G4Media.ro

Primăria Oradea anunță că ar avea o birocrație mai redusă decât la…

sursa foto: Ilie Bolojan/Facebook

Primăria Oradea anunță că ar avea o birocrație mai redusă decât la Debrecen / Raport al Băncii Mondiale, despre performanțele municipiului Oradea în domeniul mediului de afaceri, comparativ cu alte orașe din România și din Europa

Primăria Oradea se laudă cu birocrația redusă prin comparație cu alte orașe din România și, în premieră, inclusiv față de orașul Debrecen din Ungaria, cu care concurează la atragerea de investitori străini, relatează ebihoreanul.ro

„Un raport recent al Băncii Mondiale evidențiază performanțele municipiului Oradea în domeniul mediului de afaceri, comparativ cu alte orașe din România și Europa Centrală și de Est. Studiul analizează etapele necesare pentru înființarea și dezvoltarea unei afaceri, accesul la utilități esențiale și eficiența proceselor administrative și juridice”, a transmis luni Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Potrivit studiului Băncii Mondiale, citat de reprezentanții municipalității, înființarea unei firme durează în Oradea 6,5 zile, termen similar celui din alte orașe. În schimb, ulterior, un antreprenor poate obține mult mai ușor diferite documentații.

„În ceea ce privește obținerea autorizației de construire, Oradea se situează favorabil, cu un timp mediu de 53 de zile, comparativ cu alte orașe precum Cluj-Napoca (172 zile), Timișoara (202 zile) și Iași (382 zile). Spre deosebire de Oradea, Debrețin are un timp mai mare pentru obținerea acestei autorizații, de 88 de zile”, a transmis Primăria Oradea.

În municipiul de pe Crișul Repede, termenul pentru obținerea unei autorizații de mediu este de 38 de zile. Acesta este mult mai scurt decât în Iași (57 zile), Cluj-Napoca (71 zile) ori Timișoara (93 zile). „În Debrețin procesul durează 86 de zile”, se subliniază în comunicatul Primăriei.

În ceea ce privește accesul la utilități, potrivit studiului citat în comunicat, o firmă orădeană reușește să se racordeze la rețeaua electrică în circa 220 de zile. Termenul este mai redus decât cel din alte orașe, cum ar fi Iași (252 zile), Cluj-Napoca (256 zile) și Timișoara (306 zile).

De altfel, timpul de așteptare este cu aproape patru luni mai scurt decât cel din Debrețin, unde ajunge la 345 de zile.

Diferența este și mai mare în cazul racordului la rețeaua de alimentare cu apă. Dacă în Oradea timpul de așteptare este de 90 zile, în Iași acesta urcă la 141 de zile, iar în Timișoara la 145 de zile. „În Debrețin, procedura este mult mai lungă, cu un timp de așteptare de 193 zile”, a transmis Primăria Oradea, folosind, din nou, date din studiul Băncii Mondiale.

Situația este ușor schimbată în cazul sistemului juridic. Conform comunicatului, durata medie pentru soluționarea unui proces din Oradea este 545 de zile și este mai scurtă decât în Iași (749 zile), Cluj-Napoca (790 zile) ori Timișoara (811 zile), dar este „puțin mai lungă decât în Debrețin, unde durata medie a unui proces este de 470 de zile”.

La fel se întâmplă și în cazul procedurilor de reorganizare a unei afaceri: „Debrețin se află într-o poziție mult mai avantajoasă, cu o durată de doar 9 luni, comparativ cu 57 de luni în Oradea”.

În schimb, dacă în Oradea procedurile pentru lichidarea unei afaceri durează undeva la 22,5 luni, în Debrețin, termenul este undeva la 30 de luni.

„Aceste rezultate subliniază capacitatea Oradiei de a oferi un mediu de afaceri stabil și eficient, facilitând investițiile și dezvoltarea economică locală”, au concluzionat comunicatorii Primăriei Oradea.

Reprezentanții asociațiilor patronale din Bihor confirmă rezultatele statisticilor Băncii Mondiale. Citește mai mult pe ebihoreanul.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...