G4Media.ro

Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu” /…

Sursa foto: Facebook/ Nicușor Dan

Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu” / Organizatorul timp de 30 de ani a concursului, Fundația Hyperion, anunță că face contestație

După 30 de ani, de când se organizează „Premiul Național de Poezie Eminescu”, Primăria Botoșani a înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) această denumire, iar instituția a emis certificatul de înregistrare al mărcii „Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – OPERA OMNIA”, informează Botoșăneanul.

Primarul Cosmin Andrei și-a justificat gestul prin seria de polemici iscate după câteva dintre galele de decernare a acestui premiu, organizate în trecut pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale.

„Consider că această marcă – Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu, OPERA OMNIA – trebuie să fie în portofoliul municipiului Botoșani care să determine organizarea evenimentelor următoare de Ziua Culturii Naționale. Primăria trebuie să fie actorul principal în cadrul acestor manifestări de tradiție la Botoșani, cu cooptarea tuturor celor care pot ajuta această manifestare să fie la cel mai înalt nivel”, spune primarul.

Edilul se plânge și de felul în care au fost decernate premiile.

„Premiul Național de Poezie a fost câștigat de către o femeie. O poetă. Am intuit acest lucru și l-am scris pe hârtie. Înainte să se întâlnească juriul. L-am scris colegilor mei, am pus data și am semnat. În acest an, neavând nicio informație de la juriu. Cu alte cuvinte, ce vreau să zic? Acest premiu al poeziei a avut așa o aură de mister și au fost multe polemici în jurul acordării premiului, care de multe ori a fost determinat într-o castă închisă”, spune Cosmin Andrei.

Pentru viitoarea ediție, din ianuarie 2023, primarul și-a propus lărgirea colectivului de lucru privind manifestările organizate pe 15 ianuarie. Chiar un concurs de proiecte care să fie finanțat de municipalitate, cu alegerea celei mai bune idei, care să vină inclusiv de la specialiști: profesori universitari, academicieni, oameni de cultură și alții care ar avea un cuvânt de spus.

Conducerea Fundației Hyperion susține că nu a fost contactată în privința înregistrării mărcii la OSIM.

„Deocamdată Fundația Culturală Hyperion, care este inițiatoarea acestui premiu de 30 de ediții, nu a fost întrebată, consultată de Primăria municipiului Botoșani, în legătură cu această înregistrare la OSIM a acestui premiu. Noi am avut o cerere mai veche la OSIM, a fost luată în evidență, urma să fim contactați, dar nu ne-am mai ocupat de lucrul acesta. Știam că noi suntem înregistrați cu această cerere acolo”, susține Gellu Dorian, președintele Fundației Culturale Hyperion

Pentru viitoarea ediție, din ianuarie 2023, primarul și-a propus lărgirea colectivului de lucru privind manifestările organizate pe 15 ianuarie. Chiar un concurs de proiecte care să fie finanțat de municipalitate, cu alegerea celei mai bune idei, care să vină inclusiv de la specialiști: profesori universitari, academicieni, oameni de cultură și alții care ar avea un cuvânt de spus.

Sursa foto: Facebook / Nicușor Dan

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. O altă mizerie românească. Fiindcă se întâmplă la Botoșani decernarea, nu înseamnă că are vreo legătură cu acel oraș, e un premiu național de literatură, domeniu în care primăria Botoșani are zero expertiză (de unde și „ideea” de a încropi un amplu comitet de ceea ce bănuiesc ei că ar fi specialiști în poezie…).

    Pe de altă parte, care e marea conspirație care premiază femei?! L-a oprit cineva să citească el toate volumele de poezie apărute anul trecut și să aleagă de acolo „un bărbat” pe care să-l premieze Primăria Botoșani??
    Nu, dar a găsit soluția: uzurparea unui premiu cu tradiție, numirea unui juriu de amici și identificarea unui bărbat demn, care nu folosește cuvinte „urâte”.

    Asta e urmarea deprofesionalizării instituțiilor și acceptarea accedererii la funcții administrative a unor semidocți care, nefiind specialiști în nimic, cred că se pricep la toate doar fiindcă „au mai citit și ei câte ceva”.

  2. Deci o femeie a luat premiul? Foarte grav!