G4Media.ro

Primarii din București se laudă că spală străzile cu substanțe care ucid…

Primarii din București se laudă că spală străzile cu substanțe care ucid virusurile, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că nu există încă soluții eficiente

În timp ce primăriile din capitală se laudă că spală străzile cu substanțe care omoară coronavirusul, Organizația Mondială a Sănătății – România susține că în acest moment „nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern cu produse chimice dezinfectante sau sanitare.”
 
De când în România a fost declarată oficial epidemia  de coronavirus, primăriile din capitală se întrec care mai de care în anunțuri prin care îi informează pe bucureșteni că prin spălarea marilor bulevarde și a străzilor secundare cu diverse soluții, toți virușii și bacteriile sunt anihilate. Implicit noul coronavirus (COVID 19).
Substanțele folosite de primăriile din capitală pentru dezinfecție
Primăria Generală îi informează pe bucureșteni că operațiunile de dezinfecție „se realizează cu aparatură profesională, nebulizatoare și cu atomizoare, fiind folosită substanța BIONET A15 (substanța biocidă), avizată de Comisia Națională pentru Produse Biocide.”
Primaria Sectorului 1 se laudă că pulverizează pe domeniul public cu „un virucid cu eficiență dovedită în combaterea coronavirușilor.” Acest lucru ar fi certificat chiar de către producător.
Primăria Sectorului 2 susține că în imobile se dezinfectează holurile comune, cutiile poștale, lifturile, balustradele și fiecare etaj în parte, cu „substanța Aldezin care este certificată de Ministerul Sănătății, Comisia de Națională pentru Produse Biocide. Substanța folosită nu este periculoasă pentru oameni sau animale de companie.”
În Sectorul 3, deși nu ni se spune numele soluțiilor cu care se dezinfectează, locuitorii sunt asigurați că prin intermediul unor tunuri se „pulverizează substanțe de dezinfecție asemănătoare celor folosite în China.”
Primăria Sectorului 4 spune că folosește  „soluții  pe bază  de  peroxid de  hidrogen, non-toxice  și prietenoase cu mediul înconjurător”.
În ceea ce privește Sectorul 5, primarul Daniel Florea, prin intermediului unei postări pe Facebook, îi roagă pe cetățeni să nu iasă din case întrucât în sector se dezinfectează cu substanțe cărora nu le dă numele, dar spune că sunt „avizate de Comisia de Biocide a Ministerul Sănătății, au un spectru larg de aplicare și sunt puternic virucide, bactericide, fungicide și algicide, necorozive și biodegradabile.” Într-o altă postare, edilul ține să îi liniștească pe cetățeni spunându-le că Sectorul 5 are „cea mai numeroasă, modernă și mai performantă flotă de utilaje de salubrizare din țară.”
 
Reprezentații firmei care dezinfectează străzile în Sectorul 6 susțin că fac acest lucru cu o soluție pe bază de hipoclorit de sodiu în concentrația recomandată de producător.
Ce spune Organizația Mondială a Sănătății – România? 
Organizația Mondială a Sanătății (OMS) – România recomandă să se folosească doar detergenții convenționali pentru curățarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf și aerosoli. Asta pentru că în acest moment, pe baza cunoștințelor științifice disponibile, susține OMS, „nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare.” 
În ceea ce privește utilizarea hipocloritului, OMS susține că există informații contradictorii privind capacitatea sa de a distruge virusul de pe suprafețe externe (drumuri) și din aer. China a utilizat substanțe chimice la scară largă pe străzi, înainte de constatarea scăderii efective a cazurilor de contagiune.
Totuși, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China (CCDC) a avertizat că „nu trebuie să stropim în mod repetat, cu dezinfectanți, suprafețele externe, precum străzile, piețele, spațiile verzi, deoarece s-ar putea ajunge la poluarea mediului”. Hipocloritului de sodiu este o substanță corozivă pentru piele și dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafața drumului poate forma subproduse extrem de periculoase, precum cloraminele și trihalometani, dar și alte substanțe cancerigene. Prin urmare, aceste produse nu ar trebui folosite în mod frecvent pentru dezinfectarea străzilor, ci doar o dată, sau în mod excepțional, evitând expunerea populației în timpul aplicării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. O sug pe brânza! Va rog sa ma ajutați!

    • mai du-te dracului

    • Continuă pe aceeași linie, zdreanța hoață, folosește numele furat bad@. Ăștia au fost educați de mici în spiritul hoției, de jivinele care i-au fătat, plus că lucrează pentru mafia PRO-PSD care, se știe, are ca ocupație de bază furtul.

  2. Spalatul strazilor duce la alergii si probleme de respiratie exact cand trebuie sa fii mai rezistent.
    Si pe vremea lui Ceausescu s-au spalat strazile si copacii din Copsa Mica sa nu se vada negrul de fum depus peste tot.

    • Sa fie jeg si praf!Daca le spala kwi alta era situatia.

    • Altceva decat politica ai in cap?
      Spoiala de ecologie s-a dus repede cu un mic virus. Atatia detergenti bagati in mediu crezi ca sunt buni?

    • De fapt se spala niste bani de parandarat.

  3. Primarii din bucuresti sunt niste ticalosi, exact pe gustul bucurestenilor.

  4. Dacă Barna era președinte…

  5. au zis la tv ca inceput sa moara porumbeii de la mizeriile cu care „dezinfecteaza”… stie cineva ce kkturi de otravuri imprastie in toate partile? Controleaza cineva la sange nenorocirile alea de solutii care sunt imprastiate de colo-colo sau vreun tampit experimenteaza pe lume, ca idiotii aia de la Hexi Farma?

  6. spalat strazi sau spalat bani ?