G4Media.ro

Primăria Capitalei: Avem în lucru un document cu privire la transferul de…

Inquam Photos / George Calin

Primăria Capitalei: Avem în lucru un document cu privire la transferul de activitate de la RADET și ELCEN la Compania Energetica, însă documentul apărut în spațiul public este unul nefinalizat

Primăria Capitalei are în lucru un document cu privire la transferul de activitate de la RADET și ELCEN la Compania Energetica, însă documentul apărut în spațiul public este unul nefinalizat, se arată într-un comunicat al Primăriei. Precizările vin după ce fostul șef al RADET, Gabriel Dumitrașcu (membru PNL), a publicat miercuri pe pagina de Facebook un protocol care ar urma să fie încheiat între Primăria Generală, prefectură, RADET, ELCEN, Ministerul Energiei și Compania Energetica și care prevede, până cel târziu la 1 mai 2019, ”transferul de activitate” al RADET și ELCEN către Energetica.

Compania Municipală Energetica București S.A a fost înființată anul trecut de Consiliul General. Curtea de Apel a anulat luna trecută hotărârea de înființare printr-o decizie definitivă. Primăria Capitalei susține însă că Energetica ”este in prezent o organizatie functionala, iar continuarea activității acesteia este legală, pentru că nu există un decizie a instantei privind radierea sau desfiinţarea companiilor.”

Redăm integral comunicatul Companiei Energetica:

”PMB va face public Protocolul cu privire la transferul activității RADET și ELCEN atunci când va fi definitivat. Deocamdată este un document în lucru, nefinalizat.

Primăria Capitalei are în lucru un document cu privire la transferul de activitate de la RADET și ELCEN la Compania Energetica, însă documentul apărut în spațiul public este unul nefinalizat, aflat în stadiu de proiect, la care încă se lucrează.

Pentru a deveni oficial, și a produce consecințe, documentul în cauză va trece prin mai multe etape, printre care asumarea de către Primarul General, prin semnătură, și introducerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București.

Înainte de aceste etape, însă, au loc întâlniri cu sindicatele, pentru a prelua punctul lor de vedere, în vederea introducerii în document, o astfel de întâlnire având loc chiar astăzi.

Transferul de activitate si al salariatilor de la ELCEN / RADET la Comapnia Energetica nu este o noutate, Primăria Capitalei a anunțat din timp că dorește să aplice această soluție pentru eficientizarea sistemului de termoficare al Capitalei.

Sublinem inca o data transferul nu presupune disponibilizarii, toti angajatii fiind preluati de companie.

Cu privire la declarațiile ce privesc Compania Municipala Energetica, facem precizarea ca aceasta este in prezent o organizatie functionala, iar continuarea activității acesteia este legală, pentru că nu există un decizie a instantei privind radierea sau desfiinţarea companiilor.

Subliniem că actuala situație în care se găsesc RADET și ELCEN este cauzată de modul în care domeniul termoficării a fost gestionat de administrațiile anterioare, fapt pentru care considerăm profund incorect să fie acuzată tocmai echipa care dorește să o soluționeze.

Primaria Capitalei a decis înființarea Companiei Muncipale Energetica București S.A., prin decizia HCGMB nr.94 din 29.03.2017, cu scopul de a crea un nou operator care să presteze serviciul de producător și distribuitor al energiei termice în Capitală, la standarde europene, cu implementarea unui management performant, în condiții de profitabilitate.

S-au pus astfel bazele realizării SISTEMULUI DE ALIMENTARE CENTRALIZATĂ CU ENERGIE TERMICĂ –SACET- prin intermediul căruia municipalitatea va delega serviciul de producere, transport și distribuție a energiei termice către Compania Municipală Energetica București S.A., în scopul eficientizării sistemului centralizat, a eliminării pierderilor, prin realizarea de investiții în infrastructura de distribuție și pentru diminuarea poluării, prin construcția de noi centrale termice cu tehnologie de ultimă oră.

Astfel, pentru Compania Municipală Energetica București (cea care va îngloba cele două entități, RADET și ELCEN), in urma aprobarii Consiliului General, în luna august, s-a făcut o majorare de capital de 1,2 miliarde de lei pentru preluarea creanțelor deținute de creditorii ELCEN, cât și a investițiilor realizate de ELCEN.

Mai mult decat atat, Compania Municipală Energetica București are in vedere următoarele intervenții pentru modernizarea sistemului de termoficare din București:

1. Construcția a noi unități de producție energie termică în cogenerare
2. Modernizarea Centralei Termice Zonale Casa Presei
3. Modernizare Centralelor termice de cvartal

In ceea ce priveste accesarea fondurilor europene pentru modernizarea sistemului de termoficare, Primaria Municipiului Bucuresti are in derulare o serie de proiecte finanțabile prin programul operațional infrastructură mare 2014-2020 (POIM), dupa cum urmeaza:

1. Proiect: “Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului Bucureşti” – POIM – Axa prioritară 7”Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare”, Obiectivul Specific 7.2 ”Creşterea eficienţei energetice în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în Municipiul Bucureşti”.

2. Proiect “Instalația de tratare termică și valorificare a deșeurilor din municipiul București” – POIM – Axa prioritară 3 ”Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor”, Obiectivul Specific 3.1 ”Reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclare a deşeurilor în România”

Citește și

Primăria Generală intenționează transferul RADET și ELCEN către firma proprie, Energetica / Luna trecută, Curtea de Apel a anulat decizia de înființare a companiei municipale

Articolul este publicat în cadrul proiectului ”Capitalismul de stat”, finanțat de Fondul pentru Democrație.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Batman, Batman!

  2. Genial. Dispar doua companii legale, inghitite de una ilegala. Si daca USR insista, dispare si aia.. apoi madam Pandele va spune ca USR a furat caldura bucurestenilor 😉
    Genial pentru ca s-ar gasi destui prosti sa o creada. Si restul oricum nu merg la vot, deci nu conteaza.

  3. „Subliniem că actuala situație în care se găsesc RADET și ELCEN este cauzată de modul în care domeniul termoficării a fost gestionat de administrațiile anterioare, fapt pentru care considerăm profund incorect să fie acuzată tocmai echipa care dorește să o soluționeze.”

    FUCK YOU !!!
    VOI sunteți „administrațiile anterioare”!!! Nu e niciunul care să fi apărut azi, ca să rezolve problema. Toți sunteți cu vechime în consilii și mânăreli! Toți sunteți cu salarii de nababi, în companii falimentare!
    MUIE !!!

  4. Am sustinut si sustin ca singura cale de rezolvare a cogenerarii/termoficarii in Bucuresti este trecerea ELCEN la primarie.Se pare insa ca in aceasta tara legile sunt facute pentru a fi incalcate.Atat RADET cat si ELCEN sunt in insolventa.Legal singurii care pot decide sunt creditorii.Protocolul de care se face vorbire este praf in ochi si nu are nici-o valoare.Mai bine la-ti obliga pe dl Piperea, pe care il platiti regeste, sa prezinte spre aprobare planul de reorganizare al RADET la care lucreaza de vreo 3 ani.Totodata ar trebui sa va ganditi de unde asigurati sursele financiare necesare solicitate prin planul de reoganizare ELCEN aprobat.Ca trebuia de 28 de ani guvernele sa ia hotarare privind rezolvarea cogenerarii/termoficarii in Bucuresti este adevarat.Problema e cine sa ia ? In proiectul strategiei energetice cogenerarea este uitata.La 01.01.2019 cand vom prelua presedentia UE ,o sa ne facem de ras cu singura capitala europeana in care cogenerarea/termoficarea este in insolventa/faliment.

  5. Domne, salariile din Elcen , sunt scăpate de sub control, ia vedeți voi ăștia de la fisc! Un muncitor câștigă 5000 lei, un director 3000 lei!

    • Ce vorbești, Bulișor? Un director 3000 de lei, iar un muncitor 5000?
      Ai ceva dovezi solide care să-ți probeze afirmațiile, sau iar ai dat iama în etnobotanice?

      PS. Chiar ieri văzusem un fluturaș de salariu al unei operatoare din Elcen. Ghici cât scria pe el. 2363 lei, net! Vechime 20 de ani.
      Deeeci… de unde 5000 lei?