
Primăria Sfântu Gheorghe vrea să introducă mai multe containere ultramoderne de colectare selectivă
Primul container de colectare selectivă a deşeurilor, pus experimental în funcţiune în municipiul Sfântu Gheorghe la sfârşitul lunii septembrie, s-a dovedit a fi un succes, iar autorităţile vor să extindă numărul acestora, transmite Agerpres.
Containerul, instalat pe strada Stadionului din cartierul Simeria, are cinci ferestre, dintre care două pentru deşeuri de hârtie şi carton, două pentru deşeuri de plastic şi metal şi unul pentru deşeuri de sticlă, şi este dotat cu un cântar şi un cititor de bare care permite identificarea deşeurilor depuse de fiecare familie prin scanarea unui cod QR personalizat imprimat pe saci.
În acest fel, societatea de salubritate TEGA va putea aplica tarife de facturare diferenţiate pentru familiile care colectează selectiv deşeurile şi cele care nu fac acest lucru.
„După două luni de funcţionare, societatea de salubritate TEGA dispune de statistici precise pentru această zonă: 65 de familii, folosind 207 saci, au aruncat deşeuri selective de 185 de ori în total. Din această cantitate, 29 de saci au fost de sticlă, 65 de hârtie şi carton, 113 saci de plastic şi metal (în cazul acestora din urmă predominând sticlele PET). Dintre cei 65 de clienţi, doi utilizatori au predat deşeuri mixte în loc de deşeuri selective – în prezent, insula ecologică colectează doar deşeuri selective. Ca un prim pas, aceşti clienţi vor fi avertizaţi că vor trebui să plătească o suprataxă dacă nu respectă regulile de colectare, la fel ca celelalte 63 de familii”, se arată într-un comunicat de presă, remis marţi AGERPRES.
Conducerea societăţii de salubritate a menţionat că noul container a eliminat şi o problemă neplăcută, cea a „scormonirii prin gunoaie”.
Directorul societăţii, Mathe Laszlo, a anunțat că autorităţile locale ar dori să extindă acest proiect în întregul oraş, iar în acest scop vor încerca să atragă fonduri europene: „La fel ca în toate ţările UE, România va trece la măsurarea cantităţii de deşeuri şi la facturarea contorizată a deşeurilor colectate. Acest sistem va fi implementat şi la Sfântu Gheorghe, dar este un proiect mai îndepărtat. Direcţia de dezvoltare este cea a oraşului inteligent, care include colectarea inteligentă a deşeurilor, pe modelul smartphone-urilor şi al televizoarelor inteligente. În practică, acest lucru va însemna că fiecare coş de gunoi va şti cât de mult gunoi a fost aruncat, ce tip de gunoi a fost, când a fost aruncat şi ce client a folosit containerul. Cei care aruncă mai puţin gunoi vor plăti mai puţin – cei care aruncă mai mult gunoi vor primi, evident, o parte proporţională din factură (…) Încă nu ştim dacă vom avea un astfel de punct de colectare în fiecare zonă a oraşului, depinde dacă licitaţia municipalităţii va avea succes, deoarece această investiţie se va face cu fonduri de la Uniunea Europeană”. (Foto: Pixabay.com)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii