G4Media.ro

Primăria Sectorului 4 susține că noi expertize încadrează „anumite zone” ale Planșeului…

Foto: G4Media

Primăria Sectorului 4 susține că noi expertize încadrează „anumite zone” ale Planșeului Unirii în categoria de „pericol public” / Nicușor Dan anunțase că poate da autorizație în regim de urgență pentru lucrări doar dacă primește expertiza de „pericol public”

Primăria Sectorului 4 afirmă că experţii care au analizat Planşeul Unirii consideră că, în lipsa unor lucrări de intervenţie executate în regim de urgenţă, anumite zone ale plăcii de beton ar putea cădea şi ar putea produce pierderi de vieţi omeneşti, transmite Agerpres.

  • „Deşi nu se poate afirma că întreg planşeul Unirii se poate constitui într-o zonă cu potenţial de pericol public, anumite zone din acesta cu siguranţă se pot încadra în această categorie şi, în plus, posibilitatea existenţei infiltraţiilor pe lungimea acestuia poate conduce totuşi la ideea că întreg ansamblul podului peste râul Dâmboviţa la Unirii este în mod indirect un pericol public la siguranţa clădirilor din zonă”, au precizat specialiştii respectivi, potrivit Primăriei Sectorului 4. Precizările vin în contextul în care primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a explicat că poate da autorizație pentru lucrări în regim de urgență doar dacă primește documentele în care să fie încadrat planșeul în „pericol public”.

Specialiştii citați de Primăria Sectorului 4 aduc noi completări expertizelor tehnice întocmite cu privire la starea structurii şi încadrează anumite zone ale acesteia ca fiind „pericol public” pentru circulaţia rutieră şi cea pietonală, se arată într-un comunicat transmis de autoritatea locală, potrivit sursei citate.

„Conform celui mai recent punct de vedere întocmit de specialişti, în lipsa unor lucrări de intervenţie executate în regim de urgenţă, anumite zone ale planşeului Unirii ar putea cădea şi ar putea produce pierderi de vieţi omeneşti”, precizează primăria.

În documentul transmis luni de experţi către Sectorul 4 se arată că „unele zone din planşeul podului peste râul Dâmboviţa se constituie în ceea ce se poate numi ‘pericol public’, întrucât cedarea lor poate conduce la pierderi de vieţi omeneşti”.

Experţii menţionează că zona critică se află în apropierea intersecţiei cu pasajul subteran Unirii, acolo unde s-au evidenţiat „două fundaţii care prezintă toate caracteristicile unor ruperi de material”.

„În această zonă, care se află şi sub o zonă intens circulată, cedarea completă a acestor fundaţii va antrena colapsul structurii în zona respectivă, spre deosebire de celelalte zone în care cedări ale antretoazelor şi/sau plăcii de beton dintre grinzile principale, deşi pot conduce la accidente cu consecinţe deosebit de grave, nu vor conduce totuşi la colapsul general al structurii”, avertizează specialiştii, potrivit Primăriei Sectorului 4.

În opinia acestora, „situaţia se poate înrăutăţi şi mai mult, având în vedere infiltraţiile” ce şi-au făcut loc printre elementele constructive degradate ale planşeului şi care, dacă nu vor fi stopate, „ar putea afecta inclusiv fundaţiile clădirilor din zona adiacentă” Planşeului Unirii.

„Consecinţele unor astfel de cedări sau chiar numai slăbiri ale terenului de fundare considerăm că sunt evidente, mai ales că Bucureştiul se află într-o zonă seismică majoră. (…) Deşi nu se poate afirma că întreg planşeul Unirii se poate constitui într-o zonă cu potenţial de pericol public, anumite zone din acesta cu siguranţă se pot încadra în această categorie şi, în plus, posibilitatea existenţei infiltraţiilor pe lungimea acestuia poate conduce totuşi la ideea că întreg ansamblul podului peste râul Dâmboviţa la Unirii este în mod indirect un pericol public la siguranţa clădirilor din zonă”, au precizat specialiştii.

Context. Între Primăria Sectorului 4 și Primăria Capitalei se duce un conflict legat de urgența cu care trebuie să înceapă lucrările la Planșeul Unirii și de viteza cu care Primăria Capitalei eliberează avizele. Primarul Sectorului 4 Daniel Băluță, responsabil de lucrări, împreună cu Prefectul Capitalei (PSD) și Comitetul pentru Situații de urgență consideră că planșeul este un pericol pentru circulație și susțin solicitarea de autorizare în regim de urgență de la primarul general Nicușor Dan. Acesta se opune însă cu argumentul că legea nu-i permite să emită autorizarea în regim de urgență din monent ce planșeul este expertizat în clasa IV de risc, și nu în clasa V. Expertiza tehnică datează din 2022, iar un expert tehnic a revizitat planșeul în august 2024, și a constatat că degradările s-au accentuat. Pe baza acestei note își întemeiază Primăria Sectorului 4 solicitarea de urgentare a lucrărilor, care stau să înceapă, au finanțare și proiect de execuție realizat, iar o autorizare în regim normal poate dura și 3-4 luni.

Conform legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, autorizarea în regim de urgență se emite doar pentru structurile încadrate în clasa V – stare critică, cumulativ cu încadrarea explicită „prezintă pericol public”, a arătat Primăria Municipiului București către administrația locală Sector 4.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.