G4Media.ro

Primarii din trei localități din Harghita sunt împotriva relocării urșilor pe teritoriile…

Sursa Foto: AMP Libearty - Bear Sanctuary

Primarii din trei localități din Harghita sunt împotriva relocării urșilor pe teritoriile localităților lor

Primarii din localităţile Borsec, Corbu şi Tulgheş au trimis o petiţie către Garda Forestieră Braşov prin care se declară împotriva relocării unor urşi din alte unităţi administrativ-teritoriale pe teritoriile celor trei localităţi, fără consultarea prealabilă a autorităţilor din zonă, anunță Agerpres.

În documentul respectiv, trimis spre informare şi ministrului Mediului, Tanczos Barna, precum şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, se arată că cele trei localităţi se confruntă foarte des cu apariţia urşilor în intravilan, fapt care pune în pericol viaţa locuitorilor, a turiştilor şi a bunurilor acestora.

Potrivit sursei citate, există informaţii că în zonă au fost relocaţi recent doi urşi, fără ca primarii să fie înştiinţaţi şi nici membrii echipelor de intervenţie înfiinţate, conform legii, pentru prevenirea şi combaterea atacurilor urşilor în intravilan.

Drept urmare, cei trei primari se declarată împotriva relocării urşilor pe teritoriile administrative ale localităţilor lor.

„Suntem total împotriva unor astfel de decizii luate fără consultarea prealabilă a conducătorilor de echipe de intervenţie, respectiv primarii acestor localităţi. Interesul primordial al echipelor de intervenţie este siguranţa, prin protejarea locuitorilor oraşului Borsec, comunelor Corbu şi Tulgheş şi a bunurilor acestora ca urmare a înmulţirii şi a apariţiei din ce în ce mai dese a urşilor în intravilanul localităţilor, care pun în pericol atât viaţa locuitorilor, turiştilor cât şi a bunurilor acestora, iar prin astfel de decizii considerăm că este zădărnicit tot efortul depus pentru soluţionarea acestei probleme”, se arată în petiţia citată.

Problema a fost adusă în atenţie, într-un comunicat, şi de Biroul de Presă al Primăriei din Borsec, în care se vorbeşte de neplăcerile cauzate de urşi locuitorilor din cele trei localităţi şi de faptul că relocarea unor alţi urşi amplifică această problemă.

Sursele menţionate au mai arătat că la numărul de urgenţă 112 au fost făcute nenumărate sesizări cu privire la prezenţa acestor animale în zonele locuite, în acest an fiind înregistrate 28 de apeluri care anunţau prezenţa urşilor la Borsec, 14 apeluri de la Corbu şi şapte din comuna Tulgheş.

Sursa Foto: AMP Libearty – Bear Sanctuary

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Au dreptate. Se poartă acest comportament. Basculează urșii unde la fată lor neuronul.

  2. Daca chiar n-aveti ce face cu ei, aduceti-i la Bucuresti. Isi gasesc ei de lucru. Piata Revolutiei, Delta Vacaresti, Chiajna, au loc …

  3. Ne scapa de cainii vagabondzi …

  4. Aiurea!
    Chemati papagalul print de Luxemburg!
    Va rezolvă!
    Am chemat Zgarda Forestiera Bv la Promenada Prispoaca din Predeal unde era si este o mare defrisare!
    S-au culcat pe cealalta ureche!

  5. N-ati inteles. Au deja contracte semnate ( in ungureste of course ) cu duci, conti, grofi de peste Tisa sa vina la o partida de vanatoare in vatra ungurimii – Transilvania. Bucale iara doarme in bocanci.

  6. 1. Romsilva sa opreasca recoltarea fructelor de padure. In ultimii zeci de ani, padurea e curatata de toate fructele, ciupercile si restul resurselor ce formeaza harana multor specii in fiecare an de catre angajatii Romsilva si de catre particulari. Cand vedeti acele orase de rulote ce rasar in timpul sezonului langa paduri, pline de oameni care culeg padurea la ras de mure, afine, etc sa stiti ca acei oameni imping ursii si alte animale salbatice la infometare.
    2. Romsilva sa reia procedura de hranire a animalelor la hranitori special amenajate in fondul forestier. Asa cum se facea inainte, pe vremea lui Ceausescu. Se alocau bani de la buget si fiecare ocol silvic gestiona hranitori.
    3. Ministerul Mediului sa faca odata acel recensamant al ursilor ca altfel vorbim povesti.
    4. Limitarea acordarii de autorizatii de constructie in zone alpine ce constituie arealul ursului.
    5. Sa fiti sanatosi!

    • 1.,3. Parca facusera prin Fagaras si le-a dat ca-s mult prea multi pe kilometru patrat, deci daca nu ar mai strange nimeni fructele de padure, tot nu ar fi mancare suficienta ma gandesc, deoarece spatiul alocat este prea mic. Oricum au mentionat si ei in articol acest punct, parca asa imi amintesc.
      4. Asta nu cred ca se poate. In alte tari precum Polonia, zona montana este plina de vile si turismul este in floare. Ursii nu deranjeaza.
      2. Lucrurile nu mai sunt ca pe vremea lui Ceausescu.

    • Cica ar fi o problema ca nu mai sunt locuri in cimitire ptr mortii de covid….E doar un gand 🙂

    • Pentru cei care nu si-au cumparat locuri, vrei sa spui.

  7. Poate rezolva problema accesului la hrana in localitati. Daca vor/pot.
    Pana la primavara nu va fi picior de urs pe-acolo, dar cumva trebuie mentinuta starea asta de ”asediu continuu al ursilor”.
    Harghitenii sunt nevinovati, ursii sunt foarte rai la ei in judet.

    • Multumesc pentru intelegere. Sunt in jur de zece ani de cand ne dau tarcoale si nu vede nimeni. Au facut anul acesta ceva miscari, dar nu ne-au scapat de toti ursii.Au mai ramas (cred ca peste tot).

  8. Dar ce-ar fi sa nu ne mai dam aiurea cu parerea daca nu suntem din Harghita?

  9. Habar nu aveți de situația din Harghita și vă dați cu părerea…domnii ăștia care criticați pe cei din Ardeal v-ar plăcea să aveți cate un urs la ușă…cadou de Moș Nicolae. E foarte ușor să fim răutăcioși și să criticăm decât să ne ajutăm între noi. Drept urmare a uniri noastre avem certificat verde la tot pasul….este meritul nostru