G4Media.ro

Primăria Sector 1 extinde la 2.400 de apartamente un program de încălzire…

Primăria Sector 1 extinde la 2.400 de apartamente un program de încălzire cu pompe de căldură și panouri fotovoltaice

Primăria Sectorului 1 anunță extinderea programului pilot “Termoficare de la Soare” de la 400 la 2.400 de apartamente din toate cartierele, potrivit unui comunicat.

Proiectul, care prevede încălzirea locuințelor racordate la Termoenergetica în sezonul rece și furnizarea de apă caldă menajeră pe toata perioada anului prin intermediul pompelor de căldură și a panourilor fotovoltaice, va fi finanțat din bugetul primăriei, au declarat pentru G4Media oficialii instituției.

Astfel, pe lângă blocurile din cartierul Aviației cu un total de 400 de apartamente pentru care s-au încheiat înscrierile în programul pilot în data de 10 ianuarie 2022, programul va fi extins pentru alte 2.000 de apartamente din celelalte cinci zone ale Sectorului 1 (câte 400 de apartamente pentru fiecare zonă).

În anii 2023 și 2024 proiectul pilot “Termoficare de la Soare” va fi continuat prin intermediul unui program multianual de montare a panorilor fotovoltaice și a pompelor de căldură în blocurile din Sectorul 1. Astfel, primăria estimează că în anul 2023 alte 8.000 de apartamente din Sectorul 1 vor beneficia de acest sistem ultramodern de încălzire a locuinței, iar în anul 2024 încă 10.000 de apartamente.

În acest program pot fi incluse doar blocurile din Sectorul 1 care sunt reabilitate termic. Toate asociațiile de proprietari de la blocurile din Sectorul 1 reabilitate termic care doresc să beneficieze de acest sistem ultramodern de încălzire (cu excepția blocurilor din Cartierul Aviației pentru care înscrierile s-au realizat în perioada decembrie 2021-ianuarie 2022) se vor putea înscrie în program începând de miercuri, 06 aprilie 2022, folosind următoarele modalități: pe adresa de e-mail registratură@primarias1.ro , la sediul Primăriei Sectorului 1 din Bulevardul Banu Manta nr. 9 sau completând formularul online care este disponibil la următorul link: https://forms.gle/7WmtVL4LybXq1XDG6

Un alt criteriu de selectare a blocurilor îl constituie temperatura medie a agentului termic livrat, precum și numărul de apartamente debranșate de la Termoenergetica SA.

Pe baza acestor criterii, specialiștii Primăriei Sectorului 1 vor selecta 2.000 de apartamente (câte 400 în fiecare zonă) care vor intra în acest an în programul pilot “Termoficare de la Soare”, și care se vor adăuga celor 400 de apartamente din Cartierul Aviației (Zona 1).

Contribuția cetățenilor, maximum 1.500 de lei/apartament. Pentru asigurarea energiei termice pentru o scară de bloc de 10 etaje, cu 40 de apartamente prin intermediul panourilor fotovoltaice și a pompelor de căldură, costul estimat este de aproximativ 600.000 de lei, asigurând o capacitate fotovoltaică instalată de 20 kWp cu o producție medie anuală de aproximativ 24 MWh și pompe de căldură care pot genera, în medie, 60 kW de energie termică și pot asigura în totalitate necesarul pentru acel imobil.

Costul estimat pentru fiecare apartament este de 15.000 de lei, din care Primăria Sectorului 1 va asigura 90%. Prin urmare, costurile maxime estimate pentru proprietari nu vor depăși suma de 1.500 lei/apartament, care urmează să fie achitate eșalonat, pe o perioadă de 10 ani, rezultând astfel o plată de aproximativ 10 lei/apartament/lună.

Energie verde prin panouri fotovoltaice și pompe de căldură. Prin programul „Termoficare de la Soare”, în blocurile din Sectorul 1 vor fi instalate pompe de căldură aer-apă sau sol-apă, în funcție de situația din teren, și vor fi montate panouri fotovoltaice pe terasele blocurilor, fără să fie afectată instalația internă de încălzire sau terasa blocului. Energia electrică produsă de panourile fotovoltaice este injectată în rețeaua națională atunci când nu este folosită pe rețeaua locală, urmând ca aceasta să se poată compensa cu energia consumată în raport de 1:1, in temeiul OUG 143/2021. (Foto: Pixabay)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Nu contează ce face Clotilde, postacii PSD îl vor pe Tudorache înapoi, să se gudure la picioarele lui de incult inutil.

