Recuperare
    Paziti-va individual

  9. Zece gropari profesioniști nu reusesc sa sape 14 gropi într-o zi, din care 7 noi (adica, pot fi pregătite cu o zi inainte)?
    La cat de harnici sunt, mai bine cumpara un miniexcavator si ii da pe 6 dintre ei afara.

    • Se vede ca nu ai sapat in viata ta o groapa. Cand o sa te dai jos de pe canapea iti zic sa mergi sa sapi cu tarnacopul sau harletul o groapa de 1 metru cub sau una care sa fie fundatie pentru un amarat de stalp si sa ma chemi ca sa ma prapadesc de ras dupa cateva ore

    • UITĂM CU TOȚII UN LUCRU:
      DE PESTE 30 DE ANI PLUS 50 DE COMUNISM, ROMÂNII ÎȘI ALEG GROPARII, IAR ÎNAINTE DE A MURI, ÎI APLAUDĂ!…
      AȘA CĂ AVEM GROPARI DE FRUNTE!

  10. Stire de 2 lei.Admistratia cimitirelor la banii incasati trebuiau sa aiba un mini excavator.Cum poti sa sapi la harlet ca-n epoca sclavagista, popor inapoiat.

  11. propun o chestie, pentru astia care nu vad numai vaccinul minune in fata lor, si sunt in stare sa omoare pe oricine, care se impotriveste vointei lor, ia intrati intr-o firma care se ocupa cu inmormantari, balsamari si intrebati-le, au sau nu au un surplus de morti, au sau nu mai mult de lucru, din 2020 incoace, o sa va mirati, pentru ca eu am intrebat in 3 locuri din zona mea, si stiti ce mi-au raspuns ? ca nu au morti mai multi, cum ne zic la tembelizor, ca este cam aceeasi numarul de morti aproximativ cum era inainte de 2020. interesant nu ?

  12. De preferat ar fi sa nu existe aceasta pandemie. Din pacate pandemia exista si orice ai face, orice solutie ai lua, niciuna nu este buna. Daca carantinezi si impui masuri drastice, nu e bine pentru ca oamenii isi pierd libertatile si drepturile. Daca nu carantinezi si relaxezi, nu e bine pentru ca oamenii isi pierd viata. Un singur lucru este cert, acest virus este tare pervers. Si mai este cert faptul ca de aproape un an avem vaccin, care creste substantial speranta de viata in cazul infectarii cu covid, reduce riscul mortalitatii.

    Romania a avut vaccinuri la discretie, insa societatea in ansamblul ei este la un nivel de educatie si civilizatie destul de redus, iar relatia stat-individ este la pamant. Suntem societatea cu cel mai inalt rang de analfabetism functional. Oare cum ar trebui sa-i explici unui analfabet functional ideea de risc? El nu va intelege niciodata ce e acela un risc sau purtator de virus. Daca nu i se intampla lui, clar, nu exista. Daca are el COVID si nu moare, e clar, e doar o raceala. Analfabetul functional roman este insa extrem de preocupat, dintr-odata, de drepturi si libertăți, fără să știe ce înseamnă cu adevărat acest lucru, el fiind gata oricând să îngrădească drepturile altor categorii de persoane. Analfabetul funțional român este nu de puține ori un naționalist de carton care declara sus si tarea ca își „iubește” țara, însă niciodată nu-l vezi făcând ceva pentru țară. Analfabetul funcțional are întotdeauna la purtător o tolbă plină cu teorii, pe care le expune drept certitudini: noua ordine mondială, sclavagism, extraterestrii. El, analfabetul fuctional, este cel care le stie pe toate fără să înțeleagă nimic.

    Ultimul „alalbafet” pe care l-am intalnit este o cunostinta de undeva din rural care mi-a zis, în final, după ce mi-a explicat toată tărășenia cu COVID-ul: „Știu că tu mă crezi anagramat, însă ascultă tu aici la mine, lucrurile sunt exact așa cum ti le-am spus eu. Vă dați voi deștepti, însă acolo unde este multă inteligență, este și multă prostie.” Ce să vă mai zic, m-a dat gata „anagramatul”. Sa nu va mai spun ca in satul respectiv (nu departe de Bucuresti) rata de vaccinare nu a depasit 10%. Prin urmare …

  13. De cand v-ati urcat si voi de G4 in ‘trenul’ dezinformarii ? Parca nu oprea aici ultima data cand va admiram articolele si munca…. Vad ca azi cam toate publicatiile online, la ordin, au scris aceeasi poveste. Rusine. Nu sunteti cu nimic mai prejos decat cei care cred in Q si povestile cu cipul. Problema din Botosani nu este una noua: https://adevarul.ro/locale/botosani/orasul-romania-nu-mai-exista-locuri-ingropat-mortii-propunere-desfiintarea-mormintelor-neingrijite-1_5cfe5a49892c0bb0c636def5/index.html
    Care este diferenta intre articolul scris de Adevarul in 2019 si povestea voastra de azi? Ca si-au luat excavator? Ce rusine.

  14. De fapt este vorba despre un fake news construit pe o afacere imobiliară:

    „Singura posibilitate de rezolvare a problemei este extinderea Cimitirului Eternitatea, pe terenul proprietate a Consiliului Local. Terenul în suprafaţă de 77.928 de metri pătraţi este adiacent vechiului cimitir şi, prin lucrări de sistematizare…”

  15. Avem o grămadă de deștepți în țară asta care cred si acum ca treaba cu covidul este o abureala, iar antidotul cel mai bun e țuica . Aia care nu cred în vaccin sunt si mai mulți.

  16. Nu vă săturați de minciuni… Imaginați-vă ce vine peste voi cei din presă… Armaghedonul..

  17. Unde scoala nu a putut ajuta, poate ajuta Covid 19 si in acest fel se rezolva problema insuficientei cognitive si in Romania, dar va fi nevoie de excavatoare de mare capacitate.