G4Media.ro

EXCLUSIV Primăriile de sector au depus în acest an la Primăria Capitalei…

Foto: Copaci uscați în București / G4Media

EXCLUSIV Primăriile de sector au depus în acest an la Primăria Capitalei aproape 7.000 de cereri pentru defrişarea sau toaletarea arborilor bolnavi. Cum justifică Nicușor Dan că nu le-a aprobat 

Potrivit unui răspuns remis G4Media.ro, în cursul anului 2022, Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) a înregistrat un număr de 6.878 de solicitări din partea primăriile de sector pentru „intervenţii asupra vegetaţiei dendrologice”, indiferent de tipul de proprietate pe care se află.

Sectorol 1 – 1.371
Sectorul 2 – 1.843
Sectorul 3 – 822
Sectorul 4 – 1.034
Sectorul 5 – 835
Sectorul 6 – 973

Pentru că multe dintre aceste solicitări nu au primit aviz din partea Direcţiei de Mediu, câţiva dintre primarii de sector au ieşit public pentru a semnala acest lucru. Cel mai vocal a fost Radu Mihaiu, Primarul Sectorului 2, într-o postare pe Facebook:

„Ne cad copacii în cap! Deja a devenit o problemă de siguranță pentru locuitorii din București. În nenumărate rânduri am cerut primarului general să proceseze aceste cereri și să găsească o soluție. Deocamdată primim doar promisiuni. E o situație urgentă. Pe măsură ce intrăm în sezonul rece riscul unor prăbușiri de copaci crește considerabil.”.

Ca reacţie, Primarul General al Capitalei Nicuşor Dan dă vina pe volumul mare de muncă al Direcţiei de Mediu dar şi pe faptul că procesul de avizare ar fi fost îngreunat pentru că administratorii legali ai spațiilor verzi doar au direcționat solicitările cetățenilor fără a verifica în teren dacă vegetația necesită sau nu operațiuni de toaletare/defrișare.

„Ani de zile s-a toaletat în exces și în consecință mii de arbori s-au uscat un an sau doi mai târziu. Am luat decizia de a stopa avizul de toaletare dat în alb de fosta administrație, astfel că acum facem o verificare mult mai riguroasă și atentă a fiecărei solicitări. Pentru emiterea avizelor de specialitate solicitate de către administratorii domeniului public, sunt necesare verificări în teren ale vegetației dendrologice, precum și completări ale documentației ce stă la baza avizului. Cantitatea de muncă în Direcția de Mediu din Primăria Capitalei a crescut de 4-5 ori. Am agreat cu ADP-urile de sector ca verificarea în teren să fie făcută de angajații lor, care sunt mult mai mulți decât funcționarii Primăriei. Aceste operațiuni necesită timp, iar procesul a fost îngreunat și de faptul că administratorii legali ai spațiilor verzi ale municipiului București doar au direcționat solicitările cetățenilor fără a verifica în teren dacă vegetația dendrologică sesizată necesită sau nu operațiuni de toaletare/defrișare. Am limitat cazurile de intervenție de toaletare. Astfel vom ajunge curând să avem și un flux normal al cererilor și, lucrul cel mai important, să nu mai toaletăm în exces.”, a transmis Primarul General al Capitalei Nicuşor Dan.

Un lucru este însă sigur: în urma ultimului vânt puternic care a avut loc duminica trecută în Bucureşti, au fost doborâţi 89 de arbori şi au fost avariate 45 de maşini. Din fericire, nu au existat victime omeneşti.

Important de menţionat în acest context este şi faptul că în anul 2018, Primăria Generală a plătit nu mai puţin de 150.000 de lei pentru achiziţionarea a două tomografe de arbori despre care spunea că „vor contribui la cresterea gradului de siguranta a cetatenilor”, permit „identificarea arborilor bolnavi sau imbatraniti și a ramurilor cu potențial risc de desprindere” şi că tratarea acestora în mod corespunzator, dupa stabilirea diagnosticului, „reduce riscul de prabusire a copacilor, la care ar fi expusi trecatorii”.

Din păcate însă, tot Primaria Capitalei este cea care a transmis G4Media.ro într-un răspuns că cele două aparate au fost folosite până acum doar în cazul a opt copaci bolnavi. În urma acţiunii, 5 au fost tăiaţi şi 3 toaletaţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Dupa ce „toaletarile” din anii trecuti au ucis mii de arbori acum vin primarii de sector cu acuze (care sint dezvinovatiri, de fapt) ca ii saboteaza Neicusorul, le cad arborii uscati in cap. Care cap bre?

    • De ce crezi ca e vorba de dezvinovatiri? Ca toaletarile alea de mantuiala nu s-au facut in mandatul actualilor primari.

