Primăria din Ciugud, unde funcționează singura școală smart din mediul rural, acuză că nici un demnitar al statului nu a făcut vreo vizită în localitate
Președintele Iohannis, premierul Cîțu, ministrul Educației și alți responsabili din domeniu au ignorat invitația de a vizita singura școală SMART din mediul rural. Ce este și cum funcționează la început de an, școala inteligentă din Ciugud
Școala Smart din Ciugud (județul Alba) a lansat „Săptămâna porților deschise pentru miniștri și decidenți politici”. Invitația a fost trimisă pe adresa președintelui României și a premierului. De asemenea au fost invitați miniștrii cu atribuții în domeniul educației și investițiilor publice (inclusiv din fonduri europene) și secretari de stat precum și președinților comisiilor de învățământ din Senat și Camera Deputaților, pentru a vedea cum funcționează prima școală de acest fel din mediul rural, care poate deveni un exemplu în România.
Invitația viza ultima săptămână de vacanță, înainte de începerea școlii.
”Am vrut să vorbim serios despre soarta învățământului din zona rurală cu cei care au decizia în domeniul educației. Din păcate, ca mai mereu, altceva a fost mai important decât educația – de această dată, criza politică” au scris pe Facebook, reprezentanții primăriei.
Ce răspunsuri au primit cei de la Ciugud
Administrația prezidențială a înțeles că președintele este invitat la deschiderea anului școlar și că școala ar urma să fie dezvoltată (deși este funcțională de mai mult timp).
”Din păcate, agenda domnului Președinte nu permite o deschidere de an școlar în Comuna Ciugud, însă rămânem în contact pentru viitoarele evenimente.
Vă dorim mult succes în dezvoltarea primei școli smart din mediul rural din România și în îndeplinirea misiunii comune de susținere a dezvoltării învățământului românesc. Cu stimă, Departamentul Educație și Cercetare” este răspunsul transmis de administrația prezidențială.
”Am revenit să le spunem că nu îl invităm pe președinte la deschiderea anului pentru că suntem conștienți că este foarte ocupat și deja are un eveniment în agendă… am spus că îl așteptăm oricând. Nu ne-au mai răspuns nimic” spune Dan Lungu, purtătorul de cuvânt al primăriei.
Invitația transmisă premierului Florin Cîțu a rămas fără nici un răspuns. Secretariatul General al Guvernului le-a transmis doar că invitația a fost înregistrată.
Fără răspuns a rămas și invitația lansată ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
Școala a fost vizitată totuși de președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero.
”Sincer, am sperat că măcar un membru al Guvernului României va răspunde invitației noastre. Este o invitație pe care am transmis-o cu drag din partea unei comunități care s-a încăpățânat să demonstreze că școala de la țară poate fi ca afară.
Nu vrem să ne lăudăm, nu vrem aprecieri, ci dorim doar să arătăm un model funcțional care poate reforma și dezvolta învățământul din zona rurală. Până aici am făcut totul aproape singuri, însă de aici avem nevoie de un parteneriat serios cu toți cei care cred cu adevărat în România Educată. Vrem să arătăm un model funcțional al școlii viitorului din România și vrem să creăm primul grup strategic național pentru dezvoltarea și reforma școlii din mediul rural, reat la firul ierbii, cu cei care se chinuie să mențină calitatea în educație”, a spus Dan Lungu.
Cum s-a pregătit școala pentru începerea anului școlar:
Din 2019, de la lansarea primei școli Smart din mediul rural, peste 200 de comunități sau școli rurale s-au înscris într-un program de mentorat, în care cei din Ciugud încearcă să le ofere și altora elemente din experiența lor.
Programul nu este susținut guvernamental, ci este derulat doar prin implicarea și dedicarea dascălilor din Ciugud și a echipei primăriei.
Ce este și cum funcționează școala Smart din Ciugud
Prima școală ”smart” din mediul rural din România funcționează din 2019, la Ciugud (județul Alba). Inițial, administrația locală intenționa doar să renoveze clădirea, însă primarul Gheorghe Damian și-a dat seama că există o problemă: părinții din satele comunei își duceau copiii la școlile din Alba Iulia, la doar câțiva kilometri depărtare. Așa a apărut ideea unei școli inteligente care este complet funcțională.
Clădirea unității de învățământ, construită în anul 1938, a fost reabilitată în întregime și reorganizată pentru ca aici să poată învăța toți elevii din comună, de la clasa pregătitoare, până la clasa a VIII-a. În total aproape 130 de copii.
Proiectul a presupus refacerea acoperișului, zidăriei, înlocuirea ușilor și a tâmplăriei, montarea unei pardoseli moderne în clase și pe holuri dar mai ales implementare unor soluții inteligente pentru iluminat și climatizare.
Spre exemplu, sistemul permite ca în fiecare clasă iluminatul și climatizarea să se regleze în funcție de scenarii prestabilite sau cu ajutorul unor senzori (senzori de prezență, de iluminat, de ventilație, care verifică inclusiv nivelul de CO2 și multe altele).
Cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefonul mobil, se poate controla clădirea școlii în cele mai mici detalii. Dar în general nu este nevoie de intervenția cuiva, pentru că toată treaba o fac senzorii.
De exemplu, în cazul iluminatului senzorii aprind sau opresc lumina când sesizează prezența în clasă și o reglează apoi în funcție de lumina diurnă astfel încât să nu afecteze ochii copiilor.
Practic, analizează lumina care intră prin fereastră și adaptează iluminatul din interior la aceasta. Acest control al iluminatului asigură o economie importantă din energia consumată.
Chiar și băile au senzori de inundație care opresc rețeaua de alimentare cu apă dacă pe podea se sesizează o mare cantitate de apă.
Totul este posibil cu ajutorul unui sistem inteligent de control al clădirii de tip BMS (Building Management System), care permite controlul atât local, cât și de la distanță.
Temperatura în clase este de asemenea atent controlată. În timpul nopții, căldura este redusă și generează economii importante la funcționarea clădirii, față de sistemele clasice.
La clasă, elevii folosesc table interactive, chrome-book-uri și softuri educaționale. Purtătorul de cuvânt al primăriei, Dan Lungu, spune că este vorba despre niște laptopuri care lucrează în cloud.
- ”Oferă posibilitatea de a intra pe o platformă care ne este pusă la dispoziție gratuit de unul dintre partenerii noștri și noi avem posibilitatea de a folosi toate resursele Google și Microsoft în cadrul acestei platforme. Fiecare copil are un cont personalizat care va fi valabil toată viața. La 50 de ani, spre exemplu, va putea să intre în acel cloud și să vadă ce a lucrat când era elev la Ciugud”, a spus Lungu.
Mai mult de atât, dacă un elev lipsește de la școală din diferite motive, poate participa la lecție prin intermediul camerelor instalate în clasă. De asemenea, primește toate documentele de la lecție, inclusiv ce s-a scris pe tablă în ziua respectivă.
Softul utilizat are multe alte opțiuni și utilități. Ajută la salvarea paginilor multiple scrise pe tablă, corectează automat formele geometrice în cazul lecțiilor la matematică și leagă tabletele elevilor de tot ce se întâmplă la ore.
Mai multe detalii, în filmul de mai jos:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii