G4Media.ro

Primăria din Ciugud, unde funcționează singura școală smart din mediul rural, acuză…

Primăria din Ciugud, unde funcționează singura școală smart din mediul rural, acuză că nici un demnitar al statului nu a făcut vreo vizită în localitate

Președintele Iohannis, premierul Cîțu, ministrul Educației și alți responsabili din domeniu au ignorat invitația de a vizita singura școală SMART din mediul rural. Ce este și cum funcționează la început de an, școala inteligentă din Ciugud

Școala Smart din Ciugud (județul Alba) a lansat „Săptămâna porților deschise pentru miniștri și decidenți politici”. Invitația a fost trimisă pe adresa președintelui României și a premierului. De asemenea au fost invitați miniștrii cu atribuții în domeniul educației și investițiilor publice (inclusiv din fonduri europene) și secretari de stat precum și președinților comisiilor de învățământ din Senat și Camera Deputaților, pentru a vedea cum funcționează prima școală de acest fel din mediul rural, care poate deveni un exemplu în România.

Invitația viza ultima săptămână de vacanță, înainte de începerea școlii.

”Am vrut să vorbim serios despre soarta învățământului din zona rurală cu cei care au decizia în domeniul educației. Din păcate, ca mai mereu, altceva a fost mai important decât educația – de această dată, criza politică” au scris pe Facebook, reprezentanții primăriei.

Ce răspunsuri au primit cei de la Ciugud

Administrația prezidențială a înțeles că președintele este invitat la deschiderea anului școlar și că școala ar urma să fie dezvoltată (deși este funcțională de mai mult timp).

”Din păcate, agenda domnului Președinte nu permite o deschidere de an școlar în Comuna Ciugud, însă rămânem în contact pentru viitoarele evenimente.

Vă dorim mult succes în dezvoltarea primei școli smart din mediul rural din România și în îndeplinirea misiunii comune de susținere a dezvoltării învățământului românesc. Cu stimă, Departamentul Educație și Cercetare” este răspunsul transmis de administrația prezidențială.

FOTO G4Media: Școala SMART din Ciugud

”Am revenit să le spunem că nu îl invităm pe președinte la deschiderea anului pentru că suntem conștienți că este foarte ocupat și deja are un eveniment în agendă… am spus că îl așteptăm oricând. Nu ne-au mai răspuns nimic” spune Dan Lungu, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Invitația transmisă premierului Florin Cîțu a rămas fără nici un răspuns. Secretariatul General al Guvernului le-a transmis doar că invitația a fost înregistrată.

Fără răspuns a rămas și invitația lansată ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Școala a fost vizitată totuși de președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero.

Vezi și: VIDEO Cum funcționează prima școală smart deschisă în mediul rural. Table interactive, manuale digitale și conturi de cloud pentru elevii din Ciugud – soluție pentru oprirea exodului către oraș

”Sincer, am sperat că măcar un membru al Guvernului României va răspunde invitației noastre. Este o invitație pe care am transmis-o cu drag din partea unei comunități care s-a încăpățânat să demonstreze că școala de la țară poate fi ca afară.

Nu vrem să ne lăudăm, nu vrem aprecieri, ci dorim doar să arătăm un model funcțional care poate reforma și dezvolta învățământul din zona rurală. Până aici am făcut totul aproape singuri, însă de aici avem nevoie de un parteneriat serios cu toți cei care cred cu adevărat în România Educată. Vrem să arătăm un model funcțional al școlii viitorului din România și vrem să creăm primul grup strategic național pentru dezvoltarea și reforma școlii din mediul rural, reat la firul ierbii, cu cei care se chinuie să mențină calitatea în educație”, a spus Dan Lungu.

Cum s-a pregătit școala pentru începerea anului școlar:

Din 2019, de la lansarea primei școli Smart din mediul rural, peste 200 de comunități sau școli rurale s-au înscris într-un program de mentorat, în care cei din Ciugud încearcă să le ofere și altora elemente din experiența lor.

Programul nu este susținut guvernamental, ci este derulat doar prin implicarea și dedicarea dascălilor din Ciugud și a echipei primăriei.

Ce este și cum funcționează școala Smart din Ciugud

Prima școală ”smart” din mediul rural din România funcționează din 2019, la Ciugud (județul Alba). Inițial, administrația locală intenționa doar să renoveze clădirea, însă primarul Gheorghe Damian și-a dat seama că există o problemă: părinții din satele comunei își duceau copiii la școlile din Alba Iulia, la doar câțiva kilometri depărtare. Așa a apărut ideea unei școli inteligente care este complet funcțională. 

Clădirea unității de învățământ, construită în anul 1938, a fost reabilitată în întregime și reorganizată pentru ca aici să poată învăța toți elevii din comună, de la clasa pregătitoare, până la clasa a VIII-a. În total aproape 130 de copii.

Proiectul a presupus refacerea acoperișului, zidăriei, înlocuirea ușilor și a tâmplăriei, montarea unei pardoseli moderne în clase și pe holuri dar mai ales implementare unor soluții inteligente pentru iluminat și climatizare.

Spre exemplu, sistemul permite ca în fiecare clasă iluminatul și climatizarea să se regleze în funcție de scenarii prestabilite sau cu ajutorul unor senzori (senzori de prezență, de iluminat, de ventilație, care verifică inclusiv nivelul de CO2 și multe altele).

Cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefonul mobil, se poate controla clădirea școlii în cele mai mici detalii. Dar în general nu este nevoie de intervenția cuiva, pentru că toată treaba o fac senzorii.

De exemplu, în cazul iluminatului senzorii aprind sau opresc lumina când sesizează prezența în clasă și o reglează apoi în funcție de lumina diurnă astfel încât să nu afecteze ochii copiilor.

Practic, analizează lumina care intră prin fereastră și adaptează iluminatul din interior la aceasta. Acest control al iluminatului asigură o economie importantă din energia consumată.

Chiar și băile au senzori de inundație care opresc rețeaua de alimentare cu apă dacă pe podea se sesizează o mare cantitate de apă.

Totul este posibil cu ajutorul unui sistem inteligent de control al clădirii de tip BMS (Building Management System), care permite controlul atât local, cât și de la distanță.

Temperatura în clase este de asemenea atent controlată. În timpul nopții, căldura este redusă și generează economii importante la funcționarea clădirii, față de sistemele clasice.

La clasă, elevii folosesc table interactive, chrome-book-uri și softuri educaționale. Purtătorul de cuvânt al primăriei, Dan Lungu, spune că este vorba despre niște laptopuri care lucrează în cloud.

  • ”Oferă posibilitatea de a intra pe o platformă care ne este pusă la dispoziție gratuit de unul dintre partenerii noștri și noi avem posibilitatea de a folosi toate resursele Google și Microsoft în cadrul acestei platforme. Fiecare copil are un cont personalizat care va fi valabil toată viața. La 50 de ani, spre exemplu, va putea să intre în acel cloud și să vadă ce a lucrat când era elev la Ciugud”, a spus Lungu.

Mai mult de atât, dacă un elev lipsește de la școală din diferite motive, poate participa la lecție prin intermediul camerelor instalate în clasă. De asemenea, primește toate documentele de la lecție, inclusiv ce s-a scris pe tablă în ziua respectivă.

Softul utilizat are multe alte opțiuni și utilități. Ajută la salvarea paginilor multiple scrise pe tablă, corectează automat formele geometrice în cazul lecțiilor la matematică și leagă tabletele elevilor de tot ce se întâmplă la ore.

Mai multe detalii, în filmul de mai jos:

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Domn primar, care “politician” vrea bre romani educați? Vrei, Doamne ferește, sa se apuce de lucruri serioase ca dezvoltarea comunităților? Slugilor ue de la București le trebuie oi proaste și obediente pentru încasări la buget și plata taxelor pe carbon. Un om cu școala nu s-ar lasa prostit așa ușor.

    • @Alex: Nu cred că era vorba de festivism, scrie în articol că invitațiile erau pentru săptămâna de dinaintea începerii școlii.

      Probabil cei din Ciugud sperau ca politicienii să vadă cum se fac investițiile în educație și apoi să se implice în programul de mentorat în care s-au înscris alte 200 de comunități rurale:

      „Programul nu este susținut guvernamental, ci este derulat doar prin implicarea și dedicarea dascălilor din Ciugud și a echipei primăriei.”

      În ideea că resursele celor din Ciugud de a susține programul sunt limitate, iar cu sprijin de stat lucrurile s-ar mișca mai repede și la scară mai mare.

    • Vezi, bre, ca scoala aia a fost pusa la punct pe fonduri europene. Asa ca mai usor cu copita in ugerul de la care beti lapticul. Fara fondurile europene am fi inca in evul mediu. Iar taxele pe carbon sunt doar nota de plata pentru poluarea care cauzeaza incalzirea globala, incendii si vreme extrema. Se poate produce energie si fara sa platesti certificate (ba chiar sa obtii din productia de energie si certificate pe care sa le sa le vinzi la pret baban). Doar trebuie ca guvernanti sa-si scoata mana dincur si sa investeasca in energie verde. Tot din fonduri UE, doar sa aiba proiecte.

    • lasa bre Tiberas , ca banii de la UE tot din buzunarele noastre sunt , nu i da Ursula de la ma sa de acasa

      stiu ca ti pute orice ii romanesc sau hetero, canta la alta masa vrajeala asta

  2. Daca aloca statul bani pentru investitie erau toti acolo sa se laude… asa….

    • Ce e cu festivismul asta ? Trebuia sa ajunga Presedintele la Cuca Macii in glod ?? E absurd si stupid.

