G4Media.ro

Primarul Belgradului dorește ca rămășițele lui Tito să fie mutate înapoi în…

sursa foto: Captura video

Primarul Belgradului dorește ca rămășițele lui Tito să fie mutate înapoi în Croația, țara sa natală, declanșând o dezbatere mai fierbinte decât o vară balcanică – POLITICO

Cu trabucul cubanez în mână și îmbrăcat în costumul său alb, Josip Broz Tito, liderul emblematic al fostei Iugoslavii din al Doilea Război Mondial, ar fi râs probabil cu poftă de dezbaterea aprinsă care a fost declanșată de planurile de mutare a mormântului său din capitala sârbă în locul său de naștere din Croația, relatează POLITICO.

Primarul naționalist al Belgradului, Aleksandar Šapić, face presiuni pentru exhumarea eroului iugoslav, susținând că mutarea lui Tito la locul său de naștere, în orașul croat Kumrovec, este o problemă-cheie pentru Serbia.

„Cred că mutarea mormântului lui Josip Broz de la Muzeul Iugoslaviei este o chestiune extrem de importantă pentru poporul sârb și pentru viitorul acestei țări”, a declarat Šapić în timpul unei reuniuni a adunării municipale de luni, care a fost convocată pentru a discuta probleme bugetare.

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta publicației POLITICO, președintele sârb Aleksandar Vučić a dezaprobat această idee. „Nu se va întâmpla”, a spus Vučić. „Nu am fost niciodată un mare fan al comuniștilor și al regimului comunist, dar Josip Broz face parte din istoria noastră, a trăit aici, a fost înmormântat aici și va rămâne o parte a istoriei sârbe și iugoslave”.

Lupta pentru oasele lui Tito subliniază echilibrul delicat pe care liderul sârb trebuie să îl mențină în rândul politicienilor, care includ multe figuri aflate mult mai la dreapta sa.

Tito a fost un titan al istoriei iugoslave și a condus țara timp de decenii, pe vremea când aceasta era un stat comunist. A fost înmormântat la Belgrad în 1980, în cadrul unei grandioase ceremonii funerare. Deși mulți din regiune îl consideră încă o figură unificatoare, naționaliștii sârbi susțin că originea sa etnică croată și slovenă cere ca rămășițele sale să fie mutate în afara granițelor Serbiei.

Šapić a adăugat că, în loc să mențină mausoleul lui Tito, care face parte din complexul mai larg al Muzeului de Istorie Iugoslavă din capitală, Belgradul ar trebui să ia în considerare ridicarea unui monument dedicat lui Dragoljub „Draža” Mihailović, liderul sârb al mișcării Chetnik, care a colaborat cu naziștii și care a fost condamnat la moarte de Tito după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Cred că ar trebui să aibă în sfârșit un monument în Belgrad, într-un loc demn, în centrul orașului”, a declarat Šapić.

Propunerea de reînhumare a lui Tito a provocat disensiuni în cadrul coaliției de guvernare din Serbia, care, deși este condusă de Partidul Progresist Sârb de centru-dreapta (SNS), include și Partidul Socialist din Serbia și Mișcarea Socialiștilor, precum și formațiunea ultranaționalistă sârbă Oathkeepers.

În afara guvernului, intelectualii proeminenți din Serbia s-au opus ideii de a-l dezgropa pe Tito, care este încă iubit în Serbia și în întreaga regiune.

Strada principală din Sarajevo, capitala Bosniei, poartă încă numele lui Tito, la fel ca străzile din Macedonia de Nord, Muntenegru și Slovenia. Chiar și locuri aflate la mare distanță de Serbia, precum Algeria, Brazilia și Egipt, au șosele care poartă numele lui Tito, la fel ca Franța și Italia, țări membre ale UE.

În calitate de președinte pe viață al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, Tito a condus o țară socialistă atipică, moderată, care a menținut o relație strânsă atât cu Vestul, cât și cu Estul. Personalități precum prim-ministrul britanic conservator Winston Churchill s-au numărat printre prietenii săi apropiați, în timp ce președintele comunist cubanez Fidel Castro și-a alimentat dependența de cel mai bun tutun de calitate superioară din țara insulară.

Mai ales, Tito a eliberat Iugoslavia din ghearele Uniunii Sovietice și ale ordinii sale mondiale comuniste rigide și a fondat așa-numita Mișcare a țărilor nealiniate. Această a treia ordine mondială a avut un rol esențial în sprijinirea țărilor postcoloniale, precum India lui Jawaharlal Nehru, și a inspirat personalități precum liderul sud-african Nelson Mandela.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Druze Tito mi ti se cunemo…

  2. Astia sunt balanicii! daca nu au motiv sa se omoare intre ei, gsesc ei!