    • Mafia psd si pnl este disperata ca nu mai poate fura, nu mai poate defrisa spatiile verzi pentru a construi blocuri, nu mai poate da avize ilegale.
      Toaletarea copacilor este un pretext, pentru anumiti primari, pentru a taia copacii si a construi pe spatiile verzi.
      Ce face primarul Sectorului 1, atunci cand vede ca lucrarile continua la blocul de pe Strada Icoanei 2 – 8, in ciuda deciziei definitive a justitiei de a le opri ?
      Pe 11 iulie, Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan a organizat o conferință de presă în care a anunțat că – printr-o decizie definitivă – Curtea de Apel București a decis că dezvoltatorul spaniol nu mai are nicio autorizație valabilă. Edilul a explicat și cum s-a ajuns să se construiască într-o zonă protejată a Capitalei.”
      spotmedia.ro/stiri/social/continua-lucrarile-pe-santierul-de-pe-strada-icoanei-2-8-despre-care-nicusor-dan-spune-ca-nu-mai-are-autorizatii-valabile-ce-face-primaria-generala
      Se pare ca g4media sterge comentariile corecte, decente, pertinente, care nu plac mafiei psd si pnl.

    • ERATA :

      Ce face primarul Sectorului 2, atunci cand vede ca lucrarile continua la blocul de pe Strada Icoanei 2 – 8, in ciuda deciziei definitive a justitiei de a le opri ?

  2. sunt curios cam cat plateste primaria anual despagubiri proprietarilor de masini distruse de copaci cazuti?

  3. Nu doar toaletarea excesiva distruge copacii.Se pare ca acestia mai „beneficiaza” și de tratamente chimice care -i distrug, intrucat reprezinta o mina de aur pentru lucrătorii de la spatii verzi.In Drumul Taberei se taie copaci cu nemiluita.Ar fi interesant de știut cati bani au intrat în conturile primariei în urma valorificării lemnului.

    • Ultimii barbati ramasi in tara imping de masina de tuns iarba si taie crengi si crengute la sosea ori prin toate cartierele private, gazonate englezeste. Barbatii astia ar trebui sa stie o meserie- cauti un zugrav, un instalator, un mester sa repare o tencuiala .. si nu gasesti.
      Nicusor actioneaza rational, cauta sa determine cauzele ce stau la baza problemelor, e un prea bun analist, dar are nevoie de timp, resurse, oameni care sa colaboreze si care nu cauta interese…pentru a rezolva problemele vechi ale unui oras haotic, aglomerat si pestrit. Motive pentru care se va face orice pentru indepartarea lui.

  4. in sectorul 3 avem o zona de cateva hectare, din parcul Titan/IOR aflata in litigiu de ani buni – pe suprafata careia mai toti copacii s-au uscat in acest an.
    de ce? au fost gauriti si apoi otraviti. este groaznic sa vezi zeci de plopi sau stejari, copaci pe care ii „stiai” din copilarie, cum se usuca in cateva luni.
    dar si mai groaznic este sa vezi cum oamenii trec pe langa ei nepasatori, cu ochii in telefon, citind despre luptele cu iz politic intre primarii de sector si primarul capitalei.
    intr-o lume normala, in fata unui asemenea dezastru ecologic, oamenii, cetateni sau politicieni, administratii locale/municipale, garda de mediu, ong, ar fi facut front comun.
    asta intr-o lume normala. pana acolo, ipocritii mimeaza dragostea fata de mediu, asortata cu arome politice.

  5. Cel mai mare numar de copaci schingiuiti este in sect.2. Multi au fost taiati de msi multe ori dar au lasat cioate. In multe parcuri din sector au plantat niste prapaditi de pomi din care jumatate s-au uscat. Verifica cineva, exista un cadastru verde, un registeu de arbori si spatii verzi, nu, pt.ca terenuri de spaga pentru constructii sa fie cat mai multe. Vara o sa ne sufocam de cald si iarna o sa avem troiene. Daca ar exista parcari amenajate cum trebuie nu ar mai cadea pomi pe masini, dar astea trebuiesc platite !

    • Au fost plantati platani in loc de vegetatie nativa. Artari de import cu o capacitate incredibila de raspandire. Multe dintre plantele plantate sunt invazive si foarte scumpe: tufe, arbusti, copaci de pe alte continente. E de cercetat ale cui sunt pepinierele. Am vazut pe langa Dambovita platani plantati la distante extrem de mici intre copaci, undeva la marginea orasului….Care sa fie motivul, oare care? Ce treaba are iarba de Pampas cu orasele de la noi? Fuduli, saraci si va las sa continuati propozitia.