G4Media.ro

Primăria Capitalei solicită Guvernului încă cinci ani pentru reabilitarea Memorialului Eroilor din…

Sursa foto: Facebook / Nicușor Dan

Primăria Capitalei solicită Guvernului încă cinci ani pentru reabilitarea Memorialului Eroilor din Parcul Carol

Primăria Capitalei solicită Guvernului să prelungească pentru o perioadă de maximum cinci ani termenul în vederea amenajării Mausoleului Memorialul Eroilor Neamului din Parcul Carol I, relatează Agerpres.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei (CGMB). Potrivit proiectului, se solicită Guvernului adoptarea unei hotărâri privind prelungirea, pentru o perioadă de maximum 5 ani, a termenului de realizare a investiţiei.

În referatul de aprobare se aminteşte că, în 2018, CGMB a solicitat Guvernului transferul mausoleului din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului, cu menţiunea că obiectivul va fi reabilitat şi amenajat interior în termen de trei ani, în vederea deschiderii pentru vizitare de către publicul larg. Hotărârea prevedea şi că, în cazul nerespectării destinaţiei şi a termenului de trei ani, edificiul revine de drept în domeniul public al statului.

După aprobarea hotărârii de Guvern, amplasamentul a fost dat Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), care a preluat sarcina amenajării şi reintroducerii acestuia în circuitul muzeal. Pe 10 august, AMPT a solicitat prelungirea termenului cu încă cinci ani, motivând imposibilitatea realizării investiţiei.

Din documentele ataşate proiectului reiese că, în anul 2019, instituţia a întreprins demersuri în scopul identificării şi stabilirii măsurilor necesare pentru accesul publicului în condiţii de siguranţă, prin achiziţionarea de măsurători ale nivelului de radiaţii.

După perioada de pandemie, au fost reluate activităţile pentru reabilitarea monumentului. Astfel, în 2022, s-au publicat pe SICAP invitaţii de participare pentru achiziţia de servicii de elaborare a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie, dar nu s-a primit nicio ofertă în termenul legal.

Monumentul necesită lucrări de amploare, ţinând cont de faptul că nu există branşamente funcţionale la utilităţile publice, fără de care nu poate fi deschis accesului publicului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Probabil, după termenul de 3ani și prelungirea de 5 ani, va urma solicitarea pentru o amânare de 10 ani.

  2. Nu-mi dau seama ce muzeu s-ar putea face in acel complex funerar pana la urma. Initial trebuia sa fie acolo imbalsamat si expus Gheorghiu Dej, pe modelul lui Lenin in Piața Roșie, dar după ce a fost realizată instalația respectiva chiar in subsolul corpului central, Ceaușescu zice-se a oprit proiectul, iar Dej a fost inmormantat simplu in cripta centrala de la baza monumentului. In jur in cercuri concentrice probabil in functie de importanta, au fost inmormantati acolo si restul capilor PMR. Abia dupa 2010 cred că s-au eliberat spatiile prin trimiterea in cimitire a ramasitelor umane, si s-a adus mormantul soldatului necunoscut de la Mărășești unde era până atunci. Concluzionez ca ar trebui inventat un demers muzeal de la zero la interior, ceea ce imi da emotii. In fine, să facă ce știu ei.