G4Media.ro

Primăria Generală intenționează transferul RADET și ELCEN către firma proprie, Energetica /…

Primăria Generală intenționează transferul RADET și ELCEN către firma proprie, Energetica / Luna trecută, Curtea de Apel a anulat decizia de înființare a companiei municipale

Primăria generală intenționează transferul RADET și ELCEN către Compania Municipală Energetica București S.A., înființată anul trecut de Consiliul General, hotărârea de înființare fiind însă anulată printr-o decizie definitivă a Curții de Apel dată luna trecută.

Fostul șef al RADET, Gabriel Dumitrașcu (membru PNL), a publicat miercuri pe pagina de Facebook un protocol care ar urma să fie încheiat între Primăria Generală, prefectură, RADET, ELCEN, Ministerul Energiei și Compania Energetica și care prevede, până cel târziu la 1 mai 2019, ”transferul de activitate” al RADET și ELCEN către Energetica – ”aflată sub controlul Municipiului București ce desfășoară activități în domeniul serviciilor comunitare de utilități publice și are în obiectul de activitate totalitatea activităților privind producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice”.

Potrivit protocolului, urmează ca în primele zile ale anului viitor să fie înființat un Grup de lucru care va avea două obiective:

  • elaborarea și negocierea unui nou contract colectiv de muncă,
  • elaborarea și negocierea a unui document care să reglementeze preluarea salariaților ELCEN și RADET de către Energetica, ”fiind urmărită cu prioritate preluarea integrală a acestora”.

”Oameni buni, treziți-vă! Chiar dacă există o hotărâre a Curții de Apel București care anulează hotărârea CGMB de înființare a companiilor municipale, între care se numără și Energetica, 10 oameni iresponsabili o ignoră și vor să sporească haosul administrativ. Cât de iresponsabil poți să fii ca să-ți propui să transferi 5000 de oameni și activități către o societate care e desființată juridic?”, a scris liberalul Gabriel Dumitrașcu pe Facebook, referitor la demersul primăriei.

Pe 22 noiembrie, Curtea de Apel București a decis anularea tuturor hotărârilor de înființare ale Companiilor Municipale. Soluția este definitivă și vine la capătul unui proces inițiat de USR București în anul 2017. Cele 22 de companii au peste 8.000 de angajați și tocmai începuseră să preia funcționarii de la instituții din subordinea primăriei. Bugetele companiilor sunt de sute de milioane de lei (detalii aici).

Deși decizia Curții de Apel este definitivă și împotriva ei nu mai există căi de atac, Gabriela Firea a anunţat că Primăria Municipiului Bucureşti va uzita toate căile de contestare pentru a demonstra legalitatea înfiinţării societăţilor municipale. Firea are la dispoziție însă așa numitele căi extraordinare de atac: contestația în anulare și revizuirea. Acestea pot fi utilizate doar pentru motive punctuale, extrem de restrictive. Până atunci însă, decizia Curții de Apel trebuie pusă în aplicare (detalii aici).

Articolul este publicat în cadrul proiectului ”Capitalismul de stat”, finanțat de Fondul pentru Democrație.

Foto: Pagina de Facebook Gabriela Firea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Cei care au votat-o pe Firea sigur o aproba in aceasta aventura care sigur le va imbunatati vietile…
    Sau au votat orbeste pentru o punga de faina si nici macar nu realizeaza ce se intampla in jurul lor.

    Greu de zis…

  2. Eu nu inteleg.
    Pe de o parte, sunt unii care spun despre RADET ca este mult supradimensionata, ca sunt multi taietori de frunze la caini, ca trebuie dati afara, desfiintati, ca car, ca mar… Astia-s aia care vor centrale de apartment. Pe de alta parte, sunt altii care se plang ca n-au oameni, n-au bani, n-au materiale, n-au nimic. Astia-s aia din RADET.
    Nu stiu care are dreptate in toata treaba asta. As inclina spre RADET, dupa cum s-au distribuit banii de investitii, adica nu s-a dat niciun leu. Dar sunt si o gramada de numiti politic in conducerea firmei aleia, bineinteles pe salarii de ministri…

    Iar in tot rahatul intervine PMB, cu o firma fantoma, desfiintata juridic, cu oameni deja angajati pe salarii babane, despre care nu stie nimeni ce anume fac. Dar isi iau salariile!
    Iar la oamenii astia, care trag si ei mata de coada pe bani multi, se vor adauga cei 5000 de oameni din RADET… Deja compania rezultata are oameni mai multi decat RADET, despre care se spune ca-s prea multi! Si asta nu-i de ajuns. PMB, in loc sa bage bani in modernizari, investitii si alte nimicuri de-astea, baga banii cu nemiluita in subventii si salarii.
    RADET e deja la doua palme sub pamant, dar PMB nici prin gand n-are de gand sa investeasca ceva in RADET. Spera sa transfere mortaciunea la compania pi2dii, iar asta sa functioneze ca un lucru nou-nout?
    Ghinion, madam Firea! Tevile gaurite sunt aceleasi, indiferent ca apartin de RADET sau de CME. Iar daca acum habar n-aveti de ce iese abur din toate canalele, ce va face sa credeti ca dupa ce veti schimba denumirea tevii, ea se va repara miraculos?

    Deci. Cum rezolvati cu caldura? Asteptati sa vina vara, ca, deh, conditii meteo nefavorabile?
    Sau, daca tot aveti bani de salarii de consilieri, si-n RADET si-n CME, iar lista de personal devine supraaglomerata, nu mai bine mai deviati niste bani dinspre buzunare voluntare catre investitii bucurestene?

    Intreb pentru niste prieteni care locuiesc in Bucuresti. Stiti dvs, orasul ala in care ati ajuns primarita. Nu, nu satul in care locuiti si din care v-ati promovat toti amicii…

  3. Oare ce dimensiuni sugereaza Firea in poza articolului?

  4. Am sustinut si sustin ca singura cale de rezolvare a cogenerarii/termoficarii in Bucuresti este trecerea ELCEN la primarie.Se pare insa ca in aceasta tara legile sunt facute pentru a fi incalcate.Atat RADET cat si ELCEN sunt in insolventa.Legal singurii care pot decide sunt creditorii.Protocolul de care se face vorbire este praf in ochi si nu are nici-o valoare.Mai bine la-ti obliga pe dl Piperea, pe care il platiti regeste, sa prezinte spre aprobare planul de reorganizare al RADET la care lucreaza de vreo 3 ani.Totodata ar trebui sa va ganditi de unde asigurati sursele financiare necesare solicitate prin planul de reoganizare ELCEN aprobat.Ca trebuia de 28 de ani guvernele sa ia hotarare privind rezolvarea cogenerarii/termoficarii in Bucuresti este adevarat.Problema e cine sa ia ? In proiectul strategiei energetice cogenerarea este uitata.La 01.01.2019 cand vom prelua presedentia UE ,o sa ne facem de ras cu singura capitala europeana in care cogenerarea/termoficarea este in insolventa/faliment.

  5. ASTA E PESEDISTA. IAR ACUM PARTIDUL STABILESTE CE SI CUM, NU JUSTITIA. JUSTITIA TREBUIE DESFINTATA ESTE INUTILA.