G4Media.ro

Primarii ameninţă că protestează la Guvern dacă nu primesc suficienți bani pentru…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Primarii ameninţă că protestează la Guvern dacă nu primesc suficienți bani pentru administrațiile locale, cotă din impozitul pe venit. Negoiță: Noi considerăm că în UE minimul pe administraţia locală e 30%

Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România, s-au întâlnit, marţi, cu reprezentanţii Guvernului pentru a discuta despre alocările bugetare din anul 2019. După mai bine de două ore de discuţii, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că s-au făcut două propuneri, refuzând să le detaieze şi a anunţat că mâine va fi prezentată varianta finală. La rândul lor, primarii au precizat că nu este normal să se lupte cu Guvernul pentru ca o parte din banii realizaţi de cetăţenii din oraşele lor să rămână în comunităţi. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat că, miercuri, la ora 12.00, dacă nu se va primi răspunsul scontat, primarii vor protesta în faţa Guvernului, transmite News.ro.

Potrivit acestora, tot din surse neoficiale, au aflat şi despre cotele din impozitul pe venit ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv 20% la bugetul local al judeţului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor – faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale – faţă de procentul de 20 % solicitat.

  • Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad: „Am convocat ca mâine să fim la 12 la Asociaţia Municipiilor. Vom chema şi alţi primari. Dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat, ne vom deplasa în faţa guvernului ca protest în numele cetăţenilor, pentru că reprezentăm cetăţenii din România şi banii nu se iau de la primărie, ci de la oameni care doresc dezvoltare. E regretabil că discutăm două ore şi jumătate şi reprezentanţii guvernului ne-au adus acuzaţii care nu-şi au sensul să spui de ce ai excedent bugetar, de ce ai mai mult decât celălalt”.
  • Robert Negoiţă, primarul sectorului 3 din Bucureşti: „Le-am spus punctul nostru de vedere, că noi considerăm că în UE minimul pe administraţia locală e 30%. Considerăm că şi în România trebuie să fie măcar în zona de minim, adică o treime din buget. Au fost mai multe discuţii în această seară, a fost o tendinţă de a discuta despre cote şi cum se împart, dar considerăm că e o discuţie depăşită, cât timp cotele înseamnă mai puţin de 10% din buget”.
  • Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe: „Am promis că mâine să ieşim cu varianta finală pe care sperăm noi să o agreeze cea mai mare parte dintre cei care au fost prezenţi astăzi la şedinţă. Au fost mai multe propuneri referitoare la impozitul pe venit care rămâne la nivel local de 100% între consilii judeţene, municipii, oraşe şi comune. Impactul? De la an la an sumele care au fost alocate la nivel local au crescut semnificativ”. (Sursa: Digi24.ro)

Luni, primarii de municipii din România acuzau Guvernul de lipsă de transparenţă în construcţia bugetului pentru anul 2019 şi afirmau că este pentru prima dată când nu au fost consultaţi, ba mai mult, solicitările lor privind dialogul au fost refuzate. Primarii acuzau că au aflat din presă că bugetul ar urma să fie aprobat până joi, fără ca problema banilor alocaţi Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT) să fie dezbătută. Asociaţia Municipiilor din România solicita o întâlnire urgentă cu Viorica Dăncilă şi o invita la şedinţa Comitetului Director, convocată pentru marţi.

”Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanţii APL, considerăm, stimată doamnă prim-ministru, că structurile asociative ale administraţiei publice locale ar trebui să primească informaţiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă şi că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuţie sunt finanţele publice locale. Având în vedere că până în prezent nu există nicio informaţie oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu dvs. pentru discutarea cotelor ce urmează a fi alocate UAT, alocări bugetare de care depinde dezvoltarea comunităţilor urbane în următorii ani”, au mai trasmis primarii de municipii.

Documentul este semnat de Robert Negoiţă, în numele Comitetului Director.

Darius Vâlcov, consilierul premierului, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că proiectul de lege a bugetului pentru 2019 este gata, urmând a fi prezentat de către Guvern marţi, 29 ianuarie. (Sursa: News.ro, Digi24.ro)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Dragnea invata pe propria piele ce inseamna sa furi si sa nu dai si la ceilalti din PSD.

  2. Se sparge puroiul Dragnea?

  3. Suparare mare, Guvernul taie investitiile cu pavele tocmai cand ajunsese 700 lei/m².

  4. Negoita, Fireo! Veniti-va in fire si taiati-o mai repede din partidul ala, ca purceaua-i moarta-n cotet de mai mult timp si hoitul a-n-ceput sa puta rau. Minciuna ca porcul e viu si sanatos a cazut si fara bani ati belit-o! Si deja se vede cu ochiul liber ca nu aveti bani, nici guvernul, nici primariile.

  5. caterinca totala.