    • @Alex De când Ciugud e „Cuca Macii in glod”? Acea comună bate orice oraș din România și o grămadă din Europa când vine vorba de condițiile de trai și civilizație.

    • @Alex,
      Sunt de acord cu tine KWI este absurd si stupid :))))

    • Alex-dar de ce mai este glod în sate? Tot din vina politicienilor!E

  3. Politica nu are ce cauta in scoli

  4. In Romania toata lumea e ocupata cu vorbele de fapte nu mai este timp. Cei care au realizat fapte nu vorbe sunt ignorati intentionat. Vreti sa zica lumea la noi de ce nu se poate?

  5. Bucură-te dle primar că n-a venit nimeni ! Nici un politician român nu poate aduce nimic localității decât rușine și dezamăgire. Nu e meritul nici unuia că localitatea arată așa cum arată, e meritul dtale.

  6. BINE CA ATI REALIZAT CE ATI REALIZAT !
    DE CE SA VINA UN ASA ZIS „demnitar” ? SA MANJEASCA CU PREZENTA O REALIZARE ?

  7. Ciugud? Ce tupeu pe satenii aia :))

  8. E ca si cum ar intra dracu in biserica!
    Politicienii nu vor asa ceva si nici profesorii, ca nu pot corecta 8h in fata monitorului vor spor de calculator.

    Bravo conducerii scolii.

  9. Voteaza Ciugudul la congres?

  10. De unde se vede că le este mai bine fără politicieni. Dacă se implicau, le puneau obstacole în derularea activității, pentru a le arăta că le sunt datori. Așa, cei din Ciugud nu au de ce să se umilească în fața lor. Aceștia sunt politicienii noștri: oameni care așteaptă doar voturi, oferind vorbe; faptele îi sperie.

  11. Pai, s-ar face de ras cand vor veni intrebarile despre Romania educata, Scoala SMART din Ciugud, profesorii Romaniei subdezvoltate care NU sunt in stare sa prea online, etc!
    Si prezidentul care se screme din 2014 cu proiecul nulitate Romania educata si zombiliticul premier merg la scoli unde e „aranjat” ca nu vor fi deranjati de nici o intrebare incomoda!
    Voi, cu scoala SMART chiar ii deranjati, cum sa puna piciorul acolo, NU am auzit ca prezidentul sau zombiliticul sa pomeneasca vreodara Scoala SMART din Ciugud, ei au nevoie de oameni FARA Educatie pe care sa-i minta si sa-i prosteasca asa cum prostesc de 30 de ani votantii PNL, fix cum se intampla si cu PSdeii, nici ei NU se lauda cu Scoala SMART din Ciugud, desi primarul, autorul acetsor minuni europene moderne, a fost PSDist, dar l-au dat afara din PSD pentru ca-i lua fata unui lingau din partid!

  12. Pai, p’astia v-ati gasit sa-i invitati, maicaaaa…..? N-ai sa vezi caricaturile enumerate in articol intr-o scoala „smart”, ce sa caute ei acolo, ei sunt aia familiarizati cu „fabricile de diplome”, pai nu? Noi ne „mandrim” cu 47% analfabeti functional, si voi ii vreti p’astia intr-o scoala „smart!?!

  13. Din pacate ii invitati degeaba pentru ca oricum nu inteles nimic din ce ati facut Dvs. acolo. Cred ca dupa vizita este posibil sa isi aduca aminte numai de masa de protocol si de o palincuta din prune adevarata cum numai la Alba se face. Si cam atat…pentru ca atat putem.

  14. Din alt punct de vedere, pare o reclama la niste aparatura didactica noua si moderna , insa ceva este fortat , ca si cum un sculptor se apuca sa faca arta cu o scula( bormasina) electrica sau un muzicant foloseste un instrument virtual , nu unul adevarat. Probabil ca nu este numai vorba de costuri, ci si de timp, iar un profesor adevarat trebuie sa deseneze suficient de bine cercuri ori altceva , incat sa nu fie nevoie sa ii fie corectate de tabla interactiva . Pana la urma , cu ce raman copiii depinde de calitatea cunostintelor si de aptitudinile profesorului . Aparatura moderna poate fi utila la unele discipline(geografie, istorie, zoologie, desen , muzica si altele asemenea) la care pot fi redate filmulete ( de ex.imagini de la piramide , imagini geografice , imagini ale unor picturi etc), insa la matematica , fizica sau literatura este putin importanta. Pe de alta parte, orice copil care are un calculator si net poate vedea chiar acasa imaginile respective sau poate sa vizioneze filmulete cu lectiile de matematica sau orice altceva predat de profesori din toata lumea .

    • exista si neajunsuri, echipamentele , cand se defecteaza, necesita pt reparatii personal specializat si piese de schimb specifice , deci cheltuieli mai mari