  2. To die Jean if I lie de nu madam e tare. Sper ca ideea asta sa fie aplicata in tot orasul.

  3. Poate se extinde acest program si in alte orase

  4. În sfârșit Clotilda! +1

  5. Nu vă luați după ea că e teapa.
    Panourile produc 24 MWh pe ani iar o pompa de 60 kW consuma pe an 120 MWh de curent (conform oricărei fise tehnice de ex. de pe romstal.ro).
    Deci panourile, chiar dacă funcționează și vara, abia produc 20% din necesarul de curent al pompei.
    Restul de 80% trebuie luat din sistemul energetic național, adică 96 MWh per bloc, ceea ce este enorm ținând cont de penuria de energie electrică din Romania de azi.
    Unde mai pui că iarna, adică exact atunci când este nevoie de căldură, fotovoltaicele produc la un minim, din cauza zilei scurte de iarna, aproximativ 10% din necesar. Restul se ia din SEN, ceea ce ar duce la un consum enorm de curent numai pe încălzirea blocurilor.
    Ea o fi luat sistemul din Franța, dar se face că uita că francezii au curent ieftin, fiind de origine atomonucleara, pe când la noi curentul este de circa 3 ori mai scump că la ei.
    Groso-modo, cu cifrele ei, 96 MWh per bloc per an înseamnă un consum de 2400 kWh energie electrica per apartament pe an, adică, pe luna de iarna 400 kWh numai pentru alimentarea pompei de caldura, ceea ce înseamnă, la 1,4 lei/kWh 560 lei curentul pe luna de iarna per apartament doar pentru pompa.
    Daca mai plătim căldura și la Termoenergetica, plus ratele la proiectul ei, plus apa, gazul, gunoiul, ajungem la o cheltuială de întreținere de aproximativ 1000 per apartament pe luna de iarna. Am luat în calcul un apartament de 50 mp, adică 2 camere.
    Din păcate, tehnicieni nu recomanda folosirea pompelor de căldură la suprafețe mai mari de 300 mp, din cauza randamentelor scăzute la suprafețe mari.
    Dezastrul ar fi sa nu funcționeze și să fie nevoie sa instaleze sistem de încălzire prin pardoseală, atunci ar însemna lucrări de amenajare in toate apartamentele, cu demontarea pardoselii, și atunci zicem „cap ai, minte ce-ți mai trebuie?”.
    Iar costurile de achiziție sunt enorme, cu circuitele aferente, panouri, montaj etc cheltuielile ajung, după cum zice ea la 120000 euro per bloc.
    Evident că banii se iau din banii primăriei, adică ai noștri și se dau la firmele de casa useriste.

    • zi ma ca ti ciuda ca tu nu primesti
      ce tot scrii acolo verzi si uscate

    • Daca nu face de ce nu face. Daca face, de ce face. Prosti sunt unii. Las sa vina iar un Psdist și să bage in buzunar mare parte din bani. Prosti sunt unii

  6. Eu o sa ma incalzesc la soare, ca sa mori ru si cu Dughin! Ma spal cu apa calaie, sau deloc. Ce nu fac eu ca sa salvez planeta.

  7. La casa merge la bloc nu , ce faci cu panourile a calculat careva cate televizoare , maximi de spălat, frigidere, etc sunt intru bloc de 10 sau 4 etaje. Pompa de căldura la etajul zece , serios , de panouri ce sa mai zici vine gerul se sparg, grindina se sparg sau praf pus pe ele. O sa te coste întreținerea si mentenanța foarte mult despre care nu se vorbește niciodată de parca ar fi nemuritoare. Nu am văzut niciodată un articol care sa vorbească de mentenanța, etc pe 10 ani sa zicem sau 5. Încălzirea cu curent este enorm de scumpa , panourile si pompele reduc ceva din preț dar tot scump rămâne.

    • Foarte important la pompe de căldura este suprafața , una este sa încălzești si sa susții 300 mp si alta 3000 mp, Daca aveți boiler acasă gândiți-vă ca el este la parter si robinetul la etajul 10, nu iau in calcul pompele dar căldura care se pierde pe taseu , returul va fii mult mai rece si păstrarea temperaturi va avea un consum mult mai mare, ptr. ca trebuie sa menții temperatura pe toata suprafața si costul va creste mult.