Primăria Generală intenționează transferul RADET și ELCEN către firma proprie, Energetica / Luna trecută, Curtea de Apel a anulat decizia de înființare a companiei municipale
Primăria generală intenționează transferul RADET și ELCEN către Compania Municipală Energetica București S.A., înființată anul trecut de Consiliul General, hotărârea de înființare fiind însă anulată printr-o decizie definitivă a Curții de Apel dată luna trecută.
Fostul șef al RADET, Gabriel Dumitrașcu (membru PNL), a publicat miercuri pe pagina de Facebook un protocol care ar urma să fie încheiat între Primăria Generală, prefectură, RADET, ELCEN, Ministerul Energiei și Compania Energetica și care prevede, până cel târziu la 1 mai 2019, ”transferul de activitate” al RADET și ELCEN către Energetica – ”aflată sub controlul Municipiului București ce desfășoară activități în domeniul serviciilor comunitare de utilități publice și are în obiectul de activitate totalitatea activităților privind producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice”.
Potrivit protocolului, urmează ca în primele zile ale anului viitor să fie înființat un Grup de lucru care va avea două obiective:
- elaborarea și negocierea unui nou contract colectiv de muncă,
- elaborarea și negocierea a unui document care să reglementeze preluarea salariaților ELCEN și RADET de către Energetica, ”fiind urmărită cu prioritate preluarea integrală a acestora”.
”Oameni buni, treziți-vă! Chiar dacă există o hotărâre a Curții de Apel București care anulează hotărârea CGMB de înființare a companiilor municipale, între care se numără și Energetica, 10 oameni iresponsabili o ignoră și vor să sporească haosul administrativ. Cât de iresponsabil poți să fii ca să-ți propui să transferi 5000 de oameni și activități către o societate care e desființată juridic?”, a scris liberalul Gabriel Dumitrașcu pe Facebook, referitor la demersul primăriei.
Pe 22 noiembrie, Curtea de Apel București a decis anularea tuturor hotărârilor de înființare ale Companiilor Municipale. Soluția este definitivă și vine la capătul unui proces inițiat de USR București în anul 2017. Cele 22 de companii au peste 8.000 de angajați și tocmai începuseră să preia funcționarii de la instituții din subordinea primăriei. Bugetele companiilor sunt de sute de milioane de lei (detalii aici).
Deși decizia Curții de Apel este definitivă și împotriva ei nu mai există căi de atac, Gabriela Firea a anunţat că Primăria Municipiului Bucureşti va uzita toate căile de contestare pentru a demonstra legalitatea înfiinţării societăţilor municipale. Firea are la dispoziție însă așa numitele căi extraordinare de atac: contestația în anulare și revizuirea. Acestea pot fi utilizate doar pentru motive punctuale, extrem de restrictive. Până atunci însă, decizia Curții de Apel trebuie pusă în aplicare (detalii aici).
Articolul este publicat în cadrul proiectului ”Capitalismul de stat”, finanțat de Fondul pentru Democrație.
Foto: Pagina de Facebook Gabriela Firea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.