G4Media.ro

Primăria Oradea prezintă proiectul unei păduri urbane, pe 6 hectare, pe malul…

sursa foto: Primaria Oradea/Facebook

Primăria Oradea prezintă proiectul unei păduri urbane, pe 6 hectare, pe malul Crișului Repede

Primăria Oradea va revitaliza teritorii degradate pe malul Crişului Repede printr-un proiect verde de anvergură, pe circa 6 hectare, centrat pe crearea unei păduri urbane, flancată de zona malului şi o zonă tampon către spaţiile locuite, relatează Agerpres.

„Amplasamentul a fost inclus în strategia ‘Oradea – oraş verde’ iniţial pentru o simplă propunere de împădurire. În anul 2020. De atunci, o echipă de arhitecţi a studiat zona şi s-a ocupat de proiect. Au ajuns la concluzia că spaţiul, foarte aproape de zona locuită a oraşului, dar pe malul Crişului, este mult prea valoros ca să nu îi dăm şi alte utilităţi,” a declarat, miercuri, în conferinţă de presă, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, Adina Popa.

Proiectul, ecologic şi sustenabil, potrivit acesteia, va fi implementat pe malul stâng al râului Crişul Repede, în aval de Podul CFR (asociat liniei ferate Oradea-Arad).

Se intenţionează crearea unui parcurs multisenzorial gradual, care să ducă în diferite zone amenajate, asigurând o configurare treptată de la urban la natural. Anume: o zonă de mal în proximitatea râului Crişul repede, o zonă de pădure urbană şi o zonă tampon (buffer între spaţiul urban al oraşului şi cele două zone cu caracter natural).

Zona de mal va fi amenajată ca un amfiteatru natural (şezuturi din stâncă/piatră mulate pe denivelările terenului), zonă de relaxare cu locuri de stat la soare din elemente naturale (piatră, lemn, gabioane), pistă de alergat, pistă velo şi ponton.

Pădurea urbană va cuprinde suprafeţe de pajişte cu aspect natural din flori de câmp, pâlcuri cu vegetaţie ornamentală perenă, arbuşti ornamentali, arbori forestieri şi ornamentali, dispuşi izolat, în pâlcuri. Zona va cuprinde un parc de aventură, teren de joacă pentru copii, teren de sport şi echipamente fitness, parc pentru câini şi pistă de alergat.

În zona mixtă/tampon se vor regăsi un turn de observaţie, spaţiu de socializare cu locuri de şezut, zonă de picnic, pavilion cu pasarelă, amfiteatru pentru diverse evenimente, labirint vegetal. De asemenea, se va realiza şi o parcare ecologică, adică înierbată (fără asfalt), deoarece se intenţionează deschiderea parcului şi către turişti, nu doar orădeni.

Aleile vor fi făcute din piatră, combinată cu o răşină sintetică netoxică, iar pentru potecile mai puţin formale se vor folosi scânduri, dale neregulate, alei din traverse de lemn montate în iarbă. În zona locurilor de joacă, stratul de uzură va fi din scoarţă de pin.

Fiecare zonă funcţională va fi echipată cu mobilier urban adecvat, bănci de odihnă, cişmele cu apă, căsuţe pentru păsări, gabioane, pergole, rasteluri pentru biciclete, toalete ecologice, dar şi echipamente specifice unui parc de aventură.

Proiectul, în faza de studiu de fezabilitate, se află în procedură de evaluare a impactului asupra mediului, fiind postat pe site-ul Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor spre consultare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Astept cu nerabdare candidatura primarului din Oradea la prezidentiale.
    Statul roman ofera cazare pe termen indelungat la conacul Cotroceni si nenumarate rezervari la avioane de lux pentru destinatii exotice diverse pe bani cu nemiluita.

  2. Candidatul la prezidentiale la care va ganditi nu mai e primarul Oradei, acum e presedinte CJ Bihor 🙂