Primarii marilor orașe amenință că vor da Guvernul în judecată pe motivul tăierii bugetelor
Șefii Asociației Municipiilor din România (AMR) amenință într-un comunicat de presă că vor acționa în instanță Ministerul Finanțelor, dacă acesta va continua practicile legate de plata impozitelor locale de către marile companii, potrivit unui comunicat al instituției.
Președintele Executiv al AMR, Ilie Bolojan (primarul municipiului Oradea), a explicat la ședința Consiliului Director al instituției cerințele primarilor de municipii: ”Colegii primari au reclamat faptul că Ministerul de Finanțe s-a comportat în toți acești ani într-o formulă opacă și au constatat că de exemplu, deși o companie mare, care își desfășoară activitatea într-un municipiu, are sediul fiscal și e înregistrată în acel municipiu, nu apare ca plătitor de impozit pe venit către acea localitate, Ministerul de Finanțe neasigurând transparența modului în care se distribuie aceste sume. Prin urmare, am convenit să solicităm Ministerului de Finanțe asigurarea transparenței. Dacă acest lucru nu va fi făcut, vom merge până la acționarea în instanță”.
Robert Negoiță, președintele AMR și primarul Sectorului 3 din București, a criticat Guvernul pentru tăierea bugetelor orașelor din 2018 și a anunțat că Asociația Municipiilor cere repartizarea cotelor din impozitul pe venit în vederea refacerii bugetelor municipiilor așa cum erau înainte de anul 2018. „Acum un an de zile, municipiilor li s-a tăiat o parte consistentă din buget. Ar fi normal să se repare această greșeală, deoarece municipiile din România au fost cele mai afectate. Noi susținem să fie alocată municipiilor / orașelor / comunelor cota de 66% din impozitul pe venit pentru că doar astfel vom reuși să ne echilibram bugetele… Este în neregulă să se ia banii de la administrația locală și să se transfere către administrația centrală”
Prim-vicepreședintele AMR, Gheorghe Falcă (primarul municipiului Arad) a explicat propunerea AMR de împărțire a impozitului pe venit: „Noi vrem să corectăm decizia luată anul trecut pentru anul 2019. Vrem ca 66% din impozitul pe venit să rămână în administrația locală, 22% din impozitul pe venit să meargă către Consiliile Județene, iar 12% prin Consiliul Județean, printr-o anumită formulă să sprijine prin echilibrare unitățile administrative care nu reușesc să aibă un venit suficient pentru funcționare”, potrivit comunicatului citat.
Foto: Ilie Bolojan (Pagina personală de Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii